Den 24. oktober 2020 feirer FN sitt 75-årsjubileum.
Barn henter vann fra en brønn som drives med solenergi i Police District 21 i Tarakhail Daag, som ble bygget med støtte fra UNHCR. © UNHCR / Claire Thomas
Den 24. oktober 2020 er det 75 år siden FN begynte arbeidet med å fremme internasjonal fred og menneskerettigheter og håndtere de største globale utfordringene. UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger) har spilt en viktig rolle i denne innsatsen, og er viktigere enn noen gang.
FNs høykommissær for flyktninger ble opprettet i etterkant av andre verdenskrig, for å møte behovene til flere millioner europeere som ble tvunget til å flykte på grunn av konflikten. Prosjektet med å etablere det nye FN-byrået skulle opprinnelig bare vare i tre år. Nesten 70 år senere er UNHCR blitt en global organisasjon som opererer i 135 land, med mandat til å hjelpe, beskytte og finne løsninger for millioner av mennesker. UNHCR fremhever de langvarige utfordringene knyttet til mennesker som er tvunget til å flykte fra hjemmene sine.
I løpet av de siste tiårene har UNHCRs mandat blitt utvidet til å omfatte internt fordrevne mennesker som er på flukt i sitt eget land og statsløse mennesker som ikke har statsborgerskap i noe land.
Flyktninger, internt fordrevne og statsløse mennesker, er blant de som er mest berørt av de globale utfordringene som FN har som mål å takle – fra klimaendringer til likestilling mellom kjønnene. Hvert tredje sekund blir én person tvunget på flukt fra hjemmet sitt – mindre enn tiden det tar å lese denne setningen.
UNHCR jobber hele tiden med å finne nye og innovative måter å hjelpe og beskytte mennesker på flukt. FN har trappet opp innsatsen for bærekraftig utvikling, og har vedtatt ambisiøse bærekraftsmål som består av alt fra å utrydde fattigdom og sult til å sikre lik tilgang til utdanning, lønnet arbeid og rimelig og ren energi. Samtidig jobber UNHCR for at flyktninger blir inkludert i denne innsatsen, og at ingen utelates.
Et av UNHCRs nye initiativ, Ren energi til alle, har som mål å gi ren, pålitelig og rimelig energi til personer som har blitt tvunget til å flykte fra sine hjem. UNHCR støtter også flyktninger som driver innovasjon, for eksempel ved å finansiere etableringen av en app i algeriske flyktningleirer, eller belønne organisasjoner ledet av flyktninger som jobber med nye løsninger til covid-19-krisen.
Siden 1992 har UNHCR drevet DAFI, et utdanningsprogram for flyktninger, som har gjort det mulig for mer enn 18 000 mannlige og kvinnelige flyktninger å ta høyere utdanning. Kun 3 prosent av flyktningungdommer har tilgang til høyere utdanning, men UNHCR har forpliktet seg til å øke dette til 15 prosent innen 2030.
FNs 75-årsjubileum gir mulighet til et øyeblikks refleksjon og en viktig oppfordring til handling for å bygge en bedre verden. Sammen kan og vil vi forme en mer fredelig, bærekraftig og inkluderende fremtid der ingen blir utelatt.
UNHCR i de nordiske og baltiske landene deltar på flere aktiviteter i hele regionen for å feireDe forente nasjoners 75-årsjubileum.
I Danmark vil Henrik M. Nordentoft, UNHCRs representant for de nordiske og baltiske landene, holde en tale om den globale flyktningsituasjonen på en virtuell studietur til FN. Arrangøren er den danske FN-foreningen. Tidligere samme uke vil Elisabeth Arnsdorf Haslund, UNHCRs talsperson i Danmark, snakke om UNHCRs arbeid og inkludering av flyktninger på et digitalt ungdomsverksted. Arrangørene er FN-byen i København og Dansk ungdoms fællesråd.
4. november vil Kari Käsper, UNHCRs kontaktperson for Estland, delta i diskusjonen Innovative Estonia and global issues – what can we do? Organisert av det estiske utenriksdepartementet. Debatten vil finne sted på Juhan Kuus Documentary Photo Center, med Vincent Tremeaus utstilling One day I will.
I Litauen holdes det en virtuell konferanse med tittelen The Future We Want, the UN We Need: Lithuania’s contribution to multilateralism, arrangert av det litauiske utenriksdepartementet i samarbeid med UNHCR, FNs barnefond (UNICEF), Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og Verdens helseorganisasjon (WHO).
I Sverige har det svenske FN-forbundet i samarbeid med en rekke andre FN-enheter med kontor i landet, inkludert UNHCR, produsert en videokampanje som i fire klipp hjelper med å feire FNs 75-årsjubileum.
Del på Facebook Del på Twitter