Brand verwoest onderkomens van tienduizenden Rohingya-vluchtelingen
Zo’n 45.000 Rohingya vluchtelingen zijn opnieuw alles kwijtgeraakt door een allesverwoestende brand. Zij blijven nu achter zonder onderdak en zijn het kleine beetje persoonlijke bezit wat ze nog hadden kwijtgeraakt. Tenminste 15 mensen zijn om het leven gekomen bij de brand en honderden mensen gewond en vermist.
Naar schatting zijn er meer dan 10.000 onderkomens beschadigd. Vluchtelingen die hun verblijf zijn kwijtgeraakt verblijven tijdelijk in de gemeenschap. Ook de dreiging van het coronavirus zorgt voor veel angst onder deze Rohingya-vluchtelingen. Samen met partners zorgt UNHCR voor medische hulp, sanitaire voorzieningen, dekens en schoon drinkwater. Maar meer hulp is dringend nodig.
Meer dan een miljoen Rohingya op de vlucht
Meer dan een miljoen Rohingya uit Myanmar zijn op de vlucht als gevolg van tientallen jaren van discriminatie, staatloosheid en geweld in de staat Rakhine. Al meer dan 860.000 mannen, vrouwen en kinderen hebben onderdak gezocht in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Dit vaak onder slechte omstandigheden. UNHCR werkt dag en nacht om de vluchtelingen veilig te houden.
Grootschalige aanvallen op burgers zoals moord, opsluiting en verkrachting in augustus 2017 zorgden ervoor dat meer dan 745.000 Rohingya op de vlucht sloegen.
De overgrote meerderheid heeft onderdak gezocht in het district Cox’s Bazar in Bangladesh. De omvang van het aantal vluchtelingen legt grote druk op de Bengaalse gastgemeenschap en de bestaande faciliteiten en diensten. Drie jaar later is er nog steeds geen oplossing, en blijft deze crisis een van de grootste ter wereld.
“Ze hebben ons huis afgebrand en joegen ons met schoten naar buiten. We hebben drie dagen door de jungle gelopen.”
Mohammed vluchtte met zijn gezin naar Bangladesh. Onderweg werd een van zijn kinderen geboren.
Rohingya op de vlucht
Voor augustus 2017 leefden naar schatting zo’n 200.000 Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh, inmiddels is dat aantal opgelopen naar meer dan 860.000.
Meer dan de helft van de vluchtelingen heeft toevlucht gezocht in de bestaande vluchtelingenkampen Kutupalong en Nayapara. Kutupalong is uitgegroeid tot het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, met meer dan 600.000 mensen op een oppervlakte van slechts 13 vierkante kilometer. Dit vraagt het uiterste van de infrastructuur en de voorzieningen.
Gedwongen ontheemding is een traumatische – en vaak levensbedreigende – ervaring.
Geconfronteerd met de bijkomende dreigingen van de moessonregens, in combinatie met de wereldwijde COVID-19-pandemie, zijn veel Rohingya-vluchtelingen extra kwetsbaar.
Onze humanitaire hulp in Bangladesh is gericht op het bieden van noodhulp aan de Rohingya-vluchtelingen. Ook proberen we bescherming te bieden tegen de impact van hevige regenval en overstromingen.
UNHCR heeft dringend aanvullende steun nodig om ook problemen op de langere termijn aan te kunnen pakken. Zo bieden we onderwijs- en beschermingsprogramma’s voor de meest kwetsbaren, zoals jonge kinderen, vrouwen, ouderen en mensen met een handicap.
Hamida woont letterlijk op een afgrond. Duizenden Rohingya-vrouwen zoals Hamida zijn ontkomen aan het geweld in Myanmar en hebben de levensgevaarlijke vlucht naar Bangladesh overleefd, maar zijn nog steeds doodsbang.
UNHCR’s hulpverlening
Veilig onderdak
Nieuw aangekomen vluchtelingen krijgen dekens, slaapmatten, tenten en andere essentiële goederen, zodat ze na hun lange reis kunnen uitrusten en hun weinige bezittingen veilig kunnen opbergen. Maar na drie jaar kunnen de Rohingya nog steeds niet veilig naar huis.
Als duurzamer alternatief voor kwetsbare schuilplaatsen van bamboe, heeft UNHCR een onderdak met een stalen frame ontwikkeld, bestand tegen krachtige seizoenswinden. Ook water, sanitaire voorzieningen en keukenvoorzieningen zijn opgenomen in dit ontwerp. Tot nu toe is 26 procent van deze geplande onderkomens gebouwd en dit jaar zullen er nog honderden bijkomen.
Identificatie en bescherming van kwetsbare groepen
We werken hard om de meeste kwetsbare vluchtelingen zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en gehandicapten zo snel mogelijk te kunnen helpen. Samen met de overheid van Bangladesh hebben we een programma ontwikkeld waardoor kwetsbare vluchtelingen sneller geïdentificeerd kunnen worden en zo de nodige hulp ontvangen. Inmiddels hebben we 825.183 Rohingya-vluchtelingen die na 2016 aankwamen geregistreerd.
Een plek om te leren
De helft van de Rohingya-vluchtelingen is jonger dan 18 jaar, en meer dan een derde is jonger dan 11 jaar. Dankzij de 1.703 leercentra, gesteund door UNHCR, kunnen kinderen en jongeren hun scholing voortzetten. Er zijn onderwijsprojecten in ieder UNHCR-kamp, waar vluchtelingenkinderen vaardigheden leren voor hun toekomst.
Ontbossing en brandstof
De meeste Rohingya-vluchtelingen gebruikten bomen en andere grondstoffen als brandhout. Om de ontbossing tegen te gaan en het milieu te helpen beschermen, ontvangen alle vluchtelingenhuishoudens nu vloeibaar petroleumgas (LPG), dat lokaal verkrijgbaar is. UNHCR heeft meer dan 1,3 miljoen bussen LPG uitgedeeld. De ontbossing is gedaald met 80 procent.
Infrastructuur
Samen met partnerorganisaties heeft UNHCR meer dan 700 kilometer aan wegen, voetpaden, bruggen en trappen aangelegd. UNHCR heeft ook 2.500 straatlampen geïnstalleerd. Dit zorgt voor een veiliger gevoel en meer bewegingsvrijheid, dag en nacht.
Medische zorg
UNHCR biedt in samenwerking met haar partners levensreddende medische zorg. Er zijn 33 gezondheidscentra waar vluchtelingen in de kampen terecht kunnen, inclusief 9 centra waar mentale en psychosociale steun geboden worden.
Meer dan 1400 getrainde Rohingya-vrijwilligers spelen een belangrijke rol in gezondheidscampagnes. Zo vergroten zij het bewustzijn onder de gemeenschap over veel voorkomende gezondheids- en ondervoedingsproblemen.
Actuele cijfers over noodhulp UNHCR
De meest actuele feiten en cijfers over de hulp van UNHCR in Bangladesh lees je in onze Engelstalige Operational Update.
UNHCR heeft urgent meer financiële middelen nodig om de noodhulp te kunnen bieden die zo dringend nodig is. Help mee om Rohingya-vluchtelingen een veilig en droog onderkomen te geven.