Vuoden pakolaiset ovat Rand Mohamad Deeb ja Nourdeen Toure
Suomen Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaiseksi 2019 lahtelaisen abiturientin Rand Mohamad Deebin ja Vuoden pakolaismieheksi 2019 helsinkiläisen nyrkkeilijän Nourdeen Touren.
© Enni Kallio
Vuonna 2014 Rand Mohamad Deebin perhe pakeni sisällissodan runtelemasta Syyriasta. Kolme vuotta myöhemmin Deebin perhe saapui kiintiöpakolaisina Suomeen. Vasta 18-vuotias Deeb on lyhyessä ajassa saavuttanut Suomessa paljon. Viisi kuukautta Suomeen saapumisensa jälkeen hän pääsi suomenkieliseen lukioon. Huippuarvosanoin keväällä ylioppilaaksi valmistuva Deeb lukee nyt pääsykokeisiin ja tavoittelee lääkäriunelmaansa.
“Sain kuulla, että lukio ei ole realistinen tavoite maahanmuuttajalle Suomessa.”
Unelmat eivät kuitenkaan aina ole tuntuneet saavutettavilta. ”Kun tulin Suomeen, monet maahanmuuttajat sanoivat suomen olevan kauhean vaikea kieli oppia. Sain kuulla, että lukio ei ole realistinen tavoite maahanmuuttajalle Suomessa”, Deeb kertoo.
Vuoden pakolaisnaisena Deeb haluaa osoittaa maahanmuuttajataustaisille, että kielen oppiminen ja opiskelu Suomessa on mahdollista. Auttaminen on Deebille sydämen asia: ”Opiskelin suomea kahdeksan tuntia joka päivä, jotta ymmärtäisin sen logiikan. Toivoisin, että muilla olisi helpompaa, minkä vuoksi teen arabiankielisiä opetusvideoita Youtubeen. Omalla äidinkielellä oppiminen on helpompaa,” hän jatkaa.
Vuoden pakolaismies Nourdeen Toure, 28, kulkee Deebin tavoin päättäväisesti kohti unelmiaan. Suomeen 20-vuotiaana yksin saapunut Toure matkusti kahden vuoden ajan, usean maan kautta kotimaastaan Togosta. Yksinäisyys oli kouriintuntuvaa: ”Aluksi ainoa perheeni Suomessa oli poliisi ja maahanmuuttovirasto,” Toure sanoo.
Toure aloitti pian Suomeen tulonsa jälkeen nyrkkeilyn ja nyt hän harjoittelee tavoitteellisesti haaveenaan Suomen mestaruus. Vaikka Tourella ei ollut ennen Suomeen tuloaan nyrkkeilytaustaa, hän otteli ensimmäisen kerran ammattilaistasolla jo vuonna 2014. Tourea valmentaa Suomen muitakin huippunyrkkeilijöitä valmentava Pekka Mäki.
Nyrkkeilypiireistä Töölön kisahallilta löytyi myös ystäviä, jotka saivat ensimmäistä kertaa Suomen tuntumaan kodilta. Touren mukaan suomalaisiin on ollut helppo tutustua, erityisesti nuoriin, joille monikulttuurisuus on aivan normaalia. Liikunta ja harrastaminen ovat olleet Tourelle tärkeä keino kotoutumisessa ja hän haluaisi saman mahdollisuuden myös muille maahanmuuttajataustaisille.
Suomen Pakolaisavun hallitus haluaa valinnoillaan nostaa esiin nuorten pakolaisten aktiivista asemaa yhteiskunnassa. Deeb ja Toure ovat molemmat rohkeudellaan, periksiantamattomuudellaan ja myönteisellä asenteellaan paitsi esimerkkejä ja esikuvia muille pakolaistaustaisille nuorille, myös nuoria toivoja suomalaiselle yhteiskunnalle.
Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 ja Vuoden pakolaismiehen vuodesta 2016. Vuoden pakolainen -palkinnon tarkoituksena on tukea pakolaisia heidän omien tavoitteidensa ja unelmiensa toteuttamisessa uudessa kotimaassa sekä tarjota kannustava esimerkki onnistuneesta kotoutumisesta. Nimitykset julkistettiin keskiviikkona 24.4 Helsingissä.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä