Doriți să vă continuați călătoria?
Faceți cunoștință cu programul „Transferuri aeriene UE+”. Statele membre ale Uniunii Europene (UE) și țările asociate vă pot oferi zboruri gratuite din Republica Moldova și vă pot acorda ajutor la înregistrarea pentru obținerea Protecției temporare în UE sau puteți solicita azil.
IOM, UNHCR și Guvernul RM coordonează eforturile de organizare a zborurilor. De program pot beneficia refugiații, care au membri de familie în țările UE sau personele vulnerabile care au nevoi speciale. Agenția pentru Azil a Uniunii Europene (EUAA) vă poate ajuta, de asemenea, să răspundeți la întrebările pe care le puteți primi despre viața în Europa, drepturile și beneficiile dvs.
Înscrieți-vă acum în prealabil pentru a participa la programul „Transferuri aeriene UE+”:
- completând formularul online
- prezentându-vă la centrele de înscriere UNHCR
- apelând la linia verde pentru refugiați: 0 800-800-11
Acest program este destinat categoriilor de persoane vulnerabile strămutate din Ucraina și poate include:
Vă puteți înscrie inclusiv dacă aveți nevoie de ajutor în reunificarea cu un membru al familiei, care în prezent locuiește în afara Ucrainei sau Republicii Moldova.
Procesul are diferite etape; va trebui să vă înscrieți în prealabil la program, dacă sunteți gata să alegeți o țară. Apoi veți fi contactat(-ă) pentru înscriere printr-un interviu telefonic sau personal. Cu permisiunea dvs., informațiile vor fi transmise în țara europeană pe care ați ales-o, iar autoritățile țării respective vor lua o decizie cu privire la aprobarea intrării dvs. în țara dată. Veți fi informat(-ă) despre decizia luată și ce trebuie să faceți în continuare.
Deoarece zborurile sunt programate la cerere, vă rugăm să vă înscrieți în prealabil și echipa „Transferuri aeriene UE+” vă va contacta. Uneori, programul folosește un avion charter privat, totuși este mai probabil să zburați cu un avion comercial, care este rezervat individual de IOM pentru dvs. Zboruri au avut loc spre Austria, Franța, Germania, Italia, Irlanda, Letonia, Liechtenstein, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Spania și Elveția.
Informații despre țările uE+
Faceți cunoștință cu țările în care este disponibil programul: Țările UE+
Pentru informații detaliate, contactați echipa „Transferuri aeriene UE+” la nr.: +373-699-98-418 sau +373-699-98-419 prin telefon, Telegram, Viber sau WhatsApp. Echipa disponibilă de luni până vineri de la 9:00 la 17:00, sau lăsați un mesaj sau scrieți-ne un e-mail la adresa: [email protected]
Întrebări frecvente
1. Ce este „Transferuri aeriene UE+”?
Programul „Transferuri aeriene UE+” face parte dintr-un răspuns regional de solidaritate pentru a ajuta persoanele care fug din Ucraina care doresc să se mute în Europa și să se înregistreze pentru a beneficia de Protecție Temporară. Programul include țări europene care oferă zbor gratuit, cazare, referințe la servicii sociale și juridice odată cu sosirea Dvs. în Europa.
2. Ce trebuie să fac dacă am nevoie de ajutor pentru reunificarea cu un membru de familie într-o țară pe care nu o văd în listă?
Dacă aveți nevoie de asistență pentru a vă reuni cu un membru al familiei din altă țară, contactați echipa „Transferuri aeriene UE+” la nr.: +373-699-98-418 sau +373-699-98-419 prin telefon, Telegram, Viber sau WhatsApp. Echipa disponibilă de luni până vineri de la 9:00 la 17:00, sau lăsați un mesaj sau scrieți-ne un e-mail la adresa: [email protected].
3. Cine poate zbura cu programul?
Persoane care:
- Au fugit din Ucraina la data de 24 februarie 2022 sau după aceasta;
- Dețin unul din următoarele acte de identitate: pașaport străin (biometric sau nu), pașaport intern, buletin de identitate, certificat de naștere sau document de azil primit la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.
- În prezent locuiesc în Republica Moldova.
- La acest program pot participa și rezidenții permanenți din Ucraina, care încearcă să mențină unitatea familiei în cazurile în care membrii familiei au atât cetățenia Ucrainei, cât și alte cetățenii.
În dependență de țară, trebuie să se aplice și alte cerințe. Pentru informații detaliate, contactați echipa „Transferuri aeriene către UE+” la nr.: +373-699-98-418 sau +373-699-98-419 prin telefon, Telegram, Viber sau WhatsApp. Echipa este disponibilă de luni până vineri de la 9:00 până la 17:00.
4. Mă interesează zborurile. Cum mă pot înscrie?
Cea mai simplă modalitate de înscriere la program este completarea formularului de înscriere prealabilă online disponibil în limbile ucraineană, rusă, engleză și română. De asemenea, puteți solicita să vă înscrieți la programul „Transferuri aeriene către UE+” la cel mai apropiat Centru de înscriere.
Dacă vă aflați la Palanca, adresați-vă la punctul de informare non-profit „Intersos” pentru a afla mai multe despre program. Dacă vă aflați la Chișinău, adresați-vă la Centrul de înscriere EUAA „Moldexpo” și veți afla informații despre viața în Europa, drepturile și beneficiile dvs.
Dacă aveți nevoie de asistență sau nu puteți ajunge la un centru de înscriere UNHCR, sunați la linia verde pentru refugiați: 0 800 800 11.
5. Cât costă zborurile?
Programul „Transferuri aeriene UE+” este gratuit. Nimeni nu trebuie să ceară de la dvs. bani sau ceva în schimb, inclusiv favoruri sexuale, pentru înscrierea la program sau obținerea biletelor de avion.
6. Nu sunt ucrainean/ucraineancă, pot beneficia de un zbor?
Depinde de țară și de cazul dvs., de exemplu, dacă faceți parte dintr-o familie care participă la program. Dacă sunteți apatrid sau sunteți rezident(-ă) permanent(-ă) în Ucraina și ați locuit pe teritoriul Ucrainei înainte de 24 februarie 2022 sau dacă aceasta dată, faceți parte dintr-o familie de cetățeni ucraineni care se înscriu la acest program. Echipa „Transferuri aeriene UE+” vă poate acorda asistență în alegerea uneia din țările UE+ .
7. Nu am nici un act, ce pot face?
Pentru a zbura prin intermediul acestui program, aveți nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate: pașaport străin (biometric sau nu), pașaport intern, buletin de identitate, certificat de naștere sau act de identitate temporar de solicitant de azil emis în Republica Moldova. Echipa „Transferuri aeriene UE+” va discuta mai mult cu dvs. despre actele necesare și vă va retrimite la serviciile necesare pentru asistență juridică, în caz că nu întruniți aceste cerințe.
8. Pot alege țara în care vreau să plec?
Da. Puteți alege o anumită țară pe care o preferați, de exemplu unde aveți rude sau prieteni sau limba căreia o cunoașteți. Odată ce ați ales țara, cu permisiunea dvs. vom transmite informațiile dvs. în țara europeană gazdă pentru examinare. Autoritățile tării respective vor decide dacă puteți intra sau nu pe teritoriul său. Dacă nu vă acceptă, puteți alege o altă țară și vom trimite din nou datele dvs
9. Sunt singur(-ă) cu copiii mei. Soțul (soția) sau partenerul(-a) meu (mea) nu este aici. Pot călători?
Puteți călători cu copiii fără soțul sau soția dvs. Pentru a pleca din Republica Moldova, nu aveți nevoie de niciun act de la părintele absent. Pe viitor, dacă vreți să vă reunificați cu soțul/soția absent/ă, puteți solicita ajutorul UNHCR.
10. Am cu mine un copil care nu este copilul meu biologic, putem călători?
Dacă aveți grijă de un copil, care nu este copilul dvs. biologic sau adoptat legal, se aplică proceduri speciale efectuate de echipa UNHCR pentru Protecția Copilului pentru a determina care este interesul superior al acestui copil. Dacă se confirmă că călătoria solicitată este cea mai bună soluție pentru copil și familia dvs., în cadrul procesului vor fi asigurate toate actele necesare pentru a putea călători.
În procesul de pregătire pentru călătorie, ar trebui să adunați cât mai multe acte din cele menționate mai jos:
- Actele de identitate ale copilului, inclusiv certificate de naștere și pașapoarte;
- Dacă sunteți rudă cu copilul, orice acte pe care le aveți și care demonstrează relația dvs. de rudenie cu copilul (adică certificate de naștere, certificate de căsătorie sau pașapoarte care demonstrează relația dintre familia dvs. și copil);
• Acordul părintelui/părinților pentru călătoria copului cu dvs. Dacă este posibil, aceasta ar trebui să fie semnată de un notar, iar dacă nu este posibil, ar trebui să fie semnată de ambii părinți și un martor al perfectării actului. În acesta se va indica numele și numărul de identitate al copilului, numele și numerele de identitate ale părinților, numele și numărul de identitate al persoanei cu care călătorește copilul și semnătura părinților. Dacă nu puteți obține semnătura ambilor părinți, solicitați unui părinte să semneze scrisoarea.
11. Nu am împlinit vârsta de 18 ani și sunt independent, pot călători?
Puteți. Există un proces special gestionat de echipa Protecția Copilului UNHCR care va evalua situația dvs. și va confirma care este interesul dvs. superior. Dacă se confirmă că călătoria în continuare este cea mai bună opțiune pentru dvs., în cadrul procesului se va asigura, de asemenea, ajutorul necesar la sosirea în țara de destinație.
12. Vor putea alți membri ai familiei să vină la mine în țară?
În majoritatea cazurilor, membrii apropiați ai familiei sau cei aflați la întreținere (soț/soție, copii minori necăsătoriți, părinți sau alte rude care locuiesc cu dvs.) vi se pot alătura. Dacă aveți nevoie de reîntregirea familiei, anunțați UNHCR, care va analiza opțiunile pentru a vă ajuta.
13. Cât timp trebuie să aștept un zbor?
Nu există o perioadă de timp estimată, deoarece zborurile sunt programate la cerere și după ce țara gazdă a pregătit cazarea necesară sau la un centru medical special sau centru pentru persoane cu dizabilități pentru a vă primi.. Întregul proces, care începe cu înscriere prealabilă și se încheie cu plecarea, poate dura cel puțin 3 săptămâni, însă poate dura mai puțin sau chiar mai mult, în dependență de țară.
14. Pot să mă întorc în Republica Moldova?
Puteți reveni în Republica Moldova pe cont propriu. Pentru a vă întoarce în Republica Moldova prin frontiera terestră sau aeriană cu România, va trebui să aveți un pașaport biometric valabil.
15. Pot să revin în Ucraina?
Dacă doriți să vizitați Ucraina, puteți pleca pe o perioadă scurtă de până la 90 de zile. De asemenea, puteți renunța la protecția temporară și reveni în Ucraina pe contul dvs. propriu. În dependență de situația dvs. din Ucraina, este posibil să primiți sprijin din partea unei țări sau organizații UE pentru călătoria de întoarcere. Este puțin probabil să primiți ajutor pentru a vă întoarce în Ucraina atât timp cât întoarcerea dvs. este considerată sigură.
16. Cine este responsabil de organizarea zborurilor?
Mai mulți actori sunt implicați în proces. După ce țara UE va autoriza procesarea ulterioară a cazului dvs. și al familiei dvs., veți fi contactat de IOM. Aceștia vor începe procedura inițială înainte de plecare, inclusiv controlul medical, necesitățile de transport, și vă vor informa despre detaliile zborului. IOM vă va ține la curent privind acest proces și vă va informa despre orice modificări ale zborului, orice cerințe legate de bagaje, alocații și animalele de companie care călătoresc cu dvs. De asemenea, IOM vă va oferi ajutor dacă aveți nevoie de un scaun cu rotile sau targă pentru a călători, sau dacă aveți nevoie de orice alt tip de asistență medicală.