Bistand fra de nordiske og baltiske landene har sikret nødvendig støtte til mennesker drevet på flukt på grunn av krigen i Ukraina.
24. februar 2022 rykket Russiske militærstyrker inn i Ukraina. Ett år senere anslås det å være 5.3 millioner internt fordrevne mennesker i Ukraina. Samtidig har 8 millioner mennesker flyktet ut av landet og inn i andre europeiske land, inkludert de nordiske og baltiske landene.
Dette er en pågående humanitær krise og den raske responsen fra donorland har gitt UNHCR, FNs flyktningorganisasjon, mulighet til å bistå med både beskyttelse og assistanse til Ukrainere som er rammet av krigen. Både innenfor og utenfor landegrensene.
UNHCR har gjennom vintermånedene fokusert på å hjelpe fordrevne mennesker gjennom den iskalde årstiden. Dette vinterprogrammet har inkludert tiltak som å bistå med husly, reparasjon av ødelagte hus, vinterklær samt direkte finansiell støtte.
Over 4.3 millioner mennesker som er rammet av krigen har i løpet av 2022 fått assistanse av UNHCR som en del av UNHCRs kriserespons. Hjelpen innebar utdeling av alt fra tepper og kjøkkenutstyr til bygningsmateriell, juridisk assistanse og terapi.
I 2022 sendte UNHCR 626 humanitære konvoier inn i Ukraina og bidro til ytterlige 27 konvoier sammen med andre organisasjoner. Disse bidro med svært etterlengtet bistand til steder som ellers har vært vanskelige å nå. Det er ofte lite forsyninger til krigsherjede områder, men gjennom organiseringen av disse konvoiene ble det mulig for UNHCR og partnerorganisasjoner å yte nødhjelp til de som trenger det mest.
Mer enn 1.2 millioner mennesker lokalisert i Ukraina har mottatt beskyttelse og informasjon, noe som er en viktig del av arbeidet med å hjelpe flyktninger som er direkte berørt av krigen. Dette inkluderer tiltak som å informere flykninger om deres rettigheter og henvise dem til relevante hjelpeinstanser, samt bidra med psykososial støtte til dem som er tvunget på flukt.
Over 987 000 mennesker i Ukraina har fått finansiell støtte slik at de kan dekke sine mest nødvendige behov. Mennesker tvunget på flukt må ofte forlate sin kilde til inntekt, men den finansielle støtten de har mottatt, har gjort det mulig for internt fordrevne mennesker i Ukraina å kjøpe mat og andre nødvendige produkter, slik som medisiner og hygieneprodukter.
Over 1.7 millioner mennesker har fått tildelt nødvendige gjenstander som madrasser, sengetøy, håndklær, kjøkkenutstyr samt vinterutstyr som termoser, varmeovner og varme klær. Mange ukrainske mennesker har blitt tvunget til å forlate sine hjem uten mulighet til å ta med seg personlige eiendeler. I slike situasjoner er bistand som dette med på å forsikre en form for grunnleggende levestandard og verdighet for de som behøver hjelp.
UNHCRs arbeid med midlertidige tilfluktssentre og ødelagte hus har hjulpet over 164.000 mennesker i Ukraina med husly. Dette tallet inkluderer både reparasjoner av ødelagte hus og de som er tvunget på flukt og for øyeblikket lever i kollektive hjelpesentre, for eksempel gymsaler og varehus som er omgjort til midlertidige steder å bo. I tillegg har utvidelsen av disse kollektive hjelpesentrene forebygget overbefolkning.
Ettersom strømnettet har blitt angrepet under krigen, leverte UNHCR 81 generatorer i løpet av 2022 til ukrainske lokalsamfunn i nød. Å sikre en stabil strømforsyning til de som er berørt av krigen har vært avgjørende i en tid hvor strømnettet har vært under angrep og har derfor vært en prioritet under hjelpearbeidet.
I Moldova har over 45,000 Ukrainske flyktninger fått hjelp hos de ti Blue Dot hubs som ble etablert av UNHCR og UNICEF. Blue Dot hubs har 40 stasjoner fordelt utover åtte land. Disse drives av opplært personell som ønsker å gi sårbare flyktninger et trygt oppholdssted hvor de kan få dekket grunnleggende behov.
I Ungarn har over 50,000 flyktninger fra Ukraina fått beskyttelse og juridisk støtte fra UNHCR og andre lokale partnerorganisasjoner. Denne assistansen har vært sentrert rundt juridisk og psykososial rådgivning og har lært flyktninger om deres rettigheter og bidratt med traumestøtte.
I Polen er det gjennomført mer enn 52 000 intervjuer med Ukrainske flyktninger og gjennom disse har det blitt avdekket at deres største behov var husly, penger, tilgang på arbeid, medisinsk behandling og utdanning. Dette resulterte i at over 293,000 flyktninger lokalisert i Polen fikk finansiell støtte av UNHCR.
I Romania har mer enn 165 000 Ukrainske flyktninger mottatt nødvendig, vinterrelatert støtte som tepper og varmeovner for å kunne overleve den iskalde årstiden. I tillegg til dette har over 43 000 flyktninger i Romania mottatt finansiell støtte fra UNHCR til å dekke sine mest nødvendige behov.
Danmark som giver:
Danmark donerte over 106.9 millioner dollar til UNHCR i 2022. Av disse var over 35.6 millioner dollar ikke-øremerkede. Mer enn 13 millioner dollar av Danmarks bidrag til UNHCR har gått til situasjonen i Ukraina. I 2022 var Danmark den åttende største donoren og økte donasjonene sine fra foregående år med 5.7 millioner dollar.
Norge som giver:
Norge donerte over 118.2 millioner dollar til UNHCR i 2022, og av disse var mer enn 72.5 millioner dollar ikke-øremerkede. Norge er UNHCRs nest største giverland sett per innbygger og økte sine donasjoner med mer enn 10% i fjor. Mer enn 26.9 millioner dollar av det norske bidraget til UNHCR gikk til situasjonen i Ukraina.
Sverige som giver:
Sverige donerte over 145.6 millioner dollar til UNHCR i 2022. Mer enn 99.2 millioner dollar var ikke øremerket og dermed den største summen av ikke-øremerkede midler donert av ett land. Mer enn 15.3 millioner dollar av Sveriges bidrag gikk til situasjonen i Ukraina.
Finland som giver:
Finland donerte over 27.5 millioner dollar til UNHCR i 2022, og av denne summen så var over 8.2 millioner dollar ikke øremerket. Mer enn 5.8 millioner dollar av Finlands bidrag gikk til situasjonen i Ukraina.
Island som giver:
Island donerte over 4.1 millioner dollar til UNHCR i 2022. Av denne summen så var mer enn 1.5 millioner dollar ikke-øremerkede. Island har det siste året økt sine donasjoner til UNHCR med mer enn 50% og er nå vår 7. største bidragsyter per innbygger. Mer enn 1.1 millioner dollar fra Islands bidrag gikk til situasjonen i Ukraina.
Estland som giver:
Estland donerte 700 283 dollar til UNHCR i 2022, ut av disse så var 119 474 dollar ikke-øremerkede. 247 811 dollar av Estlands bidrag til UNHCR gikk til situasjonen i Ukraina.
Latvia som giver:
Latvia donerte 131 435 dollar til UNHCR i 2022, hvilket er en stor økning sammenlignet med tallene fra 2021. Av dette var 112 613 dollar ikke-øremerkede og kunne derfor brukes til akutte nødsituasjoner.
Del på Facebook Del på Twitter