Pentru a sprijini demersurile UNHCR de a promova problematica azilului în România la scară largă, au fost stabilite câteva acorduri de parteneriat, cu următoarele instituţii:
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru realizarea de materiale pentru pilotarea unui curs opţional de „Drepturile omului şi drepturile refugiaţilor” (curriculum, manual şi ghidul profesorului distribuite în 42 de ţări pentru anul şcolar 2007-2008).
Centrul de Studii de Drept Umanitar, din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Colaborarea are în vedere creşterea nivelului de cunoştinţe ale studenţilor în ceea ce priveşte refugiaţii, dar şi derularea unor activităţi care au ca subiect Dreptul Refugiaţilor şi Dreptul Internaţional Umanitar. În anul 2008, a fost organizat primul concurs cu acelaşi subiect în colaborare cu Universitatea „Nicolae Titulescu”, la care au participat 8 universităţi.
Institutul Naţional al Magistraturii, pentru cursuri extrecuriculare pe probleme de azil şi refugiaţi şi dezvoltarea unor oportunităţi de practică pentru viitorii magistraţi interesaţi.
Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” pentru realizarea unui curs universitar de Drept Umanitar şi Dreptul Refugiaţilor, precum şi susţinerea unor prezentări de specialitate pe subiecte legate de azil.
Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, Începând cu anul universitar 2010 – 2011, vom colabora în vederea creării unei „clinici juridice” în materia dreptului refugiaţilor şi a dreptului umanitar. Clinica juridică se va desfăşura în cadrul Facultăţii de Drept şi va oferi participanţilor oportunitatea de a cunoaşte atât aspecte teoretice, cât şi practice, referitoare la problematica migraţiei şi a refugiaţilor, precum şi la mandatul UNHCR.
Share on Facebook Share on Twitter