Vi ingår i många olika partnerskap som sträcker sig från regeringar till icke-statliga organisationer, den privata sektorn, civilsamhället och flyktingarnas egna nätverk och samfund.
Vi samlar in medel via regeringar, stiftelser och privata donatorer så att flyktingar kan få omedelbar hjälp med mat, tak över huvudet och andra nödvändigheter som distribueras via våra medhjälpare. Mer långsiktiga lösningar är även beroende av civilsamhällets engagemang och flyktingarna själva.
Vi är direkt involverade i skyddet av flyktingarna, men vår övergripande uppgift är att ge driftmässigt stöd och koordination av de många privata och offentliga aktörer som arbetar med flyktingunderstöd.
I fält administreras UNHCR:s kärnarbete från en rad regionala kontor, branschkontor, underkontor och fältkontor. Flyktingkommissariens representanter leder arbetet i de länder där FN-organet arbetar, men det finns även ett antal regionala representanter.
Relaterat
UNHCR vädjar om fortsatt stöd för att skydda världens tvångsfördrivna från coronavirusets ”förödande” effekter
UNHCR behöver akut stöd för att kunna förbereda inför och förebygga spridningen av COVID-19 bland flyktingar och andra fördrivna befolkningar runt om i världen.
Sveriges kärnstöd till UNHCR räddar flyktingar världen över
Sverige är en av de främsta bidragsgivare till FN:s flyktingorgan UNHCR, och den största bidragsgivaren av icke-öronmärkt stöd som UNHCR kan använda där behoven är som störst. Sverige ger sitt icke-öronmärkta bidrag I form av ett kärnstöd I början av varje år och under 2016 har Sverige ökat sitt kärnstöd till rekordhöga 815 miljoner kronor som både har räddat liv och skapat långsiktiga lösningar för många människor som har tvingats på flykt.
FN förbereder sig för en massflykt på 1 miljoner människor från Mosul
FN:s flyktingorgan (UNHCR) förbereder sig nu för ”det värsta”, då det förväntas att hundratusentals familjer i Mosul kan behöva fly för sina liv. Den förväntade militära offensiven mot staden kan komma att tvinga en miljon människor på flykt.
Sverige ökar biståndet till UNHCR
UNHCR fick en betydande donation på 15,2 miljoner kronor från Sveriges regering. Det svenska biståndet till UNHCR hjälper till att förbättra situationen vid större flykting- och förskjutningskriser.
Sverige skickar bistånd till nödsituationen i Irak
Sverige har skickat två militärflygplan lastade med nödhjälp till Erbil för att stötta UNHCRs massiva 10-dagars insats där hjälp ska ges till ungefär 500.000 personer som är fast i den humanitära krisen i Irak.