UNHCR ulaşımı güç olan Humus, İdlib, Halep, Hama, Rakka ve Deir Ezzor gibi şehirlerde yaşayan insanlara yeni gelen 44 konteynırlık yardımı dağıtmayı planlıyor.
HUMUS, Suriye, 30 Ekim (UNHCR) – UNHCR’nin üst düzey çalışanları bu hafta savaşta hasar görmüş Humus şehrini ziyaretlerinde BM Mülteci Örgütü’nün Suriye’deki binlerce insana çadır yardımı yapmasının yanında Humus gibi şehirlerdeki durumun ‘acil’ olduğunu ve insanların ‘her şeye’ ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bu değerlendirmeler bu hafta başında Humus’u gezen ve Muhammad Durra barınağındaki ülkelerinde yerlerinden edilmiş insanlar hakkında ayrıca çatışmalardan zarar görmüş Batı Suriye’deki bir dağıtım merkezi hakkında konuşan Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Amin Awad tarafından yapıldı.
Aynı zamanda Bölgesel Mülteci Koordinatörü de olan Awad “Suriye kentlerinde ihtiyaç çok büyük.” dedi. Humus’taki ihtiyaçların yanı sıra UNHCR’nin yardımlarının etkisine de değinen Awad “İnsanların her şeye ihtiyacı var… Bu gerçekten de gözler önünde gerçekleşen bir insanlık trajedisidir” diye devam etti.
BM Mülteci Örgütü 250 kamyonu taşıyan gemileri kullanarak her hafta 14,000 – 15,000 haneye yardım sağlıyor bu yaklaşık olarak 75,000 insana tekabül ediyor. Bu insanlardan bazıları çatışmalar ve genel tehlike nedeniyle ulaşımı zor olan bölgelerde yaşıyor.
Awad “Hayat kurtaran bu yardımlar, çatışmalardan etkilenen ailelerin çok zor durumlarda hayatta kalmalarına yardım ediyor, temel ihtiyaçlarını karşılıyor, insani itibarlarını devam ettirmeyi sağlıyor ve sağlık problemlerini engelliyor” diye ekledi.
Fakat ihtiyaçlar muazzam büyüklükte ve Awad’ın belirttiği gibi Tartus’taki limana iki geminin ulaşmasının ardından tamamı UNHCR yardımlarıyla dolu olan 44 konteynır depolara transfer edildi. UNHCR bu acil yardım malzemelerini Humus, İdlib, Halep, Hama, Rakka, Deir Ezzor ve Lattakia gibi şehirlerde yaşayan insanlara dağıtmayı planlıyor.
BM Mülteci Örgütü acil yardım malzemelerini ülkelerinde yerlerinden edilmiş 3 milyon insana ulaştırmak için çabalıyor ve bunun yanı sıra yüz binlercesine sağlık hizmetleri, barınma, mali yardım ve koruma sağlamak için çaba sarf ediyor. Bu çabalarını 2.4 milyon insanın yaşadığı bütün Suriye’deki 14 valilikle ortaklaşa gerçekleştirmek zorunda.
UNHCR’nin yardım malzemelerinin yaklaşık %40’ı bu tehlikeli bölgelerde yaşayan insanlara dağıtıldı. UNHCR ayrıca komşu ülkelerde iki milyondan fazla mülteciye yardım ediyor.
UNHCR’nin Suriye Temsilcisi Tarik Kurdi bu bölgelere yardım ulaştırmanın zorluklarının çeşitli ve oldukça çetin olduğunu, fakat yardıma muhtaç Suriyelilere destek sağlayan BM Mülteci Örgütü’nün bu zorlukların üstesinden geldiğini söyledi. Kurdi hava sıcaklıklarının düştüğünü de sözlerine ekledi. “İnsanları Suriye’deki çatışmaların üçüncü kışına hazırlamak için zamanla yarışıyoruz.”
UNHCR ayrıca binlerce çocuğun kızamık ve çocuk felci aşısından yararlanacağı kuzey ve kuzeydoğu Suriye’deki ulaşımı güç ve pek çoğu izole edilmiş bölgelere çocuk felci aşısı ulaştırmayı planlıyor. UNHCR bu çabalarını bahsi geçen yerlerdeki yerel organizasyonlar, UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü ile iş birliği içinde düzenleyecek.
Pazar günü Şam’a giden Awad maddi yardım merkezi de dahil olmak üzere Suriye’nin başkentindeki UNHCR operasyonlarını da ziyaret etti. Ziyareti boyunca Dış İşleri Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’ndan hükümet görevlileriyle, yerel yönetimler ve ikamet edenlerle ülkedeki durum hakkında görüşmeler yaptı.
UNHCR ayrıca Şam’ın kırsal kesimlerinde ülkelerinde yerlerinden edilmiş insanlar için 200 hanelik yerleşim birimi inşa etmek için bir anlaşma imzaladı ve şimdiye kadar 35,000 insanın bulunduğu barınakları onardı. Awad, Suriye’de ülkelerinde ve ülkelerinin dışında yerlerinden edilmiş insanlar için uluslararası kamuoyunun kayda değer bir desteği olmaması konusuna dair konuşmasını “İhtiyaçlar oldukça fazla” sözleriyle bitirdi.
Share on Facebook Share on Twitter