Aldığı Türkiye Bursu Sayesinde Suriyeli Öğrenci Diş Hekimi Olma Hayalinin Peşinden Koşuyor

2013’te Halep’ten kaçıp Türkiye’ye sığınan Sidra’nın diş hekimliği okuma hayali, eğitime olan tutkusu ve Türkiye’nin mültecilerin yüksek öğretimine olan sağladığı katkıları sayesinde gerçekleşti.

Türkiye’ye altı yıl önce gelen Suriyeli mülteci Sidra, geldiğinden beri Türkçesini geliştirdi, ailesine destek olmak için fabrikada çalıştı ve liseyi sınıf birincisi olarak tamamladı.

Kazandığı üniversite bursu ise hayatının gerçek dönüm noktası oldu. Diş hekimliği fakültesinde ikinci sınıf öğrencisi olan Sidra, hayallerini gerçekleştiriyor.

2013 yılında ailesiyle savaşın tahrip ettiği Halep’ten kaçan 21 yaşındaki Sidra, “Eğitim konusunda çok tutkuluyum. Hayalim üniversiteye gitmekti ve bu hayalimi gerçekleştirmek için çok çalıştım.” diyor.

Sidra’nın başarısının altında, şansı yokmuş gibi görünen zamanlarda bile eğitimini sürdürmek için gösterdiği kararlılık yatıyor. Halep’te okulların çatışmalar yüzünden kapanması sebebiyle lisedeki son senesini tamamlayamayan Sidra, Türkiye’ye ilk geldiğinde okula kaydolabilmesi için gereken belgelere sahip değildi.

“Tekrar okula başladığım gün çok güzeldi.”

Öğrenimine devam edemediği zamanlarda Sidra, tıbbi malzemeler üreten bir fabrikanın ambalajlama bölümünde tam zamanlı işe girdi ve aynı zamanda boş vakitlerinde kitaplardan ve YouTube videolarından Türkçe öğrenmeye başladı. Tam bir yıl sonra eğitim hayatına devam edebilmek için gereken belgeleri toplar toplamaz kendini bu fırsatı en iyi şekilde kullanmaya adadı.

“Tekrar okula başladığım gün çok güzeldi. Savaşın en kötü yanı çocukların geleceğini karartması. Çocuklar eğitimlerine devam edemediği takdirde topluma katkıda bulunacak kadar yeterli olamazlar.” diyor Sidra.

100 üzerinden 98 not ortalamasıyla liseden sınıf birincisi olarak mezun olan Sidra, üniversiteye giriş sınavında başarısını bir adım ileri götürerek 99 puan aldı. Sidra’nın aldığı başarılı sonuçlar ona Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)’ndan çok önemli olan bursu almasına yardım etti.

Türkiye’deki devlet üniversitelerinde Suriyeli öğrenciler öğrenim ücretlerinden muaf tutulurken; Sidra aldığı aylık burs sayesinde derslerine odaklanabiliyor. Sidra, bu burs olmasa kozmetik diş gibi gereçleri karşılayamayacağı için hayalini kurduğu diş hekimliği eğitimini almasının mümkün olmayacağını belirtiyor.

“Bursu kazanmasaydım diş hekimliğinden başka bir bölüm seçmek zorunda kalacaktım ve üniversite masraflarımı karşılayabilmek için işe girmem gerekecekti.”

Sidra, şu anda Türkiye’de üniversite eğitimi gören yaklaşık 33 bin Suriyeli mülteci öğrenciden yalnızca birisi. Türkiye, 3 milyon 680 bin kayıtlı Suriyeli mülteciyle dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke konumunda.

YTB, Suriye krizinin başladığı günden bu yana toplam 5 bin 341 Suriyeli üniversite öğrencisine burs sağlarken 2 bin 284 öğrenci de diğer insani yardım kuruluşlarının burslarından faydalandı. Bu sayı BM Mülteci Örgütü – UNHCR’nin uyguladığı DAFI Programı çerçevesinde 820 öğrenciye sağlanan bursu da kapsıyor.

Eğitime erişim, mültecilerin kendi kendilerine yeterliliklerinin sağlanmasında hayati bir öneme sahip. Eğitim, aynı zamanda onlara ev sahipliği yapan toplulukların kalkınması ve uygun şartlar oluştuğunda geri dönecekleri ülkelerinin refahına katkı sağlamaları anlamında da kritik bir yere sahip.

Mültecilerin okullara kayıt oranı şu anda dünya ortalamasının çok gerisinde ve yaş arttıkça aradaki fark artıyor. Dünyada her 100 çocuktan 84’ü ortaöğretime devam ederken mülteci çocukların yalnızca yüzde 24’ü bu fırsatı elde edebiliyor. Dünya genelinde yüksek öğretime devam edenlerin ise oranı yüzde 37 iken, mülteci gençler arasında bu oran sadece yüzde 3’tür.

Mültecilerin yüksek öğretimi dahil olmak üzere, eğitime verilen öncelik sayesinde bu oran Türkiye’de yüzde 6’ya yakındır.

17-18 Aralık 2019’da Cenevre’de gerçekleştirilen Küresel Mülteci Forumu’nun tartışma konularından biri de mültecilerin nitelikli eğitim imkânlarına erişiminin sağlanması ve bu alanda gereken kaynakların sağlanması konusuydu.

Devlet temsilcilerini, uluslararası kuruluşları, yerel makamları, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü, ev sahibi topluluk üyelerini ve mültecileri bir araya getiren etkinlik Türkiye’nin eş başkanlığında düzenlendi. Ev sahibi toplulukların üzerindeki baskıyı hafifletecek çözüm yolları bulmak, mültecilerin kendi kendine yeterliliğini sağlamaya yönelik programlar geliştirmek ve üçüncü ülkeye yerleştirme imkânlarını çoğaltmak etkinliğin hedefleri arasında yer aldı.

“Başarılı insanlar yaşadıkları ülkeye katkı sağlayabilir.”

Sadece eğitim sayesinde gelecekte başarı elde edebileceğini bilen Sidra, arkadaşlarının ona taktığı lakabın hakkını vermeye devam edeceğini söylüyor.

“İnsanlar bana ‘çalışkan kız’ diyor. Eğitim sayesinde savaşla, işsizlikle ve cehaletle mücadele edebiliriz. Eğitim sayesinde tüm hedeflerimize ulaşabiliriz.”

“Başarılı insanlar yaşadıkları ülkeye destek sağlayabilir.” diye devam ediyor Sidra. “Türkiye bana çok destek oldu ve bir gün onlara destek verecek olmak, toplumun bir parçası olmak, onların desteğiyle çalışıp diş hekimliği yapacak olmak benim için bir onur. Bununla gurur duyuyorum.”