De Verenigde Naties en partners hebben een gezamenlijk responsplan gelanceerd om 22 miljoen mensen in Afghanistan te voorzien in hun absolute basisbehoeften. Evenals 5,7 miljoen ontheemde Afghanen en lokale gemeenschappen in vijf buurlanden.
Mensen in Afghanistan gaan gebukt onder één van de snelst groeiende humanitaire crises ter wereld. De helft van de bevolking kampt met acute honger, meer dan 9 miljoen mensen zijn ontheemd, miljoenen kinderen gaan niet naar school en de grondrechten van vrouwen en meisjes worden aangetast.
Ook boeren en herders hebben te maken met de ergste droogte in decennia en de Afghaanse economie is in een vrije val geraakt. Zonder ondersteuning lopen tienduizenden kinderen het risico te overlijden aan ondervoeding omdat de basisgezondheidszorg is ingestort.
Het conflict is afgenomen maar geweld, angst en grote ontberingen zorgen ervoor dat Afghanen veiligheid zoeken in andere landen. Zij zoeken hun toevlucht vooral in Iran en Pakistan waar al meer dan 2,2 miljoen Afghaanse vluchtelingen verblijven. Hierdoor hebben deze buurlanden ook steun nodig voor de opvang van Afghanen.
De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi: “De internationale gemeenschap moet er alles aan doen om een catastrofe in Afghanistan te voorkomen, die niet alleen het lijden zou verergeren, maar zou leiden tot verdere ontheemding, zowel in het land als in de hele regio.”
De gezamenlijke humanitaire plannen vereisen in 2022 meer dan 5 miljard dollar aan internationale financiering. Hiermee worden de meest kwetsbare Afghanen bereikt met voedsel- en landbouwsteun, gezondheidszorg, opvang, bescherming en onderwijs.
Hulp geplande hulp is hard nodig voor mensen zoals Sayed Mohammad*. Het einde van de gevechten in Afghanistan kwam als een opluchting voor boer Sayed en zijn gezin. Na zes jaar konden zij terugkeren naar hun huis in Marja. Maar bij aankomst zagen zij tot hun verschrikking dat het huis grotendeels was beschadigd door de gevechten.
Sayeds gezin is geen uitzondering, een groot deel van de bevolking van Marja is het afgelopen decennium ontheemd geraakt. De stad was het toneel van hevige gevechten tussen de Taliban en de voormalige regeringstroepen. Er is nauwelijks een gebouw in de stad dat de littekens van het conflict niet draagt.
Samen met zijn vrouw en zes kinderen is Mohammad verhuisd naar de enige kamer van hun huis die nog een dak heeft, en hij heeft plastic platen over gaten in de muren bevestigd. “We hebben de deur teruggezet, maar het vriest ’s nachts,” zegt hij.
Net als tienduizenden andere ontheemde Afghanen die nu thuis zijn in voormalige slagvelddistricten in Helmand en elders in Afghanistan, staat hij voor een grotere uitdaging dan de wederopbouw van zijn huis: zijn gezin voorzien van eten en de winter overleven.
Wil je mee helpen?
*Namen zijn gefingeerd i.v.m. privacyredenen.
Deel op Facebook Deel op Twitter