Lokakuun 24. päivänä 2020 YK juhlii sen 75. vuosipäivää.
Lapset hakevat vettä aurinkoenergialla toimivalta Tarakhail Daagin kaivolta, joka rakennettiin UNHCR:n tuella. ©UNHCR/Claire Thomas
Lokakuun 24. päivänä 2020 Yhdistyneet kansakunnat on tullut toimineeksi 75 vuotta kansainvälisen rauhan, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen kriisiavun hyväksi. Tässä työssä YK:n pakolaisjärjestöllä UNHCR:llä on ollut ratkaiseva rooli, ja se on nyt tärkeämpi kuin koskaan.
Toisen maailmansodan jälkeen Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun toimisto perustettiin vastaamaan miljoonien sotaa paenneiden eurooppalaisten tarpeisiin. Uuden YK-viraston toimikaudeksi arvioitiin alun perin riittävän kolme vuotta. Lähes 70 vuotta myöhemmin UNHCR on kasvanut maailmanlaajuiseksi järjestöksi, joka toimii 135 maassa ja jonka tehtävänä on auttaa, suojella ja löytää kestäviä ratkaisuja miljoonille ihmisille – etenkin niille, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.
Viime vuosikymmenien aikana UNHCR:n toimiala on laajentunut: se kattaa nyt myös kotimaansa sisällä siirtymään joutuneet ihmiset (eli evakkoja) ja kansalaisuudettomat henkilöt, joilla ei ole minkään maan kansalaisuutta.
Pakolaiset, kotiseudultaan siirtymään joutuneet ja kansalaisuudettomat ovat niitä, jotka kärsivät eniten maailmanlaajuisista ongelmista, ja siksi YK pyrkii ratkaisemaan niitä – ilmastonmuutoksesta sukupuolten eriarvoisuuteen. Joka kolmas sekunti jonkun on jossain päin maailmaa pakko jättää kotinsa – siinä ajassa tuskin ehdit lukea tätä lausetta.
UNHCR pyrkii aina löytämään uusia ja innovatiivisia tapoja auttaa ja suojella pakolaisia. YK on tehostanut kestävän kehityksen toimia asettamalla kunnianhimoiset kestävän kehityksen tavoitteet (SDG), joilla pyritään monenlaisiin parannuksiin: poistamaan köyhyyttä ja nälänhätää, turvaamaan työpaikkoja sekä kohtuuhintainen ja puhdas energia. Samalla UNHCR varmistaa toiminnallaan, että pakolaiset saavat hyödyn näistä uudistuksista, eikä kukaan jää ulkopuolelle.
Yksi viimeaikaisista UNHCR:n aloitteista on puhtaan energian haaste, jonka tavoitteena on tarjota puhdasta, turvallista ja kohtuuhintaista energiaa pakenemaan joutuneille henkilöille. UNHCR tukee myös pakolaisvetoisia innovaatioita, esimerkiksi rahoittamalla markkinapaikkasovelluksen kehittämistä algerialaisia pakolaisleirejä varten, tai palkitsemalla ratkaisuja, joita pakolaisvetoiset järjestöt ovat kehittäneet koronakriisiin.
Vuodesta 1992 lähtien UNHCR on toteuttanut pakolaisapurahaohjelmaa (DAFI), joka on mahdollistanut yli 18 000 nuoren pakolaismiehen ja -naisen korkeakouluopinnot. Vaikka nykyään vain 3 prosenttia pakolaisnuorista pääsee korkeakouluun, UNHCR on sitoutunut nostamaan osuuden 15 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
YK:n 75. vuosipäivä antaa aiheen paitsi arvioida saavutuksia, myös esittää kiireellinen vetoomus uusista toimista paremman maailman rakentamiseksi. Yhdessä voimme luoda rauhanomaisen ja kestävän tulevaisuuden, jossa kaikki otetaan huomioon ja ketään ei jätetä ulkopuolelle.
UNHCR:m Pohjoismaiden ja Baltian maiden toimisto osallistuu useisiin alueen tapahtumiin YK:n 75-vuotispäivän johdosta.
Tanskassa UNHCR:n Pohjoismaiden ja Baltian maiden edustaja Henrik M. Nordentoft puhuu maailmanlaajuisesta pakolaistilanteesta virtuaalisella YK-opintomatkalla, jonka järjestää Tanskan YK-järjestö. Alkuviikosta UNHCR:n Tanskan tiedottaja Elisabeth Arnsdorf Haslund puhuu UNHCR:n työstä ja pakolaisten osallistamisesta nuorten digitaalisessa työpajassa, jonka järjestää UN City Kööpenhaminassa ja Tanskan nuorisoneuvosto.
UNHCR:n yhteyshenkilö Virolle, Kari Käsper osallistuu 4. marraskuuta järjestettävään keskusteluun Innovatiivinen Viro ja globaalit kysymykset – mitä voimme tehdä?, jonka järjestää Viron ulkoministeriö. Keskustelu käydään Juhan Kuusin dokumenttivalokuvakeskuksessa, jossa on Vincent Tremeaun näyttely One day I will.
Liettuan ulkoministeriö järjestää virtuaalikonferenssin Mitä haluamme tulevaisuudelta, mitä tarvitsemme YK:lta: Liettuan panos monenvälisyyteen yhteistyössä UNHCR:n, YK:n lastenrahaston (UNICEF), Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) kanssa.
Ruotsin YK-yhdistys on yhteistyössä maan muiden YK-yksikköjen kanssa – mukaan lukien UNHCR – tuottanut videokampanjan, jossa neljän videoklipin välityksellä muistetaan Yhdistyneiden kansakuntien 75. vuosipäivää.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä