GENÈVE – Het nieuwe Innovatiefonds van UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, dat geleid wordt door vluchtelingen, heeft honderdduizenden dollars toegekend aan zeventien organisaties die zich inzetten om de levens van mensen op de vlucht en de gastgemeenschappen die hen opvangen te verbeteren.
Van een initiatief dat staatlozen in Italië tools aanreikt om de publieke perceptie van staatloosheid te veranderen tot een zaadbank en gemeenschapstuinen ter ondersteuning van duurzame voedselzekerheid en bestaansmiddelen in Oeganda: stuk voor stuk zullen deze zeventien geselecteerde projecten blijvende positieve verandering teweegbrengen.
Het Innovatiefonds werd gelanceerd op 28 februari tijdens een evenement waar ook de eerste bekroonde projecten werden voorgesteld. “Dit is een belangrijk moment voor UNHCR en de bredere humanitaire gemeenschap. Mensen die op de vlucht zijn, moeten centraal staan bij het vinden van oplossingen voor de problemen waarmee ze geconfronteerd worden, het Innovatiefonds, dat door vluchtelingen bestuurd wordt, draagt daaraan bij,” aldus Hovig Etyemezian, hoofd van de Innovatiedienst van UNHCR ter gelegenheid van de lancering.
Het Innovatiefonds, dat in samenwerking met vluchtelingen werd opgestart, werd in 2022 gelanceerd met als doel om de creativiteit van mensen op de vlucht te bevorderen. Het fonds streeft ernaar om organisaties onder leiding van vluchtelingen te voorzien van financiële middelen om innovatieve projecten te ontwikkelen en daarna uit te voeren, aangezien het verkrijgen van financiering voor zulke projecten voor vluchtelingen vaak een grote uitdaging vormt.
“Via comités die door landbouwers van verschillende nationaliteiten geleid worden, zal ons project sociale cohesie creëren,” stelt Arinda Jeninah, lid van Kyete Biingi Tai Nyeme (KBTN) in Oeganda, één van de organisaties die financiering van het Innovatiefonds ontvangt. “Het is een inclusief project, dat alle leden van de gemeenschap betrekt. Het organiseert activiteiten om samenlevingsopbouw te bevorderen en de toegang tot bestaansmiddelen voor iedereen te garanderen, ongeacht sociale status.”
Met de steun van het Innovatiefond kan KBTN nu een zaadbank oprichten en gemeenschapstuinen aanleggen in het vluchtelingenkamp Nakivale, waar de hele gemeenschap ook toegang zal hebben tot gedeeld gereedschap. De organisatie verwacht dat zo’n 2.400 landbouwers hun voordeel zullen halen uit dit project.
De zeventien bekroonde projecten zijn verspreid over onder meer Griekenland, Italië, Mali, Rwanda en Oeganda. Ze zullen dit jaar in totaal een som van 700.000 dollar ontvangen als startkapitaal, bovenop niet-financiële steun van UNHCR in de vorm van advies en technische expertise. Meer details zijn hier te vinden.
Door verschillende actoren – in het bijzonder de vluchtelingen zelf – samen te brengen om nieuwe oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar mensen op de vlucht en hun gastgemeenschappen mee geconfronteerd worden, dragen het Innovatiefonds en de zeventien geselecteerde projecten bij tot de uitvoering van het Global Compact on Refugees.
“Het project dat we via het Innovatiefonds hebben gerealiseerd, gaat uit van de zelfredzaamheid van staatlozen,” vertelt Armando Augello Cupi, de voorzitter van Unione Italiana Apolidi. “We hopen dat we via dit project waardevol onderzoek kunnen doen over het fenomeen staatloosheid, om op die manier te kunnen bijdragen aan een beter sociaal beleid en meer bewustwording over een onderwerp dat nog steeds al te vaak over het hoofd wordt gezien.”
Via het Innovatiefonds belicht UNHCR de kracht van oplossingen die ontwikkeld zijn door en voor staatlozen en mensen op de vlucht. Een dergelijke aanpak zorgt ervoor dat deze gemeenschappen door alle betrokken partijen erkend worden voor wat ze zijn: belangrijke lokale actoren, die verandering teweeg kunnen brengen en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan hun gemeenschap.
Het Innovatiefonds zal elk jaar een nieuwe oproep lanceren aan geïnteresseerde projecten om blijvend te garanderen dat UNHCR innoverende initiatieven van vluchtelingen aanmoedigt en ondersteunt.
Deel op Facebook Deel op Twitter