Venezuela hätätilanne

Pako Venezuelasta jatkuu väkivallan, turvattomuuden ja uhkien sekä ruoan, lääkkeiden ja välttämättömien palvelujen puutteen vuoksi. Yli 4 miljoonaa venezuelalaista asuu nyt ulkomailla, suurin osa Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioissa.Tämä on alueen lähihistorian suurin maastapako.

Jatkuvat poliittiset, ihmisoikeuksiin liittyvät ja sosioekonomiset tapahtumat Venezuelassa pakottavat alati kasvavan määrän lapsia, naisia ja miehiä lähtemään naapurimaihin ja kauemmas. Monet saapuvat pelokkaina, väsyneinä ja kipeästi apua kaivaten.

Yli 4 miljoonaa pakolaista ja maahanmuuttajaa Venezuelasta maailmanlaajuisesti (hallituksien laskelmien mukaan)

464 229 turvapaikanhakijaa Venezuelasta maailmanlaajuisesti (hallituksien laskelmien mukaan)

Noin 1,8 miljoonaa asuu muiden juridisten oleskelumuotojen piirissä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa (hallituksien laskelmien mukaan)

Lisätietoja Venezuelasta YK:n pakolaisjärjestön tietoportaalista

Venezuelan tilanne

Aiemmin Venezuela on ottanut vastaan tuhansia pakolaisia lähialueelta ja muualta maailmasta. Nyt entistä suurempi määrä venezuelalaisia on joutunut lähtemään kotoaan ja huomattava osa heistä tarvitsee kansainvälistä suojelua. Vastaanottavien hallitusten tietojen mukaan tähän mennessä yli 4 miljoonaa venezuelalaista on jättänyt maansa, mikä tekee tästä yhden maailman suurimmista pakolaiskriiseistä lähihistorian aikana.

Pakolaisasemaa hakevien venezuelalaisten määrä on kasvanut 8 000 prosentilla ympäri maailmaa vuodesta 2014, pääosin Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Monet venezuelalaiset, jotka täyttäisivät kriteerit, eivät rekisteröidy turvapaikkaprosessia varten. Sen sijaan he hakevat vaihtoehtoisia, laillisia oleskelumuotoja, jotka ovat helpompia ja nopeampia saada ja jotka mahdollistavat työskentelyn, koulutuksen ja sosiaalipalvelut.

Sadoilla tuhansilla venezuelalaisilla ei kuitenkaan ole mitään asiakirjoja tai pysyvää oleskelulupaa naapurimaissa, ja täten heiltä puuttuu perusoikeudet. Niinpä he ovat alttiita hyväksikäytölle työelämässä, seksuaaliselle hyväksikäytölle, ihmiskaupalle, väkivallalle, syrjinnälle ja muukalaisvihalle.

Suurin osa Venezuelasta tulevista, naapurimaihin saapuvista pakolaisista ja siirtolaisista on lapsiperheitä, raskaana olevia naisia, vanhuksia ja vammaisia. Heidän täytyy usein käyttää vaarallisia reittejä päästäkseen turvaan, ja he saattavat joutua salakuljettajien, ihmiskauppiaiden ja erilaisten aseistettujen ryhmien uhreiksi. Kun yhä useampia perheitä saapuu aina vain vähemmillä tarvikkeilla varustettuna, he tarvitsevat välittömästi asiakirjoja, suojaa, turvapaikan, ruokaa ja lääkkeitä.

Isäntämaat ja -yhteisöt Argentiinassa, Brasiliassa, Chilessä, Kolumbiassa, Costa Ricassa, Ecuadorissa, Meksikossa, Panamassa, Perussa ja eteläisissä Karibianmeren maissa ovat ottaneet heidät jalomielisesti vastaan, mutta ovat nyt entistä tiukemmilla ja jotkin maat ovat äärirajoillaan.

 

“Kävelimme 11 päivää ja meidän oli pakko nukkua ulkona. Lähdimme, koska meidät uhattiin tappaa. Veljeni surmattiin… He melkein tappoivat minutkin.”

– Ana, venezuelalainen nainen Ecuadorissa

 

Mitä YK:n pakolaisjärjestö tekee auttaakseen?

YK:n pakolaisjärjestö on lisännyt toimiaan alueella ja työskentelee läheisesti isäntähallitusten ja kumppanien, etenkin Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kanssa, tukeakseen koordinoitua ja kattavaa lähestymistapaa Venezuelasta tulevien pakolaisten ja siirtolaisten tarpeisiin.

Olemme erityisesti vahvistaneet läsnäoloamme keskeisillä rajoilla, jotta voisimme rajoittaa mahdollisia riskejä erityisesti liittyen alueelle pääsyyn, ihmiskauppaan ja hyväksikäyttöön sekä tunnistaaksemme ihmisiä, jotka saattavat tarvita suojelua ja palveluita, kuten yksin kulkevia ja perheestään erossa olevia lapsia sekä raskaana olevia naisia. YK:n pakolaisjärjestö tarjoaa myös tukea ja juridista neuvontaa ihmisten saapuessa sekä jakaa juomavettä ja hygieniapakkauksia naisille ja lapsille raja-alueilla. Tiimimme myös tarjoavat raha-apua kaikkein haavoittuvimmille venezuelalaisille.

YK:n pakolaisjärjestö myös tukee hallitusten rekisteröintityötä Arubassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Curacaossa, Ecuadorissa, Guyanassa, Perussa sekä Trinidad ja Tobagossa. Perussa venezuelalaisten turvapaikkahakemukset ovat kasvaneet yli viisinkertaisesti 33 100 hakemuksesta (2017) 190 500 hakemukseen (2018). Brasiliassa jätettiin 61 600 turvapaikkahakemusta. Vuonna 2017 raportoitiin 17 900 hakemusta.

YK:n pakolaisjärjestö auttaa alueen hallituksia, jotka tarjoavat hätäsuojapaikkoja rajamaihin ja suuriin kaupunkeihin saapuville venezuelalaisille. Brasiliassa tarjoamme aluesuunnittelua, telttoja, aputarvikkeita, vesipisteitä, biometriikkaa hyödyntävää rekisteröintiä, yhteisön toiminnan aktivointia, tietojen jakelua ja aluehallintaa. Tähän mennessä Boa Vistassa ja Pacaraimassa on avattu 13 väliaikaista väestönsuojaa, joissa on käynyt 6 000 venezuelalaista. Maaliskuussa 2019 Maicaossa Kolumbiassa avattiin väliaikainen vastaanottokeskus, joka perustettiin kansallisten ja paikallisten viranomaisten pyynnöstä. Se pystyy ottamaan vastaan alkuvaiheessa 350 henkilöä. YK:n pakolaisjärjestö on myös rakentanut lapsiystävällisiä tiloja ja tiloja imettäville äideille rajanylityspaikoissa.

 

“Peruun pääsemiseen meni yli seitsemän päivää. Meillä ei ollut loppuvaiheessa mitään syötävää. Yritimme säästää kaiken pojallemme, mutta myös hän joutui olemaan ilman ruokaa 24 tuntia. Hän on vasta kolmevuotias.”

– Gerardo, venezuelalainen isä Perussa

 

Raportit ja linkit (englanniksi):