Crisis in Afghanistan

Door het geweld en de onveiligheid zijn tienduizenden Afghanen op de vlucht geslagen. Zij hebben dringend onderdak, voedsel en medische hulp nodig.

Terwijl de evacuaties zijn gestopt, staan mensen in Afghanistan pas aan het begin van enorm veel ellende. 

Jouw donatie betekent een wereld van verschil voor deze mensen.

GEEF NU

 

600.000 

mensen dit jaar gevlucht in Afghanistan

3 miljoen 

Afghanen waren al ontheemd

2,2 miljoen 

geregistreerde vluchtelingen in Iran en Pakistan

 
 
 
 
 

Wat is de situatie in Afghanistan?

Er vindt een grootschalige humanitaire crisis plaats in Afghanistan. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het oplaaiende geweld. Zij hebben dringend onderdak nodig en andere noodhulp nodig. Alleen al in 2021 zijn meer dan een half miljoen mensen ontheemd geraakt – en het aantal mensen dat moet vluchten blijft stijgen. Met deze laatste gewelddadigheden komt het totale aantal mensen dat op de vlucht is, op 3,5 miljoen. 

“We hadden geen tijd om onze spullen te pakken. We zijn met niet meer dan een deken gevlucht.”

– Maryam (24),  Afghaanse vrouw in Mazar-e Sharif, op de vlucht in Afghanistan

Deze laatste golf van geweld in 2021 is een nieuwe klap voor de bevolking van Afghanistan, die al meer dan 40 jaar lijden onder oorlog, conflicten, natuurrampen, chronische armoede en een tekort aan voedsel. De veerkracht van vluchtelingen, ontheemden en gastgemeenschappen wordt zwaar op de proef gesteld. Hulp voor deze mensen in nood is dringend nodig.

Meer dan een half miljoen Afghanen zijn het afgelopen jaar ontheemd geraakt. De overgrote meerderheid van hen zijn vrouwen of kinderen. Families moesten halsoverkop vluchten en alles achterlaten. Zo begonnen zij aan een levensgevaarlijke toch vol onzekerheid, dreiging van explosieven en gewapende groepen. Afghanen vormen nu al een van de grootste vluchtelingengemeenschap ter wereld. Ongeveer 90 procent van de Afghaanse vluchtelingen wordt opgevangen in de buurlanden Iran en Pakistan, met meer dan 2,2 miljoen geregistreerde in de twee landen. Nog eens 3 miljoen mensen waren al ontheemd in het land voordat dit jaar nieuwe gevechten uitbraken.

“Ik hoop dat de aandacht voor Afghanistan zal blijven en dat die niet na een paar weken weer zal wegebben. Wij blijven voor de lange termijn.”

– Caroline van Buren, UNHCR Vertegenwoordiger in Afghanistan 

Dreiging van het coronavirus

Deze nieuwste golf van geweld komt bovenop terugkerende natuurrampen zoals de huidige verwoestende droogte. Ook de coronapandemie heeft  grote gevolgen voor de gezondheid en sociaal-economische gevolgen gehad. Minder dan 4% van de bevolking is volledig gevaccineerd, corona vormt hier nog altijd een grote dreiging. 

Afghaanse kinderen zijn het slachtoffer 

De kinderen van Afghanistan groeien op te midden van deze crisis. Ongeveer 65 procent van de Afghaanse bevolking – binnen en buiten Afghanistan – zijn kinderen en jongeren. Hun leven wordt getekend door onzekerheid, economische uitdagingen en zorgen voor de toekomst. 

 

Afghaanse vader en zoon zijn gevlucht voor het geweld en wonen in een opvangkamp. Ze schuilen voor de bittere winterkou. © UNHCR

Wat doet UNHCR om te helpen?

Samen met partners is UNHCR ter plaatse en biedt hulp aan Afghanen in nood zolang we toegang hebben tot mensen in nood. De Taliban in Afghanistan heeft gezegd dat humanitaire hulp welkom is in het land. We zijn direct in actie gekomen om de meest kwetsbaren te beschermen en ontheemde Afghanen te helpen met levensreddend onderdak, voedsel, water en essentiële hulpgoederen, zowel in Afghanistan als in de buurlanden.

Het voorkomen van de verspreiding van COVID-19 blijft een prioriteit. Om het risico te verkleinen, verstrekt UNHCR emmers en jerrycans in de noodhulppakketten. Dit is vooral belangrijk in gebieden waar de toegang tot schoon water niet vanzelfsprekend is. UNHCR heeft ook handwaspunten opgezet en hygiënekits gedistribueerd, waaronder zeep en gezichtsmaskers. 

Daarnaast bieden noodhulp met cash assistance; een financiële bijdrage waarmee mensen datgene kunnen kopen wat ze het hardst nodig hebben. Maar er is dringend meer humanitaire hulp nodig. We voeren onze reactie op en we hebben steun nodig om mensen die gedwongen zijn te vluchten, te beschermen en bij te staan.

Het conflict In Afghanistan escaleert razendsnel. Noodgedwongen slaan honderdduizenden mensen op de vlucht. Wij zijn ter plaatse en bieden hen hulp. 

Help vandaag nog en geef Afghanen levensreddende hulp, onderdak en bescherming. 

Doneer nu 

Met 21 euro
geef je slaapmatjes aan 10 mensen 


Met 34 euro
geef je een hygiënekit aan vier families


Met 62 euro
geef je een noodhulppakket aan één familie