I tæt samarbejde med forlaget Alinea har UNHCR udviklet et nyt, gratis undervisningsforløb for skoleelever for at give unge viden og indsigt i et vigtigt, men også komplekst emne.
Hvornår er man flygtning? Hvor flygter mennesker fra – og hvor flygter de til? Og hvad ville du tage med dig, hvis du skulle flygte på et splitsekund?
Det er nogle af de spørgsmål, som skoleelever bliver præsenteret for, bliver klogere på, og skal reflektere over i undervisningsforløbet På Flugt, som lanceres i dag.
Forløbet er blevet til i et samarbejde mellem UNHCR, FNs Flygtningeorganisation, samt det danske forlag Alinea, der er den største producent af undervisningsmateriale til grundskolen. Det nye undervisningsforløb, der er målrettet Folkeskolens mellemtrin (6.-7. klasse), er online-baseret og kan bruges gratis af lærere og elever via Alineas undervisningsportal.
”Flygtninge er et emne, der har bidt sig fast i den offentlige og politiske dagsorden. Det bliver diskuteret ved middagsborde, på sociale medier og i fjernsynet, men er også præget af mange myter og mangel på fakta. Derfor er det vigtigt at bidrage til, at børn og unge mennesker kan få en indsigt og viden, der klæder dem godt på til at forstå noget så komplekst som flugt og den globale flygtningesituation,” siger UNHCR’s talsperson i Danmark, Elisabeth Arnsdorf Haslund.
I debatten i dag tales der meget om flygtninge – og de bliver ofte reduceret til statistikker og nyhedsoverskrifter – men mange mennesker får aldrig en chance for at tale med flygtninge eller høre flygtninges egne stemmer. Undervisningsforløbet består derfor af adskillige videoer med flygtninge fra forskellige steder i verden og deres personlige skildringer af det, de har gennemlevet.
På den måde er det ambitionen, at undervisningsmaterialet ikke blot vil bibringe centrale fakta og afgørende proportioner på flygtningeområdet, men at det også vil kaste lys over nogle af menneskelige skæbner bag tendenserne. Det vil forhåbentlig være med til at skabe en forståelse for de mennesker, der på grund af konflikt, vold og forfølgelse er blevet tvunget på flugt fra deres hjem. Et antal, der desværre vokser år for år, og nu tæller næsten 80 millioner globalt.
”UNHCR’s samarbejde med Alinea har været helt afgørende, fordi de sidder med ekspertviden om formidling af viden til danske skolebørn og den kontekst af læringsmål og årsplaner, som lærere idag navigerer i. Resultatet er ikke kun et attraktivt, stærkt og gratis forløb, men også et forløb, der er nemt at bruge for både lærere og elever,” siger Elisabeth Arnsdorf Haslund.
Forløbet På Flugt – og samarbejdet mellem UNHCR og Alinea – er resultatet af et arbejde, som forlaget begyndte for cirka et år siden med etableringen af en ny afdeling. Ambitionen var at skabe stærke partnerskaber for at kunne udvikle de bedst mulige fremtidige undervisningsmaterialer:
”Elever i den danske grundskole skal ikke kun lære at stave og regne. De skal også lære at forstå og favne verden omkring dem med al den kompleksitet og de mange spændende problemstillinger, den rummer. Tanken er, at verden omkring os bedst formidles, hvis vi som forlag inviterer den helt inden for på redaktionen, så de, der er eksperter inden for deres felt, tager aktiv del i formidlingen af denne viden til eleverne,” siger redaktør Malene Dietz fra Alinea.
UNHCR, der siden 1950 har beskyttet verdens flygtninges liv og rettigheder, har i de senere år haft fokus på at opdatere og producere undervisningsmateriale om flygtninge og den globale flygtningesituation.
Find mere info her.
Find undervisningsforløbet På Flugt på Alineas undervisningsportal her.
Del på Facebook Del på Twitter