De situatie in de Democratische Republiek Congo (DRC) is een van de meest complexe humanitaire situaties ter wereld. Er ontstond hoop in het land nadat de burgeroorlog in 2003 tot een einde kwam. Maar sindsdien laaien in verschillende regio’s in de Democratische Republiek Congo gruwelijke gevechten op, en worstelen duizenden mensen opnieuw om te overleven.
Geweld en mensenrechtenschendingen in grote delen van de DRC
Op grote schaal worden in de Democratische Republiek Congo mensenrechten geschonden. Mensen worden verminkt, verkracht of vermoord. Of zij worden zonder reden gearresteerd en vastgezet onder onmenselijke omstandigheden. Op dit moment vluchten mensen vooral weg uit de regio’s Kasai, Tanganyika en Kivu. Inmiddels zijn er in totaal meer dan 5 miljoen Congolezen op de vlucht.
Congolezen op de vlucht in eigen land
Een relatief kleine groep Congolezen (735.000) is naar een van de buurlanden gevlucht. Verder zijn er ruim 826.000 Congolezen die onderdak zoeken in omringende Afrikaanse landen. De meeste Congolezen zoeken veiligheid binnen de landsgrenzen. Er zijn ongeveer 5 miljoen ontheemden in de Democratische Republiek Congo. Ze hebben afschuwelijke dingen gezien en meegemaakt.
“Ze verkrachten de meisjes en snijden hen in stukken met machetes.
Ik zal mijn dochter nooit meer terug zien.”
Augustine.
Vermiste Congolese kinderen
Nu de crisis verergert, worden steeds meer kinderen vermist. Het exacte aantal is onbekend, maar geschat wordt dat het om duizenden vermissingen gaat. Een van de vermiste kinderen is de dochter van Augustine. Zij is een van de ontredderde ouders, gevlucht voor het geweld in Tanganyika en opgevangen in een kamp voor ontheemden in de hoofdstad Kalemie. De 6-jarige dochter van Augustine is al een jaar vermist. “De rebellen dringen onze dorpen binnen, ze grijpen onze kinderen en verdwijnen,” zegt ze, “Ze verkrachten de meisjes en snijden hen in stukken met machetes.” Ze kijkt met een lege blik voor zich uit. “Er is geen hoop,” zegt Augustine, “ik zal mijn dochter nooit meer terug zien .”
Opvang van vluchtelingen uit buurlanden van de DRC
Terwijl de voortdurende conflicten vele Congolezen dwingen om halsoverkop hun huizen te verlaten, vangt het land ook nog eens meer dan een half miljoen vluchtelingen uit buurlanden op. Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen uit Burundi, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan.
Ebola-uitbraak: internationale noodsituatie voor volksgezondheid
Het land kamp al sinds halverwege 2018 met een langdurige Ebola-uitbraak. De ziekte heeft zich inmiddels verspreid naar Oeganda en naar de grens met Rwanda, en de situatie is uitgeroepen tot een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid. De Ebola-uitbraak verergert de toch al gespannen situatie in de zwaarst getroffen gebieden, zoals Ituri en Noord-Kivu. De situatie is zeer onveilig en veel mensen slaan op de vlucht.
Noodhulp moet snel worden opgeschaald
In grote delen van de DRC wordt de situatie aangemerkt als noodsituatie niveau 3. Dit is het hoogste niveau en betekent dat noodhulp heel snel moet worden opgeschaald. Juist voor de meest kwetsbare mensen is bescherming heel hard nodig, maar het wordt elke dag moeilijker om te zorgen dat humanitaire hulp juist bij deze mensen aankomt.
Welke noodhulp biedt UNHCR in de Democratische Republiek Congo?
Bescherming tegen seksueel geweld
UNHCR helpt slachtoffers van seksueel geweld met medische en psychologische hulp. We beschermen kwetsbare mensen, waaronder vrouwen en kinderen, waarmee we voorkomen dat zij (opnieuw) slachtoffer worden van aanranding of verkrachting.
Opvang van ontheemden
Samen met het IOM (de Internationale Organisatie voor Migratie) leiden we de coördinatie en het beheer van opvangkampen voor ontheemden in Noord-Kivu. In andere regio’s zorgen we voor opvang en bevorderen we lokale integratie, zodat ontheemden op een nieuwe plek hun leven weer kunnen oppakken. In Kasai coördineren we de hulp aan ontheemden en de lokale, kwetsbare bevolking.
Hulp in de regio’s waar mensen naar terugkeren
In regio’s waar mensen voorzichtig naar huis terugkeren nadat zij moesten vluchten, helpen we mensen hun leven weer op te pakken. We bieden financiёle ondersteuning aan de meest kwetsbare mensen. Daarmee kunnen zij zelf hun huizen weer opbouwen, en kunnen zij huishoudelijke artikelen en (landbouw)gereedschappen aanschaffen.
Opvang van Congolese vluchtelingen in buurlanden
Ook beschermen we Congolezen die de landsgrenzen overvluchten naar buurlanden, in samenwerking met lokale autoriteiten. Dit doen we bijvoorbeeld in Angola, een buurland dat ruim 35.500 vluchtelingen uit de DRC opvangt.
Ondersteuning op het gebied van Ebola-preventie
UNHCR ondersteunt de regeringen van de DRC en buurlanden bij het voorkomen van Ebola. We richten ons vooral op het voorkomen van verspreiding van de ziekte in gastgemeenschappen en nederzettingen waar veel vluchtelingen en ontheemden verblijven.
Actuele cijfers over noodhulp van UNHCR
De meest actuele feiten en cijfers over de hulp van UNHCR in de Democratische republiek Congo lees je in onze (Engelstalige) Operational Update.
UNHCR heeft urgent meer financiële middelen nodig om de noodhulp te kunnen bieden die zo dringend nodig is. Help mee om slachtoffers van gruwelijke geweld op te vangen en te beschermen.