BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, bugün UNHCR’nin Vatansızlığın Sona Erdirilmesine Yönelik #Aidim (#IBelong) Kampanyası’nın başlamasının 8. yıl dönümünde, vatansız kişilerin içinde bulunduğu zorlu durumu çözmek için daha güçlü çabalar konusunda çağrıda bulundu.
En az 4,3 milyon insanı etkileyen vatansızlık, yaygın ve oldukça ciddi bir insan hakları ihlalidir.
Grandi şunları söyledi, “Temel bir hak olan vatandaşlıktan yoksun bırakılanlar, doğuştan veya sonradan vatansız bırakılmış olanlar, yıkıcı etkileri olan yasal bir belirsizlikle karşı karşıyalar. Temel insan haklarına erişmeleri ve topluma tam anlamıyla katılmaları engelleniyor. Dışlanma, mahrum kalma ve ötekileştirilme onların hayatında iz bırakıyor”.
“Son birkaç yılda insanlık üzerindeki bu kötü duruma çare bulma konusunda büyük ilerleme görsek de, vatandaşlığı olmadan zor durumda kalan ve vatansızlığın gölgesinde yaşayan milyonlarca insanın hayatını iyileştirmek için çok daha fazla siyasi kararlılık ve çaba gerekiyor.”
Dünya çapında vatansız kişileri tespit etmek, korumak ve vatansızlığı azaltmak ve önlemek için uluslararası toplum tarafından yetkilendirilen BM Mülteci Örgütü UNHCR, soruna dikkat çekmek ve sorunu çözmek üzere destek sağlamak üzere on yıl sürecek #Aidim (#IBelong) kampanyasını 2014 yılında başlattı.
Kampanyanın başlangıcından bu yana bazı çözümler bulundu. 450.000’den fazla vatansız insan vatandaşlık aldı veya vatandaşlığını teyit ettirdi; Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika Kıtası’ndaki on binlerce insan da, yakın zamanda yürürlüğe giren yasa değişiklikleri sayesinde şu an vatandaşlığa giden yolda bulunuyor. Yirmi bir devlet, topraklarındaki vatansız kişileri tespit etmek ve vatandaşlığa geçmelerini kolaylaştırmak için yöntemler uygulamaya koydu. Devletler tarafından Vatansızlığa İlişkin BM Sözleşmeleri’nden birine veya her ikisine olmak üzere otuz katılım yapılmıştır.
Avrupa ve Amerika Kıtası’nda mevcut bulunan vatansızlığa ilişkin bölgesel sivil toplum ağlarına ek olarak, Asya, Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde de bu ağlardan kurulmuştur.
Üç ülke, vatansızlığın temel bir sebebi olan cinsiyet ayrımcılığına yönelik vatandaşlık yasalarında yenilik gerçekleştirmiştir. Ancak 24 ülke kadınların çocuklarına vatandaşlık verme konusunda erkeklerle eşit olan haklarını yok saymaya devam ediyor. Bazı önemli vatansızlık durumlarında ise genellikle ırk, din veya etnik kökene dayalı ayrımcılığa bağlı olarak ilerleme yavaşlıyor.
Grandi sözlerine şunları ekledi, “Vatansızlık, birçok farklı nedeni olan küresel bir sorun olmaya devam ederken genellikle çok basit yerel çözümlerle çaresi bulunabilecek bir sorundur”.
“Dünyanın dört bir yanındaki devletleri ve kanun koyucuları, eylemi hızlandırmak ve milyonlarca insanı geride bırakmaya devam eden yasal ve politika boşluklarını kapatmak üzere, kampanyanın önümüzdeki son iki yılını değerlendirmeye çağırıyorum.”
UNHCR’nin küresel kampanyası hakkında daha fazla bilgi için: www.unhcr.org/ibelong/
Share on Facebook Share on Twitter