Πόσοι είναι οι πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο;

Στα τέλη Ιουνίου του 2022, υπολογίζεται ότι 103 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους* λόγω διώξεων, συγκρούσεων, βίας, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γεγονότων που διαταράσσουν σοβαρά τη δημόσια τάξη.

Πρόκειται για μία αύξηση 13,6 εκατομμυρίων σε σύγκριση με τα τέλη του 2021, πληθυσμός που υπερβαίνει αυτόν του Βελγίου, του Μπουρούντι ή της Κούβας.

Σε έναν κόσμο, όπου 1 άνθρωπος στους 77 έχει εκτοπιστεί βίαια, το έργο μας στην Ύπατη Αρμοστεία είναι πιο κρίσιμο από ποτέ.

*Στον αριθμό των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως περιλαμβάνονται πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, εσωτερικά εκτοπισμένοι πληθυσμοί και άλλα άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία. Περιλαμβάνονται επίσης πρόσφυγες που δεν εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας, ενώ εξαιρούνται άλλες κατηγορίες, όπως οι επαναπατρισθέντες και οι ανιθαγενείς που δεν είναι εκτοπισμένοι. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Προσωπικό

Το προσωπικό μας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Οργανισμού. Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, είχαμε 18.879 μέλη προσωπικού, από τα οποία περίπου το 91 τοις εκατό εργάζεται στο πεδίο.

Έχουμε παρουσία σε 137 χώρες και περιοχές με προσωπικό σε μια σειρά περιφερειακών, εθνικών και τοπικών γραφείων. Οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί, με ειδίκευση σε ένα ευρύ πεδίο τομέων, όπως η νομική προστασία, η διοίκηση, οι υπηρεσίες για την κοινότητα, οι δημόσιες υποθέσεις και η υγεία.

Πώς χρηματοδοτείται η Ύπατη Αρμοστεία

Η χρηματοδότησή μας βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εθελοντικές συνεισφορές, με το 85 τοις εκατό να προέρχεται από κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τρία τοις εκατό προέρχεται από άλλους διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς συγκέντρωσης χρηματοδότησης, ενώ ένα επιπλέον έντεκα τοις εκατό έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων ιδρυμάτων, εταιριών και του κοινού. Επιπρόσθετα, λαμβάνουμε μία περιορισμένη υποστήριξη (ένα τοις εκατό) από τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για διοικητικά έξοδα, ενώ δεχόμαστε δωρεές σε είδος, όπως σκηνές, φάρμακα και φορτηγά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε με έναν περιορισμένο ετήσιο προϋπολογισμό 300.000 δολαρίων το 1950. Αλλά καθώς το έργο μας και το μέγεθός μας μεγάλωνε, το ίδιο συνέβαινε και με τα αντίστοιχα κόστη. Ο ετήσιος προϋπολογισμός μας ξεπέρασε το ένα δις δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έφτασε στο νέο ετήσιο ρεκόρ των 9,15 δις δολαρίων το 2021. Για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Υ.Α. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Global Focus.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός μας περιλαμβάνει προγράμματα που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη δράση μας αλλά και συμπληρωματικά προγράμματα για να καλύψουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η κρίση στη Συρία ή οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού μεγάλης κλίμακας.

Στατιστικά στοιχεία για τους αναγκαστικά εκτοπισμένους πληθυσμούς και τους ανιθαγενείς

Η παροχή έγκυρων, αξιόπιστων και έγκαιρων δεδομένων και στατιστικών από την Ύπατη Αρμοστεία είναι κρίσιμη για την προσφυγική επιχειρησιακή ανταπόκριση. Αυτή η βασική πηγή πληροφορίων αξιοποιείται από όλους τους εταίρους μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού. Έτσι, όταν για παράδειγμα ξεσπάει μια μεγάλη κρίση εκτοπισμού, είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε πιο αποτελεσματικά πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια, τι είδους βοήθεια θα χρειαστούν και πόσο προσωπικό θα πρέπει να διαθέσουμε.

Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται κάθε χρόνο στις εκθέσεις μας με τίτλο Παγκόσμιες Τάσεις εκτοπισμού (Global Trends) και Παγκόσμια Έκκληση (Global Appeal).

Για στατιστικά και επιχειρησιακά δεδομένα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δράση της Ύπατης Αρμοστείας στο πεδίο, συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε στοιχεία μέσα από διαφορετικά συστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες. Η βάση δεδομένων Population Statistics Database, για παράδειγμα, περιλαμβάνει πληροφορίες για τη χώρα ασύλου, τη χώρα καταγωγής και δημογραφικά στοιχεία για τα άτομα υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας- πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, επαναπατρισθέντες πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένους και ανιθαγενείς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς και γιατί η Ύπατη Αρμοστεία συλλέγει πληθυσμιακά δεδομένα, επισκεφθείτε τη βάση δεδομένων μας data page.

Γραφήματα

Πρόσβαση στην εκπαίδευση

Σχεδόν τα μισά παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας στον κόσμο βρίσκονται εκτός σχολείου.

Τα στοιχεία από περισσότερες από 40 χώρες δείχνουν πώς οι πρόσφυγες μένουν πίσω σε σχέση με τους μη πρόσφυγες συνομηλίκους τους όσον αφορά τις εγγραφές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Ο μέσος όρος εγγραφής των παιδιών προσφύγων στο δημοτικό σχολείο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερά στο 68 τοις εκατό. Αλλά το ποσοστό εγγραφής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πέφτει απότομα στο 37 τοις εκατό. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρόλο που η φοίτηση των προσφύγων ανέρχεται μόλις στο 6 τοις εκατό, συνεχίζει να σημειώνεται μια ανοδική τάση από το μόλις 1 τοις εκατό που ήταν το ποσοστό πριν από λίγα χρόνια. 

Παγκόσμιος εκτοπισμός

Πάνω από 103 εκατομμύρια είναι οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι από τις εστίες τους σε όλο τον κόσμο, ένας αριθμός που αντανακλά μια τρομακτική πραγματικότητα. Είναι οι ζωές 103 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν διαλυθεί από το τραύμα, τα δεινά ή την απειλή των συγκρούσεων, των διώξεων, της ανασφάλειας ή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τα τέλη του 2021 μέχρι τα μέσα του 2022 ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων αυξήθηκε κατά 13,6 εκατομμύρια, πληθυσμός που ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμό του Βελγίου, του Μπουρούντι ή της Κούβας.

Περισσότερα στατιστικά και πηγές

Στατιστικά στοιχεία - Ελλάδα

Πληροφορίες για την επιχειρησιακή ανταπόκριση στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η πλατφόρμα Global Focus

Η πλατφόρμα της Υ.Α. με πληροφορίες για την επιχειρησιακή της δράση σε όλο τον κόσμο

Τάσεις εξαμήνου

Η έκθεση της Υ.A. που αναλύει τις αλλαγές και τις τάσεις του αναγκαστικού εκτοπισμού μέσα στους πρώτους έξι μήνες κάθε έτους.

Η πλατφόρμα Population Statistics

Δεδομένα σχετικά με τον πληθυσμό υπό την εντολή της Υ.Α. από το 1951 και μετά