COVID-19 verergert de kwetsbare situatie van miljoenen staatlozen wereldwijd, waarschuwt de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi. Hij roept wereldleiders op om zich in te zetten voor de bescherming van staatlozen, alsook om daadkrachtig stappen te ondernemen om een einde te maken aan staatloosheid.
Een deelnemer van het UNHCR-atelier over staatloosheid in Skopje, Macedonië (vandaag Noord-Macedonië), in mei 2017. Staatloosheid treft miljoenen mensen wereldwijd, waardoor ze geen toegang hebben tot grondrechten. © HCR/Roger Arnold
COVID-19 verergert de kwetsbare situatie van miljoenen staatlozen wereldwijd, waarschuwde de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi, vandaag.
De VN-Vluchtelingenorganisatie viert vandaag de zesde verjaardag van haar #IBelong-campagne om staatloosheid te beëindigen tegen 2024. Ter gelegenheid van deze verjaardag riep Grandi wereldleiders op om zich in te zetten voor de inclusie en bescherming van staatlozen, alsook om snel en daadkrachtig stappen te ondernemen om een einde te maken aan staatloosheid.
“De COVID-19-pandemie laat meer dan ooit de noodzaak voor inclusie zien en heeft de urgentie om een oplossing te vinden voor staatloosheid aangetoond. Een pandemie maakt geen onderscheid tussen burgers en niet-burgers. Geen enkele staat, maatschappij of gemeenschap heeft er baat bij dat mensen staatloos zijn en aan de rand van de samenleving leven,” zei Grandi.
Omdat staatlozen vaak geen toegang hebben tot belangrijke rechten en essentiële diensten, zijn velen van hen politiek en economisch gemarginaliseerd. Ze worden vaak gediscrimineerd en zijn kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik. In veel landen leven staatlozen, waaronder staatloze vluchtelingen, in ondermaatse en inadequate sanitaire omstandigheden, waardoor het risico op ziekte vergroot.
“We moeten onze inspanningen verdubbelen om deze belediging voor de mensheid in de 21e eeuw op te lossen.”
Het is moeilijk om zicht te krijgen op de globale cijfers omdat staatloze bevolkingen niet altijd worden meegeteld of opgenomen in nationale tellingen. Niettemin rapporteert UNHCR dat er ongeveer 4,2 miljoen staatlozen zijn in 76 landen. Het werkelijke aantal licht wellicht aanzienlijk hoger.
Sinds de lancering van de campagne in november 2014, is er wereldwijd aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het terugdringen van staatloosheid. Inmiddels heeft de coronapandemie echter veel van de problemen en onrechtvaardigheden waarmee staatlozen te maken hebben, verergerd.
“Om levens te beschermen en te redden, dringen we er bij regeringen op aan om staatloosheid op te lossen en ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.”
“Zonder staatsburgerschap hebben veel staatlozen geen toegang tot essentiële openbare gezondheidsdiensten en sociale vangnetten, of worden ze er niet in opgenomen. Deze pandemie heeft hen uiterst kwetsbaar gemaakt”, aldus Grandi.
Sommige landen hebben echter leiderschap getoond door staatlozen op te nemen in hun respons op COVID-19. Ze zorgen ervoor dat ze toegang hebben tot tests, behandelingen, voedsel, kleding en maskers. Sommige overheden hebben geboorteregistratie en andere vormen van burgerlijke documentatie tot een essentiële dienst gemaakt. Ondanks de pandemie, blijven deze diensten toegankelijk waardoor nieuwe gevallen van staatloosheid kunnen voorkomen worden.
“Staatloosheid is een gemakkelijk op te lossen en te voorkomen probleem. Het is een kwestie van politieke wil om iemands status en leven te veranderen. Maar de gevolgen van een gebrek aan actie, zeker tijdens een pandemie, kunnen levensbedreigend zijn”, aldus Grandi.
Deel op Facebook Deel op Twitter