Tien jaar crisis in Syrië heeft de grootste vluchtelingencrisis van deze tijd veroorzaakt. Meer dan 13 miljoen Syriërs zijn op de vlucht voor het aanhoudende geweld; de helft van de Syrische bevolking. Voor veel Syrische mensen betekent dit een decennium van onvoorstelbaar leed en het einde is nog lang niet in zicht.
UNHCR is 10 jaar lang ter plekke en helpt deze mensen in nood.
Wij vangen de mensen op en:
- delen dekens en hulpgoederen uit
- zorgen voor tijdelijk onderdak
- herstellen watervoorzieningen
- bieden eerste psychische steun
- zorgen dat de meest kwetsbaren extra ondersteuning krijgen.
“Syrië is de grootste humanitaire en vluchtelingencrisis van onze tijd. Het lijden van miljoenen mensen zou moeten leiden tot een golf van solidariteit en hulp vanuit de hele wereld.”
Syrië: een land verwoest door oorlog
De gruwelijke oorlog in Syrië duurt al 10 jaar. Het voortslepende conflict heeft inmiddels aan honderdduizenden mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht en hebben alles moeten achterlaten.
Hele steden in Syriё zijn onherkenbaar geworden door de allesverwoestende oorlog. Sinds het uitbreken van de oorlog moest al meer dan de helft van alle Syriërs gedwongen hun huis ontvluchten. De meesten zijn op de vlucht binnen eigen landsgrenzen (er zijn ruim 6,6 miljoen ontheemden). Ruim 6,6 miljoen Syriёrs zoeken veiligheid in een ander land (dit zijn vluchtelingen).
Opvang van Syrische vluchtelingen in de regio
Het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen zoekt veiligheid in de regio. Turkije vangt de meeste Syriёrs op: in dit land leven inmiddels meer dan 4 miljoen Syrische vluchtelingen. Ook de buurlanden Jordaniё en Libanon vangen grote hoeveelheden Syriёrs op. UNHCR coördineert de hulp aan vluchtelingen in de regio. Dit kunnen we niet zonder jouw steun.
Dreiging van het coronavirus
In het door oorlog geteisterde Syrië is de gezondheidszorg erg verslechterd. Hierdoor loopt de bevolking gevaar in het geval van een uitbraak van het coronavirus (COVID-19) omdat adequate behandeling niet altijd mogelijk is. Vooral in de provincie Idlib zijn veel mensen dakloos en verblijven zij in vluchtelingenkampen. Velen van hen hebben een slechte weerstand en onderliggende gezondheidsproblemen door jaren van oorlog, verblijf in overvolle kampen en beperkte toegang tot gezondheidszorg. Ook wonen er veel ouderen die kwetsbaar zijn en mogelijk geen weerstand kunnen bieden tegen corona. Een uitbraak in deze regio kan veel schade aanrichten en de bewoners staan machteloos. UNHCR biedt hulp via gezondheidscentra. En vrijwilligers trekken eropuit om ook de mensen te bereiken die niet naar de gezondheidscentra kunnen komen. Op dit moment focussen hulpverleners op het belang van goede hygiëne waarbij water en zeep wordt uitgedeeld en mensen bewust worden gemaakt van goede hygiëne. Verder worden er teams met medische staf getraind die snel kunnen handelen in het geval van een uitbraak zodat verspreiding zoveel mogelijk beperkt kan worden.