SOS για 61 ασυνόδευτους ανήλικους σε «προστατευτική» κράτηση

Σήμα κινδύνου προς όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής προστασίας εκπέμπει η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα από το καθεστώς της «προστατευτικής φύλαξης»  -όπως ονομάζεται κατ’ ευφημισμό το καθεστώς της κράτησης- των ασυνόδευτων, ανήλικων προσφύγων.  

Το τελευταίο διάστημα, τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αυτοτραυματίστηκαν και έκαναν απόπειρες κατά της ζωής τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεγάλο χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης, αναμένοντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας.

Την περίοδο αυτή στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» συνολικά 61 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 39 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη και οι 22 στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία.

Οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ τροφοδοτούν τον κύκλο της προσφοράς (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Βήμα για τη δημόσια αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών αποτέλεσε η «Γιορτή του Εθελοντή», που διοργάνωσε η αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου.

Η υπεύθυνη Εθελοντών της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Μαγδαληνή Παραλή παρουσίασε το δίκτυο των εθελοντών και τον κύκλο της προσφοράς, καθώς η ΑΡΣΙΣ άρχισε  τη δράση της στηριγμένη στον εθελοντισμό και μέχρι σήμερα οι εθελοντές της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της.

«Οι εθελοντές είναι το νήμα της δικτύωσης των πολιτών σε ανάγκη με την κοινωνία, καθώς δίνουν έμπνευση στους ωφελούμενους για ενεργό συμμετοχή. Έτσι ο κύκλος της προσφοράς συνεχίζεται καθώς ωφελούμενοι γίνονται εθελοντές για να ανταποδώσουν το αίσθημα της κοινωνικής ένταξης και την ενεργητική συμμετοχή σε όλο το φάσμα της ζωής».

Σήμερα η ΑΡΣΙΣ έχει εντάξει στους κόλπους της 145 εθελοντές, ενώ το 2018 οι εθελοντές ήταν περίπου 100. Οι περισσότεροι προσέγγισαν την οργάνωση μέσω Διαδικτύου. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 19 και 39 ετών. Οι εθελοντές προέρχονται από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Τουρκία. Οι περισσότεροι είναι είτε φοιτητές είτε εργαζόμενοι.

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: 2ο ταξίδι του Διεθνούς Φεστιβάλ ΓκΛΑΤ ταινιών στην Κοζάνη

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και η Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο σας καλούν στο 2ο ταξίδι του 21ου Διαγωνιστικού Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών στην Κοζάνη, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00, στο Gallery Café-Bar.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφιφυλοφιλικών, Τρανς) ξεκίνησε το 1999 σε συνεργασία με το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» και συνεχίζεται αδιάλειπτα, με στόχο να προκαλέσει τον διεθνή προβληματισμό των κινηματογραφιστών για τα ζητήματα φύλου και επιδίωξη την περισσότερη επικοινωνία, συνύπαρξη και επαφή.

Παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα δεν έχουν καμία διέξοδο προστασίας

H καινούρια Αναφορά Ανασκόπησης Χώρας από το Διεθνές Δίκτυο ECPAT (ECPAT Country Overview Report) προειδοποιεί ότι οι πολιτικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αφήσει τα παιδιά –και κυρίως τους ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο– έκθετα στον κίνδυνο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Υπερφορτωμένες και ανεπαρκείς κρατικές υπηρεσίες και δομές φιλοξενίας για την παιδική προστασία, οδηγούν συχνά τα παιδιά να πρέπει να φροντίσουν μόνα για τον εαυτό τους και τα καταστούν ευάλωτα απέναντι σε θύτες σεξουαλικών εγκλημάτων.

Είναι γνωστό ότι παράγοντες όπως η κρίση και οι ανθρωπιστικές συνθήκες εκτάκτου ανάγκης κλιμακώνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο του κινδύνου. Το 2015, η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο μιας παρατεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης. Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που προσπαθούσε να φτάσει την Ευρώπη εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα, τόσο σε συνθήκες γεωγραφικού περιορισμού/κράτησης όσο και σε συνθήκη αστεγίας, μετά το κλείσιμο των συνόρων. Πολλοί από αυτούς ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι ή παιδιά χωρισμένα από τις οικογένειές τους συνοδευόμενα από άλλα οικογενειακά μέλη.

Έκτοτε το πρόβλημα συνεχίζεται. Τον Νοέμβρη του 2019, υπήρχαν καταγεγραμμένοι 5,162 ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα, 1,246 από τους οποίους ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση ή είναι άστεγοι.  

«Ως οργάνωση που παρέχει κοινωνική στήριξη σε παιδιά που έχουν περιθωριοποιηθεί και θυματοποιηθεί, οι συνέπειες από την έλλειψη συνεκτικών δομών υποστήριξης είναι ολοφάνερες. Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας να αναλάβει άμεσα η πολιτεία την εύρεση βιώσιμων λύσεων, με άξονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού», αναφέρει η Βαλμπόνα Χυστούνα, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων και μέλους του ECPAT.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνοδοιπόροι στο ταξίδι ενηλικίωσης προσφύγων και μεταναστών

Η πορεία προς την ενηλικίωση έχει για κάθε έφηβο αμφιβολίες, προβληματισμούς, αναζήτηση ταυτότητας, δυσανάλογες απογοητεύσεις, μεγάλες προσδοκίες.

Αν ο έφηβος τυχαίνει να είναι πρόσφυγας ή μετανάστης, το ταξίδι προς την ενηλικίωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Και χρειάζεται κάποιον, ενεργό πολίτη, άντρα ή γυναίκα με κοινωνική ευαισθησία και διάθεση εθελοντικής προσφοράς, ο οποίος θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει εμπόδια όπως ο γλωσσικός «φραγμός», η αδυναμία συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία, η ανασφάλεια για την έκβαση του αιτήματος ασύλου, η μεγάλη δυσκολία εύρεσης εργασίας, οι διαπολιτισμικές διαφορές με τους ανθρώπους της χώρας υποδοχής.

Για τους νεαρούς που έφτασαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι, ανήλικοι πρόσφυγες, η πορεία προς την ενηλικίωση συνοδεύεται από  επιπλέον άγχος και επισφάλεια για το πώς θα τα καταφέρουν χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος Re – Generations παρουσιάστηκαν την Τετάρτη  27 Νοεμβρίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στον Πολυχώρο WE με τη συμμετοχή υποψήφιων εθελοντών μεντόρων, νεαρών προσφύγων και οικογενειών που μεγαλώνουν παιδιά τα οποία θα περάσουν το κατώφλι της εφηβείας.