Consiliul Europei și UNHCR sprijină statele membre în implicarea refugiaților profesioniști în domeniul sănătății, în răspunsul la COVID-19
Întrucât multe țări europene continuă să se lupte cu criza fără precedent, COVID-19, Consiliul Europei și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați încurajează astăzi statele să beneficieze de sprijinul pe care refugiații profesioniștii în domeniul sănătății îl pot oferi sistemelor naționale de sănătate, în acest moment critic. ”În ultimele săptămâni, mai […]
Întrucât multe țări europene continuă să se lupte cu criza fără precedent, COVID-19, Consiliul Europei și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați încurajează astăzi statele să beneficieze de sprijinul pe care refugiații profesioniștii în domeniul sănătății îl pot oferi sistemelor naționale de sănătate, în acest moment critic.
”În ultimele săptămâni, mai multe state din Europa au făcut apel public pentru ca profesioniștii din domeniul sănătății din rândul refugiaților să se alăture eforturilor de răspuns național la virus. Susținem pe deplin astfel de inițiative și sperăm că acestea pot fi extinse în continuare, pe tot continentul și nu numai”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați.
„Medici și personal din domeniul sănătății de pe continent au răspuns la pandemie cu hotărâre și altruism, în acest moment de criză în care, orice ajutor disponibil este necesar. Refugiații cu competențe profesionale dovedite sunt pregătiți să intervină și să contribuie, dacă li se permite, sub supravegherea unor cadre medicale certificate. În acest fel, își pot arăta solidaritatea și pot oferi sprijin comunităților care îi adăpostesc.” spune Grandi.
În prezent, în Europa există refugiați și solicitanți de azil cu competențele și experiența relevantă, care sunt dispuși să se implice și să ajute. Însă majoritatea profesiilor legate de sănătate sunt strict reglementate, iar autoritățile naționale de sănătate competente trebuie să dea aprobările necesare.
”Refugiații, societățile gazdă și țările lor de origine beneficiază de Pașaportul European de Calificări pentru Refugiați (PECR). Calificările pe care refugiații le au deja, dar nu pot fi documentate complet, pot fi utilizate și pot fi construite pe baza acestora”, a declarat Marija Pejčinović Burić, secretar general al Consiliului Europei.
”PECR nu este un înlocuitor pentru certificatele și licențele profesionale necesare, dar ajută autoritățile să accelereze lucrurile oferind o parte din informațiile de bază, necesare”.
PECR poate ajuta la crearea unui grup calificat de personal medical pre-evaluat, în rândul refugiaților, care să permită autorităților naționale de sănătate să stabilească, în cel mai bun mod cu putință, cum să aloce aceste resurse umane, dacă și când este nevoie. UNHCR interacționează cu partenerii pentru a găsi modalități inovatoare de a ajunge la comunitățile de refugiați, a identifica medici sau personal medical doritori și a facilita accesul la testele online. ”Atât Consiliul Europei, cât și UNHCR lucrează deja cu parteneri din Centrele Naționale de Recunoaștere a Calificărilor pentru a identifica profesioniștii din domeniul sănătății refugiaților și pentru a ajuta la evaluarea abilităților și a credențialelor lor prin acest program.”
Contacte media:
CoE:
- Daniel Höltgen, Purtator de cuvant al Secretarului General, Mob. +33 6 68 29 87 51; [email protected], @CoESpokesperson
UNHCR:
- In Budapesta- pentru Europa Centrala, Zoran STEVANOVIC, [email protected], +36 305 309 633
- In Romania – Gabriela Leu, [email protected], +40 722 212 097
- In Geneva, Andrej MAHECIC, [email protected], +41 79 642 9709
EQPR a fost lansat în 2017 de Consiliul Europei pentru a ajuta statele să evalueze calificările refugiaților și să faciliteze integrarea lor. Aceasta implică centre de recunoaștere din 10 țări (Armenia, Bosnia și Herțegovina, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Regatul Unit), precum și autorități publice și UNHCR și primește sprijin financiar din Belgia (guvernul flamand), Georgia, Grecia, Italia, Monaco și Norvegia. Primul titular al EQPR a obținut angajare permanentă într-un domeniu legat de sănătate în Norvegia în 2019. Până în prezent, peste 500 de refugiați au beneficiat de program.
Mai multe informatii despre:
- Pașaportul European de Calificări pentru Refugiați (PECR).
- Materiale educationale legate de COVID-19
Share on Facebook Share on Twitter