Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε τους νέους ανθρώπους να ζωγραφίσουν δείχνοντας την αλληλεγγύη τους με τους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λάβαμε πάνω από 2.000 σχέδια από 100 χώρες. Τα επτά έργα που κέρδισαν πήραν ζωή και έγιναν κινούμενα σχέδια. «Πρόσφυγας σούπερ-ηρωίδα» Noémie, 16 ετών, Γαλλία «Αυτός ο διαγωνισμός μου […]
Η Faida από τη Ρουάντα, συμμετείχε με το σχέδιό της με τίτλο «Βροχή από Aγάπη» στον διαγωνισμό «Οι Νέοι για τους Πρόσφυγες» της Ύπατης Αρμοστείας. © UNHCR
Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε τους νέους ανθρώπους να ζωγραφίσουν δείχνοντας την αλληλεγγύη τους με τους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λάβαμε πάνω από 2.000 σχέδια από 100 χώρες. Τα επτά έργα που κέρδισαν πήραν ζωή και έγιναν κινούμενα σχέδια.
Noémie, 16 ετών, Γαλλία
«Αυτός ο διαγωνισμός μου τράβηξε το ενδιαφέρον εξαιτίας του στόχου του να εμπνεύσει στους ανθρώπους ελπίδα και αλληλεγγύη και της δυνατότητας που είχε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ενώ έμενε στο σπίτι. Η σούπερ-ηρωίδα μου είναι εμπνευσμένη από ένα κορίτσι πρόσφυγα από το Σουδάν που περπατούσε κάτω από τη βροχή. Είδα τη φωτογραφία της σε κάποια από τις αναρτήσεις της Υ.Α. στο Instagram.
Το έργο μου δεν αφορά μόνο αυτό το κορίτσι, αλλά όλους τους πρόσφυγες, τις μοναδικές ιστορίες τους και το θάρρος τους, το οποίο θαυμάζω. Η ηρωίδα μου έχει επίσης ένα μεταλλικό πόδι το οποίο στην αρχή ήταν το τραύμα της, αλλά τώρα είναι η ισχυρότερη δύναμή της, καθώς οι φόβοι της έχουν γίνει τώρα τα δυνατά της σημεία»
Nesime, 16 ετών, Ελλάδα (πρόσφυγας από το Αφγανιστάν)
«Είναι αλήθεια ότι ο κορωνοϊός είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας, όμως δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Πρέπει να παλέψουμε μαζί για να τον αντιμετωπίσουμε. Αυτή τη στιγμή ζω στην Ελλάδα. Ο κόσμος έχει μια εικόνα για εμένα στο μυαλό του, όμως εγώ είμαι αυτή που είμαι».
Mukah, 24 ετών, Καμερούν
«Το ξέσπασμα του Covid-19 και η κρίση στην χώρα μου με κινητοποίησαν να πάρω μέρος στον διαγωνισμό. Το έργο μου έχει τίτλο “Ακτίνα Eλπίδας”. Η ομάδα προσφύγων στα αριστερά, απεικονίζει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.
Μέσα από τις δωρεές από τα κράτη και τους ανθρώπους που νοιάζονται, η Ύπατη Αρμοστεία είναι σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Αυτή η βοήθεια φτάνει σε εκείνους ως μια ακτίνα ελπίδας για ένα πιο φωτεινό μέλλον και δείχνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για αυτούς».
Alfa, 25 ετών, Κένυα (πρόσφυγας από το Κονγκό)
«Είμαι πρόσφυγας από το Κονγκό και ζω στην Κένυα. Μέσω του έργου μου ήθελα να στείλω στον κόσμο το μήνυμα ότι η αλληλεγγύη είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τη ζωή όλων των ανθρώπων από αυτήν την πανδημία, όπως και των προσφύγων».
Μαρία, 23 ετών, Κύπρος
«Το κορίτσι στο σχέδιο δίνει αγάπη σε ένα αγόρι πρόσφυγα. Αυτός με τη σειρά του προσφέρει την αγάπη αυτή στον πατέρα του. Ο πατέρας του είναι γιατρός και φροντίζει με αγάπη μια ασθενή που νοσεί από κορωνοϊό.
Στο τέλος, η ασθενής που έχει πλέον αναρρώσει, προσφέρει την αγάπη της στην κόρη της, η οποία είναι το κοριτσάκι που εμφανίζεται στην πρώτη εικόνα».
Mayu, 16 ετών, Ιαπωνία
«Το σχέδιό μου δείχνει δύο χέρια που έρχονται κοντά για να προστατεύσουν ένα αγόρι πρόσφυγα με έμπνευση από τη σημαία της Ύπατης Αρμοστείας. Στο πίσω μέρος αναδύεται ένας σκοτεινός ουρανός γεμάτος με συγκρούσεις και ιούς. Όμως οι άνθρωποι ενώνονται σχηματίζοντας ένα κλουβί που τα εγκλωβίζει όλα αυτά.
Το αγόρι έχει ένα κενό στην καρδιά του, όμως οι καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ενώνονται για να σχηματίσουν μια καρδιά με βαθύ μπλε χρώμα. Είναι τόσο μεγάλη που το αγόρι δεν μπορεί να τη συγκρατήσει. Μπορείτε επίσης να φανταστείτε το αγόρι να δίνει πίσω αυτή την αγάπη. Οι δυνατότητες ενός παιδιού είναι αμέτρητες».
Faida, 20 ετών, Ρουάντα
«Πρόσφυγες σε έναν καταυλισμό περιμένουν με ανυπομονησία να αγγίξουν μια καρδιά, σύμβολο της αγάπης.
Για μια στιγμή, η αγάπη είναι αρκετή για να λύσει όλα τα προβλήματά τους και αυτή είναι η αγάπη που έρχεται από παντού – γι’ αυτό έρχεται από τον ουρανό».
Ελένη, 20 ετών, Ελλάδα
«Το σχέδιό μου απεικονίζει μια γιατρό πρόσφυγα που δίνει μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Πηγή της έμπνευσής μου ήταν μια ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας στο Instagram σχετικά με την ιστορία της Dr. Saleema, μιας γιατρού, πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, που ζει στο Πακιστάν.
Jamil, 20 ετών, Ελλάδα (πρόσφυγας από το Αφγανιστάν)
«Έχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες ζώντας ως πρόσφυγας στην Ελλάδα. Ό,τι και να συνέβαινε όμως ποτέ δεν έχασα την ελπίδα μου. Πάντα έλεγα στον εαυτό μου: αυτό δεν είναι το τέλος, θα υπάρξει μια νέα αρχή. Και είχα δίκιο.
Αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο κόσμος υποφέρει από την πανδημία και ειδικά οι πρόσφυγες. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να μην εστιάζουμε στα αρνητικά, αλλά στα θετικά. Να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στα μέτρα προστασίας. Να ακούμε μουσική. Να μάθουμε ότι όλα τα ανθρώπινα όντα είναι ισότιμα και ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες είναι προσωρινή. Να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Πάντα έρχεται το φως μετά το σκοτάδι.»
Izlam, 12 ετών, Ελλάδα (κορίτσι πρόσφυγας από τη Συρία)
Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι κάθε άνθρωπος μετράει #EveryoneCounts, μαζί και οι πρόσφυγες, στη μάχη ενάντια στον ιό.
Καθώς οι χώρες λάμβαναν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του Covid-19, οι νέοι άνθρωποι ρωτούσαν πώς μπορούσαν να βοηθήσουν στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας ενώ βρίσκονταν στο σπίτι. Προκηρύξαμε τον διαγωνισμό «Οι Νέοι για τους Πρόσφυγες» για να τους δώσουμε έμπνευση, ώστε να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για καλό σκοπό. Μέσα σε δύο μήνες λάβαμε 2,000 σχέδια από 100 χώρες.
Η επιλογή των επτά παγκόσμιων νικητών, των οποίων τα έργα έγιναν κινούμενα σχέδια από το ιαπωνικό στούντιο SPEED INC, έγινε από μια μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από Υποστηρικτές και Πρέσβεις Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, πρόσφυγες – μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νέων της Υ.Α., καλλιτέχνες, ειδικούς κινουμένων σχεδίων και εταίρους. Η Ύπατη Αρμοστεία απένειμε επίσης πέντε περιφερειακά βραβεία, πέντε βραβεία για την κατηγορία κόμικ και είκοσι ειδικές διακρίσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter