'
;

Rakamlar büyürken Suriyeli mülteciler birbirine destek oluyor

Türkiye’nin Kilis şehrinde, şehir merkezindeki bir parkta kamp kuran binlerce Suriyeli ile birlikte, Suriyeliler Kilis nüfusunun üçte birini oluştururken, sayılar hala artmaya devam ediyor.

Haftalar önce tüm ailesiyle –ve zihinsel engelli oğluyla- birlikte Türkiye’ye ulaşan ve şu an Kilis’in merkezindeki parkta yaşayan Fatima “İdlib’de hayat dayanılmaz bir hale geldi ve bizde oradan ayrılmak zorunda kaldık” diyor ve ekliyor “Yeni yapılan kamplardan birine kabul edileceğimize dair umutluyuz.”

Türkiye’nin güneyinde Türkiye-Suriye sınırında bulunan 82.000 yerel nüfuslu Kilis şehri, 2 yıldır devam eden Suriye’deki çatışmalardan bu yana yaklaşık 45.000 Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. İçerisindeki iki büyük kamp yaklaşık 14.000 mülteciyi barındırırken, 31.000 civarı mültecinin de kamp dışında ve zor şartlar altında yaşadığı tahmin ediliyor. Söz konusu bu rakam Türkiye’de 10 ilde kurulan 20 kampın dışında yaşadığı düşünülen 200.000 kişiye dahil. Türk Hükümeti geçtiğimiz aylarda şehirlerde kalan mültecileri kaydetmeye başladı.

Geçtiğimiz son üç hafta içinde, binlerce Suriyeli mülteci kurulan yeni kamplara girmeyi beklerken bir yandan da Kilis şehri merkez parkına geçici çadırlar kurdu. Özellikle artan kiralar, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar için para ödeyen bu mülteciler iki yakalarını biraraya getirme mücadelesi veriyor. Sağlık ve gıda gereksinimleri büyük ölçüde Türk hayır kurumları aracılığıyla karşılanabiliniyor iken, temizlik hizmeti sınırlı bir şekilde alınabiliyor.

Bu zorlu günlük mücadeleye rağmen, şehirde yaşayan Suriyeli mülteciler –kamplarda ve kamp dışında- birbirlerine yardım etmeyi sürdürüyorlar ve çatışmaların bitip de evlerine geri dönecekleri güne kadar ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türk yardımı alıyorlar. Halep’te bulunan fabrikası yıkılan Abdel Hamid, dokuz ay önce öncelikli olarak Kilis’te kalan mülteciler tarafından kurulan okulda öğretmenlik yapan 87 Suriyeli mülteciden biri.

Çocukları farklı bir dil ve farklı bir müfredat nedeniyle Türk okullarına kaydolmada büyük sıkıntı çekerken, Kilis’teki mülteciler Suriye müfredatıyla Arapça dilde eğitim veren bir okul kurmak için güçlerini birleştirdi. Bugün söz konusu bu okul, 2500 Suriyeli mülteciye ilkokul eğitimi vermektedir. 2012’nin Şubat ayında fabrikasının yıkılmasından sonra ailesiyle birlikte kendilerine en yakın Türk şehrine kaçan Abdel Hamid, Türklerin desteği olmadan bir mülteci topluluğunun asla bir okul kuramayacağını söylüyor.

Belediye sınıf olarak kullanılmak üzere kendilerine üç farklı bina tahsis etti. Diğer Türk organizasyonları da öğretmenlere yardım ettiler ve çocuklar için okul materyalleri sağladılar. Bunun yanında Uluslararası Tıp Heyeti’nin korkunç deneyimler yaşayan çocuklara travma konusunda danışmanlık yapması için de gereken izin alındı.

Okul müdürü Omar “herkes bize çok iyi davrandı” diyor.

Abdel Hamid Suriyeli gençler için yoğun şekilde çalışmaya devam ederken, bu durumun uzun süre devam etmeyeceğini düşünüyor. Öğretmenlik yapmasından ötürü maaş almıyor, 23 yaşındaki oğlu veterinerlik diplomasına sahip olmasına rağmen iş bulamıyor. Kendisi, eşi ve dört çocuğu Suriye’de biriktirmiş oldukları az miktardaki para ile geçiniyorlar.

Suriye’den barışa dair hiçbir işaret gelmezken, Kilis’teki mültecilerin de sayısı artmaya devam ediyor. Ve Abdel Hamid ailesinin geleceği hakkında endişenmeden yapamıyor.