Deze goederen hebben we uitgedeeld:
2018 in beeld
> JANUARI
DROOMDAGBOEKEN
In januari vroegen we met het project Dream Diaries aandacht voor vluchtelingenkinderen in Europa. Twee social media creators Debra Barraud (Humans of Amsterdam) en Annegien Schilling (Fetching Tigerss) legden in vier maanden tijd de dromen van tientallen kinderen vast uit onder andere Afghanistan, Somalië en Syrië. Manaal (14) uit Somalië zat voor het eerst in een vliegtuig toen ze werd herenigd met haar vader in Nederland. De hele vlucht had ze vlinders in haar buik. “Nu wil ik graag stewardess worden: reizen, Parijs zien en heel de tijd vlinders in mijn buik voelen.”
> MAART
BESCHERMING SYRIE
In maart stonden we stil bij zeven jaar oorlog in Syrië. In 2018 werd nog altijd gevochten, en sloegen opnieuw miljoenen mensen op de vlucht. We konden dat jaar, 3 miljoen mensen in Syrië helpen met bescherming. We werkten samen met 98 buurtcentra, 26 regionale centra en 100 mobiele hulpteams. Om iedereen te kunnen helpen kregen we hulp van 2.849 vrijwilligers en werkten we in 12 gebieden.
> JUNI
PETITIE #WITHREFUGEES
Op Wereldvluchtelingendag 20 juni maakten we de nieuwe cijfers bekend van het aantal mensen op de vlucht: 68,5 miljoen mensen. Op diezelfde dag vroegen we het Nederlandse publiek de #WithRefugeespetitie te tekenen, waarin we wereldleiders opriepen om solidair te zijn met vluchtelingen en hun verantwoordelijkheid te nemen. In een speciaal gemaakte video riepen Nederlanders onder wie Anna Drijver, Erik van Muiswinkel en Jeroen Krabbé op ook te tekenen. Binnen één week zetten meer dan 6.000 Nederlanders hun handtekening.
> JULI
JEMEN: GROOTSTE HUMANITAIRE CRISIS
Jemen was al een van de armste landen in het Midden-Oosten. De conflicten en het geweld in 2018 zorgden dat de situatie snel verergerde. Twee miljoen Jemenieten raakten ontheemd. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes zoals cholera verspreiden zich snel in het door oorlog verwoeste land. Met jouw steun boden we noodhulp en financiële bijstand aan bijna 250.000 mensen.
> AUGUSTUS
ROHINGYA IN BANGLADESH
In augustus stonden we stil bij het jaar ervoor. In een paar weken ontvluchtten honderdduizenden Rohingya Myanmar vanwege extreem geweld. In 2018 woonden meer dan 720.000 Rohingya in buurland Bangladesh. UNHCR heeft afgelopen jaar opnieuw veel levensreddende hulp verleend aan families. Voorafgaand en tijdens de moessonregens hebben we vanwege de veiligheid en gezondheid geholpen met het verstevigen van onderkomens, paden en bruggen.
> SEPTEMBER
HULP NA AARDBEVING IN SULAWESI
Op 28 september werd Indonesië getroffen door een ernstige aardbeving en tsunami. Meer dan 80.000 mensen raakten hun huis kwijt. Dankzij jouw hulp hebben we de mensen snel kunnen helpen met tijdelijke huisvesting, zoals tenten, en met noodhulpmiddelen, zoals slaapmatten, muskietennetten en lampen op zonnecellen.
> OKTOBER
MEER DAN 3 MILJOEN MENSEN VERLATEN VENEZUELA
Door de steeds verslechterende situatie in Venezuela passeerde het aantal mensen dat het land heeft verlaten in oktober de drie miljoen. In de buurlanden konden ze terecht voor bescherming. De grote aantallen asielaanvragen en de enorme behoefte aan onder dak en sociale voorzieningen zorgden in de omring ende landen voor problemen. UNHCR heeft daarom afgelopen jaar landen zoals Brazilië, Colombia en Peru geholpen met de opvang van mensen, de registratie en juridische procedures, en met gratis medische en psychische zorg.
> NOVEMBER
ACTIE VOOR STAATLOZEN
In november vroegen we aandacht voor staatlozen in Nederland. Er zijn meer dan 4.000 mensen als staatloos geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). UNHCR schat echter dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt, zo’n 10.000 mensen. UNHCR gelooft dat staatloosheid voorkomen kan worden en riep daarom op om actie te ondernemen zodat in 2024 niemand meer staatloos is.
> DECEMBER
NIEUWE VLUCHTELINGENDEAL
In december werd geschiedenis geschreven. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties sloot een nieuw akkoord voor vluchtelingen, te weten het Wereldwijde Vluchtelingen Pact (Global Compact on Refugees). Daarin werden afspraken gemaakt over het verbeteren van hulp aan vluchtelingen en de hulp aan landen die hen opvangen.