Firas kiest dankzij UNHCR’s Cash Bijstand zijn eigen prioriteiten

Dankzij de rechtstreekse Cash Bijstand van UNHCR kan Firas kiezen hoe hij zijn geld uitgeeft. Hij kan zijn eigen prioriteiten kiezen en steunt bovendien de lokale economie.

Met vijf kinderen tussen 12 en 4 jaar oud vertelt Firas, 46 jaar, dat het leven in Jordanië duur is. Na het gedwongen vertrek uit hun huis in Homs (Syrië) in 2012, is Jordanië de nieuwe thuishaven geworden voor Firas en zijn familie.

“We hebben het geluk gehad om goede vrienschappen op te bouwen hier in Jordanië. Met allerlei mensen van verschillende nationaliteiten: Irakezen, Syriërs, Palestijnen, Egyptenaren, etc. Er is altijd wel iemand om je te steunen, maar dat betekent nog niet dat het leven hier daarom gemakkelijk is.

“In Syrië werkte ik als automonteur. De eerste zes maanden toen we in Jordanië aankwamen probeerde ik dit werk voort te zetten, maar toen raakte ik gewond. Ik liep een nekletsel op, wat betekent dat ik dat nu niet meer kan doen. Mijn vrouw heeft ook een universitair diploma in psychologie behaald in Syrië. Er zijn in Jordanië echter veel beroepen gesloten voor Syriërs zodat het voor haar ook moeilijk is geweest om een baan te vinden die past bij haar vaardigheden.

Meer info over het conflict in Syrië

Cash Bijstand

“Gelukkig krijgen we de laatste vijf jaar de maandelijkse rechtstreeks cash bijstand. Elke maand krijgen we 155 dinar (± €200) die we dan gebruiken voor de huur en rekeningen. Als we dit geld niet hadden, zou ik niet weten wat ik moet doen. We zouden gedwongen worden om op straat te slapen.

“Ik wil gewoon in staat zijn om voor mijn kinderen te zorgen. Opgroeien als vluchteling is moeilijk. Ik wil dat mijn kinderen een goede opleiding krijgen en een toekomst hebben. Sommige van onze vrienden zijn hervestigd in de VS en Canada, dus we hopen dat dit ook voor ons gebeurt.”

Het Cash Bijstand project

Door gezinnen de vrijheid te geven om te kopen wat ze nodig hebben, kan de rechtstreekse cash bijstand vluchtelingen helpen zich veiliger te voelen en zich te concentreren op de toekomst. De meeste gezinnen geven hun geld uit aan huur, nutsvoorzieningen, voedsel en gezondheidszorg, maar het helpt hen ook om andere kleine dingen aan te kopen die ze zich normaal niet kunnen veroorloven. Door vluchtelingen geld te geven, kunnen zij zelf bepalen wat ze nodig hebben en steunen ze tegelijkertijd de lokale economie.