Jordans Za’atari-lejr får grøn energi med nyt solcelleanlæg

Solcelleanlægget skal levere elektricitet til flygtningene samt nedbringe lejrens CO2-udledning og energiomkostninger.

Foto af flygtningelejren Za’atari fra april 2016. © UNHCR/Jordi Matas

ZA’ATARI flygtningelejr, Jordan – Det største solcelleanlæg, der nogensinde er blevet bygget i en flygtningelejr, står nu færdigt. Solcelleanlægget vil give ren elektricitet til de 80.000 syriske flygtninge, der bor i Za’atari-lejren i Jordan.

Anlægget vil reducere lejrens årlige kuldioxid-udledning med 13.000 tons pr. år, svarende til 30.000 tønder olie. Det vil også levere årlige besparelser på omkring 5,5 millioner USD (34,5 millioner DKK), hvilket UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, vil kunne geninvestere i nødhjælp.

Solcelleanlægget på 12,9 megawatt er finansieret af Tysklands regering gennem KfW Development Bank, og det har kostet 17,5 millioner USD (106 millioner DKK).

Elektricitet er en essentiel ressource for flygtningene i lejren, da det hjælper med alt lige fra belysning i teltene til bedre opbevaring af mad og personlig hygiejne. Tidligere har de høje omkostninger ved at forsyne flygtningelejren med energi imidlertid betydet, at brugen af elektricitet var rationeret til seks til otte timer om dagen efter solnedgang.

Det nye solcelleanlæg vil nu give familier mellem tolv og fjorten timers elektricitet hver dag. Flygtningene i lejren fortæller, at den ekstra elektricitet vil forbedre deres liv betydeligt, ved at de nemmere og hurtigere kan færdiggøre de daglige gøremål.

Ilham, en 41-årig mor til tre fra Dara’a i Syrien, siger, at de ekstra timer med elektricitet vil hjælpe hende med at holde hendes børn sunde og trygge. “Nu vil jeg være i stand til at ordne vasketøjet om dagen i stedet for om aftenen, hvor det ikke når at tørre ordentligt, og hvor vi bliver syge af at have vådt tøj på.”

“Det er også mere sikkert for mine børn. Det betyder, at de kan blive indendøre og lave deres lektier i lyset eller se noget tv i stedet for at lege udenfor på gaderne, når det er mørkt,” tilføjer hun.

Solceller

Za’atari gik over til ren, vedvarende energi med åbningen af det største solcelleanlæg nogensinde bygget i en flygtningelejr. November 2017. © UNHCR/Yousef Al Hariri

Hendes søn Mohammed på 10 år siger, at det nye solcelleanlæg vil hjælpe ham med hans skolearbejde. “Min familie og jeg bruger elektricitet til at vaske tøj og se fjernsyn, men med flere timers elektricitet vil jeg helt sikkert studere mere.”

Solcelleanlægget er blevet bygget i udkanten af ​​lejren og består af 40.000 solcellepaneler arrangeret i rækker, der er mange hundrede meter lange og dækker et areal på næsten 33 fodboldbaner. Byggeprojektet beskæftigede folk fra det lokale, jordanske samfund samt 75 syriske flygtninge fra lejren igennem en eksisterende ”cash-for-work”-ordning.

Gasem, en 31-årig syrer, der har boet i lejren siden 2012, blev en del af projektet, da det startede i april. Udover at forbedre lejren i sig selv har opførelsen af ​​det nye solcelleanlæg hjulpet ham med at få nye færdigheder og erfaringer, der vil stille ham godt i fremtiden, fortæller han.

Solcellepaneler

Solpaneler, installeret af syriske flygtninge og jordanske ingeniører, er snart klar til brug i flygtningelejren Za’atari. © UNHCR/Yousef Al Hariri

“Jeg og de andre syriske flygtninge, der arbejdede på dette projekt, har haft stor gavn af oplevelsen. Vi har udviklet vores viden og tekniske færdigheder, og det har også givet mig mulighed for at finde et job, hvor jeg arbejder på et andet solcelleprojekt uden for lejren,” siger han.

Al den elektricitet, der genereres af det nye anlæg, vil blive brugt til at give elektricitet til lejren, hvilket sikrer, at flygtningene er hovedmodtagerne af elektriciteten. Solcelleanlægget er desuden forbundet med Jordans landsdækkende ledningsnet, således at overskydende strøm føres tilbage til netværket for at understøtte lokalsamfundets elektricitetsbehov samt hjælpe landet med at nå sine mål for vedvarende energi.

UNHCR’s Repræsentant i Jordan, Stefano Servere, fortæller, at solcelleanlægget vil hjælpe med at opretholde den livsnødvendige, humanitære hjælp til omkring 650.000 registrerede syriske flygtninge i landet.

“Anlægget vil give UNHCR store besparelser på energiregningen, som så i stedet vil blive geninvesteret i anden hjælp, der er hårdt brug for. Med den syriske flygtningekrise allerede i dens syvende år, begynder der at opstå noget donortræthed, hvilket gør sådanne besparelser afgørende for, at UNHCR kan fortsætte med at yde bistand til flygtninge i Za’atari-lejren og uden for,” udtaler Severe.