Dvs. sau cineva cunoscut:
A fost forțat să facă sex sau să mențină orice activitate de natură sexuală (cum ar fi bâjbâitul, frecarea, exhibiționismul sau orice alt comportament intruziv) în schimbul hranei, banilor, îmbrăcămintei, transportului, adăpostului sau oricărui alt sprijin sau asistență?
A fost forțat să întrețină sex sau să efectueze orice altă activitate de natură sexuală de către o persoană care lucrează într-o organizație umanitară sau oferă servicii sau asistență refugiaților, inclusiv voluntarilor și personalului guvernamental?
Este persoana care a întreținut sex sau orice altă activitate de natură sexuală, după cum este descris mai sus, cu o persoană care lucrează într-o organizație umanitară, mai mică de 18 ani?
Dacă ați răspuns DA la oricare dintre întrebările de mai sus, Dumneavoastră sau persoana pe care o cunoașteți ați/ar putea fi o victimă a exploatării și abuzului sexual.
Oricărei persoane angajate în răspunsul pentru refugiați – inclusiv organizațiilor umanitare, personalului guvernamental și voluntarilor – i se interzice:
Cererea de orice fel de favoruri, inclusiv favoruri sexuale, în schimbul unor servicii sau asistență.
Angajarea în relații sexuale cu persoane pe care le asistă sau urmăresc să le ajute.
Toate activitățile sexuale cu copii (persoane mai mici de 18 ani).
TOATĂ ASISTENȚA UMANITARĂ ESTE GRATUITĂ ȘI LUCRĂTORILOR UMANITARI LI SE INTERZICE SĂ SOLICITE SAU SĂ PRIMEASCĂ ORICE PLATĂ SAU FAVORURI SEXUALE ÎN SCHIMBUL AJUTORULUI ȘI SPRIJINULUI LOR.
Dacă vă confruntați cu un comportament nepotrivit din partea unei persoane angajate în răspunsul pentru refugiați, nu este vina Dvs. și aveți dreptul să o raportați prin depunerea unei plângeri la ICNUR prin intermediul unuia dintre canalele disponibile.
Raportarea unei îngrijorări, suspecții sau a unui incident de exploatare sexuală și abuz de către o persoană angajată în răspunsul pentru refugiați, către UNHCR sau către orice altă organizație umanitară nu vă afectează drepturile și nici accesul la asistență umanitară.
Reclamațiile sunt tratate în siguranță și confidențial: numele și informațiile Dumneavoastră personale nu vor fi partajate nimănui sau nici unei organizații fără consimțământul Dumneavoastră.
Mai mult, este important să cunoașteți că, dacă ați fost victima exploatării și abuzului sexual, aveți dreptul de a avea acces la siguranță, protecție, sprijin psihosocial, medical și juridic, precum și orice alt serviciu relevant.
În cazul în care depuneți o plângere, aceasta va fi revizuită și poate fi lansată o investigație de către UNHCR (în cazul în care se referă la un angajat al UNHCR) sau de către organizația în cadrul căreia lucrează presupusul făptuitor. Acțiunile presupușilor vinovați în exploatare și abuzul sexual trebuie investigate și, dacă se dovedesc vinovați, aceștia urmează a fi trași la răspundere, cu respectarea procesului echitabil și a confidențialității.
Puteți depune o reclamație prin oricare dintre următoarele canale de comunicare:
Apelând la Linia Verde 0 800 800 11
Prin trimiterea unui e-mail la [email protected]
Când trimiteți un e-mail, încercați pe cât posibil să împărtășiți detalii despre ceea ce s-a întâmplat, inclusiv – dacă este posibil – când și unde s-a întâmplat și cine este persoana acuzată. În cazul în care nu dispuneți de unele din aceste informații, puteți totuși trimite un e-mail cu informațiile pe care le dispuneți sau vă simțiți confortabil să le partajați.
Prin completarea formularului de reclamație SEA online
Prin transmiterea plângerii Dvs. direct unuia dintre angajații UNHCR.