24 Şubat 2017, Ankara – Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM), Avrupa Birliği (AB) ve Türk Hükümeti’nin mali desteğiyle uygulanan Suriye Mülteci Krizinin Etkilerini Hafifletmek için Türkiye’deki Ulusal Kurumların Desteklenmesi Projesi’nin lansmanını bugün gerçekleştiriyor.
Türkiye, yüzde 90’ı ülkenin 81 ilinde ev sahibi toplulukla iç içe yaşayan 2,9 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Krizin başından itibaren, Türk Hükümeti ve devlet kurumları müdahalenin en ön sıralarında yer almışlardır. 40 milyon euro bütçeye sahip 3 yıl süre boyunca uygulanacak olan bugün lansmanı yapılan bu proje, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik çalışmalarında Türkiye’ye destek sağlayacaktır.
Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, kuruluşundan itibaren, Suriye krizine yönelik müdahaleye destek sağlama bağlamında yürütülen her olumlu çalışmada var olmuştur; bundan sonra da katkıda bulunmaya devam edecektir. Ortaklıkların ve işbirliğinin büyük önem taşıdığını bildiğimiz ve tecrübe ettiğimiz göç konusunda, bu bağlamda yapılacak her çalışmayı çok değerli buluyoruz” diye konuştu. Sayın Genel Müdür sözlerine şöyle devam etti: “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunu üstlendiği, UNHCR’nin uyguladığı ve Avrupa Birliği’nin finansman sağladığı birçok paydaşı olan bu proje, Suriyeli öğrencilere yüksek öğrenim bursu verilmesinden girişimciliğin teşvik edilmesine kadar birçok farklı alanda destek sağlıyor olacak. Proje, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra ilgili kurumların kapasitesini güçlendirerek Suriyelilere sağlanan hizmetleri iyileştirme noktasında bizi daha da ileriye taşıyacaktır.”
Proje sektörler arası bir yaklaşım benimseyerek, ev sahibi toplulukların ekonomik ve sosyal dayanıklılığını artırmayı ve mültecilerin birlikte yaşadıkları topluluklara uyum sağlamalarını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Proje ayrıca, kadın sığınma evleri, kadın sağlığı merkezleri ve çocuk dostu alanlara destek vererek çeşitli müdahaleler aracılığıyla kadınların ve çocukların özel ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedeflemektedir. Proje, Suriyeli mültecilerin üçüncül eğitime erişimlerinin yanı sıra geçim kaynaklarına ve kendi kendilerine yetebilirliklerini güçlendirmeye yönelik olanakları artıracaktır. Proje aynı zamanda, kalıcı bir çözüm olmasının yanı sıra mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerle sorumluluk paylaşımının göstergesi olarak, UNHCR’nin üçüncü ülkeye yerleştirme konusundaki çalışmalarına da destek sağlayacaktır.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau, “Bugün burada lansmanını yaptığımız proje, Avrupa Birliği, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve UNHCR arasındaki güçlü işbirliğine ve mültecilere koruma ve yardım sağlama konusunda Türkiye’ye olan müşterek taahüdümüze çok güzel bir örnek teşkil ediyor.” diye konuştu.
UNHCR, mülteci krizine müdahale bağlamında birçok farklı alana aynı anda değinen bir yaklaşım benimseyen bu projeyi, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın da arasında bulunduğu bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla birlikte yakın işbirliği içerisinde yürütecektir.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, “Bugün lansmanını yaptıǧımız proje, AB’nin Türkiye ile işbirliği ve dayanışmasının güzel bir örneği olup, AB’nin devamlı deǧişen bir ortamda süregelen ihtiyaçlara cevap verilmesi için çeşitli fon araçlarını seferber etme bağlamındaki taahütünü göstermektedir” diye konuştu.
Dünyadaki en fazla mülteciye ev sahipliǧi yapan ülke olan Türkiye, bu uluslararası insani krizde en büyük sorumluluğu üstlenmeye devam etmektedir. Avrupa Birliǧi’nin saǧladığı kıymetli mali destek aracılığıyla, UNHCR ve Türk Hükümeti arasındaki buna benzer çok yönlü ortaklıklar, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarına cevap verme bağlamında kilit önem taşımaya devam edecektir.
Basından gelecek sorular için:
UNHCR
Selin Ünal,
İletişim Müdürü ve Sözcü, Ankara
E-posta: [email protected]
Telefon: 90.530.2827862
Share on Facebook Share on Twitter