Noodhulp Ethiopië

Duizenden vrouwen, mannen en kinderen zijn moeten vluchten voor het aanhoudende geweld in de Tigray regio in Ethiopië.

Zij hebben dringend nood aan eten, schoon drinkwater, medische hulp en onderdak.

Met jouw steun kunnen we deze mensen op de vlucht helpen.

Doneer nu

58.800
mensen op de vlucht geslagen


200
mensen steken dagelijks de grens over 


Een derde
van deze vluchtelingen is kind

Ethiopische vluchtelingen, op de vlucht voor conflict in de Tigrayregio van het land, halen overlevingsmateriaal van een boot op de Tekezerivier nadat ze de grens zijn overgestoken naar Hamdayet, Soedan. © UNHCR/Hazim Elhag

Een escalerende humanitaire crisis

Sinds de uitbraak van het gewapende conflict tussen Ethiopische regeringstroepen en de regionale overheid van Tigray begin november 2020, zijn 58.800 vrouwen, mannen en kinderen op de vlucht geslagen. Uitgeput, wanhopig en met een minimum aan bezittingen bereiken ze de grens met Soedan. Daar komen nog dagelijks gemiddeld 200 mensen aan, waardoor de capaciteit van de humanitaire hulp ter plaatse onder druk komt te staan.

Door het aanhoudende geweld in de Tigray regio blijft het aantal vluchtelingen en intern ontheemden toenemen.

We wisten niet wat er aan de hand was toen we geweerschoten hoorden. Er werden veel mensen gedood – we konden tien of twintig lichamen op de grond zien liggen. Op dat moment besloten we te vertrekken. Ik liep tot mijn benen pijn deden en bloedden. Ik dank God dat we hier veilig zijn en dat we iets te eten hebben.

Gannite, een Ethiopische vluchteling die naar Soedan vluchtte

Ethiopische vluchtelingen, op de vlucht voor conflict in de Tigrayregio van het land, halen overlevingsmateriaal van een boot op de Tekezerivier nadat ze de grens zijn overgestoken naar Hamdayet, Soedan. © UNHCR/Hazim Elhag

Wat is er aan de hand?

Het conflict sluimert al enkele jaren, maar is pas in november 2020 tot een echte oorlog uitgegroeid. President Abiy Ahmed kwam twee jaar geleden aan de macht na het plotselinge aftreden van zijn voorganger. De kersverse president beloofde het land te verenigen, wat hij deed door regionale spanningen op te lossen en ambitieuze hervormingen door te voeren. Ook eindigde hij de jarenlange oorlog met Eritrea waarvoor hij de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Ruim twee jaar na Abiy Ahmed’s aanstelling, waarin de sluimerende onrust steeds meer toenam, stelde de president de landelijke verkiezingen uit. Dit leidde tot grote onvrede bij de TPLF (Tigrayan People’s Liberation Front), het regionale bestuur van Tigray. De TPLF besloot de verkiezingen in Tigray toch te organiseren. De onrust en het dispuut over de verkiezingen resulteerde in het uitbreken van de gevechten tussen de federale regeringstroepen en de regionale troepen in Tigray.

UNHCR maakt zich zorgen om de inwoners van Tigray

Duizenden burgers dreigen slachtoffer te worden van het geweld in Tigray. Nog voor het conflict waren in de regio reeds 850.000 inwoners afhankelijk van humanitaire hulp en woonden er ruim 100.000 intern ontheemden, of mensen op de vlucht binnen de eigen landsgrenzen. We maken ons grote zorgen om de 96.000 Eritrese vluchtelingen die er wonen, verspreid over de vier kampen Adi Harush, Hitsats, Mai-Aini en Shimelba. In het bijzonder zijn we bezorgd over de veiligheid van de ruim 6.500 Eritrese vluchtelingen in kamp Shimelba. 

Communicatie is bijna niet mogelijk door het uitvallen van de stroom, internet en telefoonlijnen. Daarnaast zorgt het tekort aan brandstof voor grote uitdagingen om reguliere hulpverlening in Ethiopië voort te zetten.

Steun deze mensen in nood

 

UNHCR is ter plaatse en biedt hulp

Soedan

Sinds de uitbraak van het conflict zijn we ter plaatse bij de grens met Soedan en bieden we noodhulp aan vluchtelingen uit Ethiopië. Samen met de Soedanese overheid en andere partnerorganisaties werken we continu om mensen op te vangen, te beschermen en hen te voorzien van basisbehoeften. Zo delen we voedsel, schoon drinkwater, dekens, slaapmatten en brandstof uit en bieden we bescherming aan kwetsbare personen zoals kinderen, vrouwen en mensen met speciale noden. Om een uitbraak van Covid-19 te vermijden, delen onze teams mondmaskers en zeep uit en benadrukken ze het belang van “social distancing”.

Samen met de Soedanese autoriteiten hebben we twee vluchtelingenkampen, de Um Raquba site en de Tunaydbah site, op poten gezet. Verder roepen we de landen in de regio op om hun grenzen open te houden zodat mensen veiligheid kunnen bereiken.

Ethiopië

Sinds kort hebben we toegang tot de Eritrese vluchtelingenkampen Adi Harush en Mai-Aini in het zuiden van Tigray. De andere twee kampen Hitsats en Shimalba zijn tot op heden nog onbereikbaar. UNHCR en partners staan ​​klaar om hulp te bieden aan de ontheemden in de rest van Tigray wanneer er opnieuw toegang is en de veiligheidssituatie dat toelaat. We zullen noodhulpgoederen uitdelen en ervoor zorgen dat vluchtelingen overgebracht kunnen worden naar veilige gebieden.

Meer hulp is dringend nodig

Dagelijks neemt het aantal vluchtelingen in de regio toe. Er is onvoldoende plek voor alle mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Ook hebben ze dringend behoefte aan eten, schoon drinkwater en medische hulp. Daarom moeten we onze noodhulp zo snel mogelijk opschalen. Maar dit kunnen wij niet alleen. Jouw steun is dringend nodig om alle kwetsbare mensen op de vlucht te helpen.

Help vandaag!