۱. طرح بیمه سلامت برای پناهندگان چیست؟
طرح بیمه سلامت برای پناهندگان یک طرح بیمه درمانی ملی میباشد که پناهندگان دارای کارت آمایش و هویت میتوانند از آن بهرهمند گردند. طرح بیمه سلامت برای پناهندگان، یک طرح بیمه خانوادگی است بدین معنی که تمامی اعضای خانواده باید در آن ثبتنام کنند. برای افرادی که در طرح بیمه سلامت ثبتنام نموده اند، هزینه های بستری در بیمارستان و هزینه های خدمات پاراکلینیکی/سرپایی (مانند هزینه ویزیت پزشک، دارو، آزمایش و رادیولوژی) در بیمارستانهای مشخصی تحت پوشش قرار خواهد گرفت. این بیمارستانها شامل بیمارستانهای دولتی وابسته به وزارت بهداشت یا سایر بیمارستان های طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت ایران میباشد. فهرستی از بیمارستان های دولتی وابسته به وزارت بهداشت در اینجا و فهرستی از بیمارستانهای طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت ایران در اینجا موجود است.
در سال ۲۰۲۱، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان هزینه حق بیمه طرح بیمه سلامت برای پناهندگان را برای ۱۲۰،۰۰۰ پناهنده آسیبپذیر پرداخت نموده است. این در حالی است که سایر پناهندگان میتوانند با پرداخت هزینه حق بیمه در این طرح بیمه ثبتنام کنند.
توجه: در صورت مراجعه به بیمارستان ها جهت دریافت خدمات درمانی، بسیار مهم است که قبل از دریافت هر گونه خدمات درمانی اطمینان حاصل کنید که بیمارستان دفترچه بیمه سلامت پناهندگان را میپذیرد. اگر به غیر از بیمارستان های ذکر شده در بالا به بیمارستان دیگری مراجعه نمایید، امکان دارد خدمات درمانی شما در سایر بیمارستان ها تحت پوشش بیمه قرار نگیرد و بیمه هزینه درمان را پرداخت نکند.
۲. چرا باید در طرح بیمه سلامت ثبتنام کنم؟
هیچ کس قصد ندارد بیمار شود یا صدمه ببیند، اما بیشتر افراد در دورهای از زندگی خود به مراقبتهای پزشکی نیاز دارند. داشتن بیمه درمانی این اطمینان را به شما میدهد که اگر و هر زمان به خدمات بهداشتی نیاز دارید، میتوانید به آن دسترسی داشته باشید.
اگر در طرح بیمه سلامت برای پناهندگان ثبتنام کرده باشید، هنگام پرداخت هزینههای درمانی خود در هر یک از بیمارستانهای دولتی وابسته به وزارت بهداشت یا سایر بیمارستانهای طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت ایران که در لیست آمده اند، هزینه های درمانی شما با نرخ پایینتر و با تخفیف خواهد بود (همانند آنچه اتباع ایرانی پرداخت مینمایند). این به این دلیل است که بخش های زیادی از خدمات پاراکلینیکی/سرپایی و بستری در بیمارستان مانند ویزیت پزشک، دارو، آزمایشات و خدمات آزمایشگاهی، عکسبرداری / رادیولوژی (x-ray) و جراحی و غیره تحت بیمه سلامت قرار دارند.
با دریافت بیمه درمانی، از خود و خانواده تان در برابر نیازهای پزشکی گران قیمت در مواقع رویداد های غیر منتظره درمانی یا مشکلات پزشکی محافظت میکنید و هزینه های درمان های پزشکی در حال حاضر خود را کاهش میدهید.
۳. چه کسانی میتوانند در طرح بیمه سلامت ثبتنام کنند؟
کلیه پناهندگان افغانستانی و عراقی ساکن ایران (افراد دارای کارت معتبر آمایش، کارت حفاظتی و یا هویت) میتوانند در طرح بیمه سلامت ثبتنام نمایند. برای افرادی که تحت پوشش طرح بیمه قرار میگیرند محدودیت سنی وجود ندارد.
لطفا توجه داشته باشید که طرح بیمه سلامت برای پناهندگان یک طرح بیمه مبتنی بر خانواده و خانوادگی میباشد. به این معنی که همه اعضای یک خانواده، از جمله فرزندان، باید همگی همزمان در این طرح ثبتنام کنند. افرادی که به عنوان خانواده شما در نظر گرفته میشوند (و بنابراین باید به طور همزمان ثبتنام شوند) کسانی هستند که در سامانه اطلاعات اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی با همان کد خانوار شما ثبت شدهاند. یک یا چند فرد از یک خانواده نمیتوانند به تنهایی در این طرح ثبتنام کنند.
۴. هزینه ثبتنام در طرح بیمه سلامت برای پناهندگان چقدر است؟
هزینه حق بیمه ثبتنام در طرح بیمه سلامت برای پناهندگان بسته به گروهی که در آن قرار میگیرید متفاوت است:
پناهندگان آسیبپذیر:
- افراد تحت این گروه پناهندگانی هستند که بر اساس ارزیابی اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی در هنگام ثبتنام سالانه کارت آمایش، به عنوان آسیبپذیر ثبت شدهاند. این گروه همچنین شامل پناهندگانی هستند که مبتلا به یکی از بیماریهای خاص شامل هموفیلی، تالاسمی، دیالیز، پیوند کلیه و ام اس میباشند و اعضای خانواده آنها نیز شامل این گروه میشود.
- برای پناهندگان آسیبپذیر، حق بیمه جهت ثبتنام در این طرح به طور کامل توسط کمیساریا پرداخت شده است. این گروه از پناهندگان، فقط میبایست هزینه سالانه امور اداری، از جمله صدور دفترچه بیمه سلامت، در حدود ۸۰،۰۰۰ ریال به ازای هر نفر، را پرداخت نمایند.
- دفترچه بیمه سلامت، که اثبات پوشش بیمه شماست، بدون در نظر گرفتن زمان ثبتنام، به مدت ۱۲ ماه (۷ اسفند ماه ۱۳۹۹ الی ۵ اسفند ۱۴۰۰) معتبر میباشد. بنابراین، پیشنهاد میکنیم برای بهرهمندی از پوشش خدمات درمانی تحت این طرح، هرچه سریعتر دفترچه خود را دریافت نمایید.
پرداخت کنندگان حق بیمه:
- پناهندگانی که در لیست افراد آسیبپذیر اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی نیستند، برای ثبتنام در طرح بیمه سلامت میبایست حق بیمه را پرداخت نمایند. در حال حاضر، هزینه ماهانه ۱،۳۱۵،۰۰۰ ریال (۱۵،۷۸۰،۰۰۰ ریال برای ۱۲ ماه) برای هر نفر میباشد.
- ثبتنام در طرح بیمه سلامت برای پناهندگان برای کمتر از دوازده ماه امکان پذیر نیست. پناهندگان باید حق بیمه همۀ افراد خانواده را برای ۱۲ ماه کامل پرداخت نمایند.
- علاوه بر هزینه حق بیمه، پناهندگان همچنین برای پرداخت هزینه های اداری از جمله صدور دفترچه طرح بیمه سلامت باید هزینهای معادل تقریباً ۸۰،۰۰۰ ریال به ازای هر نفر بپردازند (همانند پناهندگان آسیبپذیر).
- دفترچه طرح بیمه سلامت، که اثبات پوشش بیمه شما است، از تاریخ ثبتنام در این طرح به مدت یک سال (۱۲ ماه) معتبر می باشد.
۵. چگونه میتوان فهمید که در لیست پناهندگان آسیبپذیر اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی قرار گرفته ام؟
برای اینکه بفهمید در لیست پناهندگان آسیبپذیر اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی قرار دارید یا خیر و بنابراین واجد شرایط بیمه درمانی رایگان تحت پوشش کمیساریا هستید، لطفاً به نزدیکترین مرکز پیشخوان مراجعه کنید. چنانچه نام شما درآن لیست آسیبپذیر بوده، شما به عنوان یک پناهنده آسیبپذیر تلقی میشوید. اگر نام شما در این لیست نیست ولی شما بر این باورید که آسیبپذیر هستید، لطفاً به نزدیکترین دفتر اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی محل سکونت خود مراجعه نمایید.
در اینجا می توانید لیست دفاتر اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی و دفاتر اداره کل بیمه سلامت در سراسر کشور را مشاهده نمایید.
۶. کدام یک از بیماری ها تحت طرح بیمه سلامت بیماری خاص در نظر گرفته میشود؟
افرادی مبتلا به بیماریهای خاص میتوانند از پوشش رایگان طرح بیمه سلامت برای پناهندگان بهرهمند شوند. بیماریهای زیر بیماریهای خاص محسوب میشوند:
- هموفیلی
- تالاسمی
- نارسایی کلیه
- پیوند کلیه
- ام اس
(سرطان تحت طرح بیمه سلامت به عنوان بیماری خاص محسوب نمیشود)
۷. من مبتلا به یک بیماری خاص هستم، اما در لیست افراد مبتلا به بیماری خاص در سامانه سازمان بیمه سلامت ایران قرار ندارم. چگونه میتوانم تحت طرح بیمه سلامت برای پناهندگان با عنوان آسیبپذیر قرار بگیرم؟
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان به یکی از بیماریهای خاص که بالا به آن اشاره شده است مبتلا هستید اما در لیست افراد مبتلا به بیماری خاص در سامانه سازمان بیمه سلامت ایران نیستید، لطفاً به نزدیکترین دفتر استانی اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی محل سکونت خود مراجعه کرده و از پزشک مورد تایید بیمه سلامت گواهی معتبر بیاورید که وضعیت پزشکی شما را نشان داده و تایید کند.
۸. چگونه میتوانم در طرح بیمه سلامت برای پناهندگان ثبتنام کنم؟
برای ثبتنام در طرح بیمه سلامت، لطفاً به نزدیکترین دفتر پیشخوان محل سکونت خود مراجعه نمایید. تنها حضور سرپرست خانوار در هنگام ثبتنام نیز کافی میباشد – اما لازم است مدارک مورد نیاز مربوط به همه اعضای خانواده را به همراه داشته باشید.
مدارک ذیل برای ثبتنام هر یک از اعضای خانواده الزامی است:
- پناهندگان افغانستانی: کارت معتبر آمایش یا برگه تردد معتبر
- پناهندگان عراقی: کارت هویت معتبر
- یک قطعه عکس از هر یک از اعضای خانواده (اندازه: ۳ در ۴ سانتی متر)
پناهندگان آسیبپذیر: علاوه بر مدارکی که بالا به آن اشاره شد، افرادی که در گروه آسیبپذیر قرار میگیرند باید کارت بانکی جهت پرداخت در محل یا رسید بانکی مبنی بر پرداخت هزینههای مربوطه (حق بیمه/ هزینه اداری و چاپ هر دفترچه بیمه) به همراه داشته باشند. افراد مبتلا به بیماریهای خاص میبایست گواهی وضعیت پزشکی خود را از یک پزشک معتبر بیمه سلامت به همراه داشته باشند. برای اطمینان از اینکه در لیست پناهندگان آسیبپذیر اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی قرار دارید (واجد شرایط دریافت دفترچه رایگان) لطفاً به نزدیکترین مرکز پیشخوان محل سکونت خود مراجعه نموده و وضعیت آسیبپذیری خود را جویا شوید. پناهندگان آسیبپذیر نباید هزینه حق بیمه را پرداخت کنند.
پرداختکنندگان حق بیمه: علاوه بر مدارک فوق، افرادی که در گروه “آسیبپذیر” قرار نمیگیرند باید کارت بانکی را برای پرداخت هزینه حق بیمه و هزینههای اداری در دفاتر پیشخوان دولت، یا رسید بانکی به همراه داشته باشند. پس از تهیه و پردازش مدارک فوق، هر فرد یک دفترچه بیمه سلامت – معمولاً در همان روز ثبتنام – دریافت میکند.
۹. آیا امکان پرداخت حق بیمه طرح بیمه سلامت من در اقساط ماهانه وجود دارد؟
متاسفانه نه. پرداختکنندگان حق بیمه برای شروع پوشش بیمه درمانی خود باید هزینه کامل پوشش 12 ماهه بیمه را برای هر فرد در خانواده خود پرداخت کنند. لطفا توجه داشته باشید که مبلغی که برای پوشش بیمه پرداخت میشود معمولاً بسیار کمتر از مبلغی است که شما ممکن است در صورت بیماری پیشبینی نشده و یا رویداد غیر منتظره بدون پوشش بیمه ای برای درمان بپردازید.
۱۰. آیا میتوانم هزینه خدمات پزشکی را که قبل از دریافت دفترچه دریافت کرده ام بازپرداخت کنم؟
کلیه پناهندگان آسیبپذیر که از کمک کمیساریا بهره مند شده و دفترچه رایگان بیمه سلامت دریافت نموده اند ، مجاز به بازپرداخت هزینه های پزشکی بستری در بیمارستان متحمل شده از ۷ اسفند ۱۳۹۹ میباشند. لطفا توجه داشته باشید که بازپرداخت فقط برای هزینه های بستری در بیمارستان امکانپذیر است در حالی که قبض های سرپایی شما قابل بازپرداخت نیست. این دسته از پناهندگان در صورت پرداخت هزینه درمان در بیمارستانهای دولتی قبل از تاریخ صدور دفترچه بیمه و پس از تاریخ ۷/۱۲/۹۹ میتوانند با ارائه اسناد و مدارک مربوطه به ادارات کل بیمه سلامت استان محل سکونت خود نسبت به دریافت هزینه های انجام شده اقدام نمایند.
۱۱. طرح بیمه سلامت برای پناهندگان کدام خدمات درمانی را پوشش میدهد؟
طرح بیمه سلامت خدمات پاراکلینیکی/سرپایی و بستری را در هر یک از بیمارستان دولتی وابسته به وزارت بهداشت یا بیمارستان های طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت ایران را پوشش میدهد. خدمات پاراکلینیکی شامل ویزیت پزشک، دارو، آزمایشات آزمایشگاهی، عکسبرداری/ رادیولوژی (x-ray) و غیره است. برای جزئیات خدمات پاراکلینیکی تحت پوشش طرح بیمه سلامت ، لطفاً با مددکار اجتماعی بیمه سلامت در بیمارستان های دولتی وابسته به وزارت بهداشت خود تماس بگیرید. در صورت نیاز به راهنمایی، پرسنل میز اطلاعات بیمارستان میتوانند به شما در یافتن مددکار اجتماعی بیمه سلامت کمک نمایند.
قبل از شروع هرگونه خدمات درمانی، مهم است که پناهندگان از کارکنان بیمارستان سوال بپرسند که این بیمارستان یک بیمارستان یا کلینیک وابسته به وزارت بهداشت تحت پوشش بیمه سلام. است یا خیر. این کار همیشه باید قبل از دریافت هرگونه خدمات انجام شود، زیرا بیمه سلامت خدمات در سایر بیمارستانها را پوشش نمیدهد.
۱۲. آیا طرح بیمه سلامت برای پناهندگان دارویی را که از داروخانه خصوصی خریداری میکنم تحت پوشش قرار میدهد؟
بله، در صورتی که داروی تجویز شده توسط پزشک در یکی از بیمارستان وابسته به وزارت بهداشت یا بیمارستان طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت ایران تجویز شده باشد، هزینه دارویی که از داروخانه خصوصی خریداری میکنید تحت بیمه سلامت تأمین خواهد شد. مهر موجود روی نسخه باید نام بیمارستان دولتی وابسته به وزارت بهداشت یا سایر بیمارستان های طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت ایران را ذکر کند.
۱۳. آیا باید در هنگام دریافت خدمات درمانی حق ویزیت پرداخت نمایم؟
- افراد تحت پوشش بیمه سلامت باید ۱۰% حق ویزیت برای خدمات بستری در بیمارستان و ۳۰% حق ویزیت خدمات پاراکلینیکی را پرداخت نمایند (فرانشیز). هزینه حق ویزیت درصدی از صورتحساب خدمات درمانی است که شما باید خودتان پرداخت کنید، در حالی که بیمه بقیه موارد را پوشش میدهد.
- اگر فردی با بیماری خاص دارای دفترچه بیمه سلامت رایگان یا پرداخت کننده حق بیمه هستید، برای درمان های مربوط به بیماریهای خاص خود حق ویزیت پرداخت نخواهید کرد. با این وجود، برای سایر خدمات پزشکی مجبورید ۱۰٪ هزینه حق ویزیت خدمات بستری را پرداخت نمایید.
۱۴. نوزاد تازه متولد شده من هنوز کارت آمایش ندارد اما نیاز به درمان پزشکی دارد. چگونه میتواند بیمه درمانی دریافت کند؟
اگر مادر نوزاد تازه متولد شده قبلاً در طرح بیمه سلامت ثبتنام کرده باشد، کودک از تاریخ تولد به مدت ۲۸ روز تحت بیمه مادر خواهد بود. برای دریافت دفترچه بیمه سلامت برای کودک، در این مدت یک ماهه، والدین باید:
- برای ثبتنام نوزاد تازه متولد شده و دریافت نامه ارجاع، به نزدیکترین دفتر استانی اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی مراجعه نمایند.
- با نامه ارجاع اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی، به همراه سایر مدارک مورد نیاز، به نزدیکترین دفتر پیشخوان مراجعه نمایید. (به سئوال ۸ مراجعه کنید).
- هزینه های اداری را در مجموع حدود ۸۰۰۰۰ ریال به ازای هر نفر پرداخت کنید.
۱۵. آبا بهتر نیست منتظر بمانم و زمانیکه خود یا خانواده ام نیاز به معالجه داشتیم ثبتنام کنم؟
توصیه میشود در اسرع وقت در طرح بیمه سلامت ثبتنام کنید زیرا نمیدانید شما یا یکی از اعضا خانواده تان ممکن است بیمار شوید یا نیاز به خدمات درمانی داشته باشید. در صورت رویداد های غیر منتظره پزشکی، اگر تحت پوشش بیمه نباشید، شما و خانواده تان مجبور به پرداخت هزینه های درمانی بسیار گران هستید.
در صورتی که هر یک از بیمه شدگان غیر آسیبپذیر نیاز به خدمات بستری داشته باشند باید یک دوره انتظار ۱۰ روزه را پس از صدور دفترچه طرح بیمه سلامت طی نمایند.
۱۶. اگر در طرح بیمه سلامت ثبتنام کنم اما از آن استفاده نکنم، آیا این هدر دادن پول نیست؟ آیا بازپرداخت هزینه پرداختی امکان پذیر میباشد؟
دریافت بیمه درمانی در واقع نوعی پیشگیری از خطر پرداخت هزینههای هنگفت برای مراقبتهای پزشکی در صورت بروز یک اتفاق غیر منتظره درمانی در خانواده شما است. متأسفانه، همانند سایر انواع طرحهای بیمهای، حق بیمه ای را که برای بیمه سلامت پرداخت نمودهاید به شما بازپرداخت نخواهد شد، حتی اگر در دوره تحت پوشش بیمه درمانی نیازی به بیمه درمانی نداشته باشید.
۱۷. اگر از من بخواهند هزینه حق بیمه طرح بیمه سلامت را به صورت نقدی یا به یک شرکت بیمه پرداخت کنم، باید چکار کنم؟
تمام هزینه های حق بیمه یا باید به صورت الکترونیکی با کارت بانکی پرداخت شود و یا باید مدرکی از پرداخت هزینه های خود را در مرکز پیشخوان ارائه دهید. حق بیمه خود را تحت هیچ شرایطی به صورت نقدی پرداخت نکنید. با این وجود هزینه های اداری را میتوان به صورت نقدی در مراکز پیشخوان پرداخت کرد.
لطفا توجه داشته باشید که جاعلانی هستند که پناهدگان را هدف قرار داده و با پناهندگان تماس بگیرند و به آن ها قول بیمه سلامت میدهند. آنها اغلب کارتهای بیمهای صادر میکنند که فاقد هرگونه عکس یا مهر هولوگرام است. این کارت ها معتبر نیستند و بیمه درمانی برای شما فراهم نمیکنند و جعلی هستند. برای ایمنی در برابر این نوع از کلاهبرداری، اطمینان حاصل کنید که برای ثبتنام در طرح بیمه سلامت تنها به دفاتر پیشخوان محل سکونت خود مراجعه کنید. چنانچه میبینید افرادی نوعی از بیمۀ درمانی را تبلیغ میکنند که تقلبی به نظر میرسد، لطفاً آن را به کمیساریا گزارش دهید.
از طریق یکی از روش های ذکر شده در زیر میتوانید هرگونه تقلب و یا شکایت خود را گزارش داده و همچنین به ما نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید:
- تماس با شماره تلفن دفاتر کمیساریا:
- تهران: ۸۸۲۱۲۵۲۰ (۰۲۱)
- اصفهان: ۳۴۴۴۲۸۴۱ – ۳۴۴۱۴۲۰۱ (۰۳۱)
- مشهد: ۳۷۶۸۵۶۴۱ (۰۵۱)
- کرمان: ۳۲۴۷۶۸۵۰ – ۳۲۴۷۶۸۵۱ (۰۳۴)
- شیراز: ۳۷۲۲۹۶۹۲ (۰۷۱)
- انداختن یادداشت در صندوق های پستی شکایت در مقابل دفاتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان
- ارسال ایمیل به [email protected] یا [email protected]
علاوه بر موارد فوق، میتوانید از طریق ایمیل زیر رفتارهای ناشایست توسط پرسنل کمیساریا، کارمندان شریک یا مسولین از جمله کلاهبرداری را مستقیماً به دفتر بازرس کل در مقر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گزارش دهید. [email protected]
۱۸. یکی از اعضای خانواده من صاحب کارت آمایش نیست اما دارای گذرنامه است. آیا او می تواند در طرح بیمه سلامت برای پناهندگان نیز ثبتنام کند؟
تنها پناهندگانی که دارای کارت آمایش معتبر، کارت هویت یا برگه تردد معتبر هستند میتوانند در طرح بیمه سلامت ثبتنام نمایند. اگر شهروند افغانستانی یا دارنده گذرنامه خارجی با ویزای کار ایرانی هستید، میتوانید از طریق سازمان بیمه تامین اجتماعی بیمه درمانی دریافت کنید. برای اطلاعات بیشتر ، لطفا به وب سایت سازمان تامین اجتماعی مراجعه کنید
۱۹. آیا باید کارت آمایش / هویت خود را تمدید کنم؟
به دلایل زیادی تمدید کارتهای آمایش / هویت خود و خانوادتان از اهمیت زیادی برخوردار است، از جمله اطمینان از حفظ وضعیت پناهندگی خود، که به شما حقوق خاصی میدهد و به خدمات اساسی در ایران دسترسی خواهید داشت. طرح بیمه سلامت برای پناهندگان فقط در اختیار افرادی است که یا کارت آمایش ۱۵ یا ۱۶ و یا کارت هویت ۱۴ و ۱۵ دارند.
در اینجا می توانید لیست دفاتر اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی و دفاتر اداره کل بیمه سلامت در سراسر کشور را مشاهده نمایید.