Adli yardım

Türkiye’nin 81 ilinde barolar bulunmaktadır. Sığınmacı veya mülteci olarak karşılaştığınız herhangi bir hukuki sorunla ilgili olarak bu barolara giderek adli yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Mali durumunuza göre hukuki yardımla ilgili masrafları karşılamanız gerekebilir. Yetkililer tarafından avukat tutacak mali yeterliliğe sahip olmadığınıza karar verilirse, Türkiye’deki barolara bağlı Adli Yardım Büroları tarafından sunulan adli yardımdan yararlanabilirsiniz.

İdari kararlara karşı açılan davalar (uluslararası koruma başvurusunun reddi, uluslararası koruma başvurusunun geri çekilmiş sayılması, sınırdışı kararı ve idari gözetim kararı dâhil) ve diğer davalar (boşanma davası ve kira davası gibi) için adli yardım alabilirsiniz.

Bütün baroların iletişim bilgilerine Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) internet sayfasından erişebilirsiniz.

Adli yardım mahkemelerden de talep edilebilmektedir. Eğer bir kişi itiraz dilekçesinde adli yardım talebini açık bir şekilde belirtirse, ilgili mahkeme talebi değerlendirecek ve adli yardım sistemi çerçevesinde bir avukat atanmasına karar verecektir. Ceza davalarında mahkeme bazı durumlarda doğrudan ve ücretsiz olarak avukat atayabilir.

UNHCR ve ortakları mültecilere yasal danışmanlık da sağlamaktadır ve sizi ikamet ettiğiniz ildeki baro tarafından sunulan adli yardım usulleri hususunda bilgilendirebilir. Bu desteği ikamet ettiğiniz ilde bulunan UNHCR ofislerinden veya ortaklarından alabilir veya UNHCR’ye telefon veya e-posta yoluyla ulaşabilirsiniz.

 


İlgili bağlantılar

Nasıl yardım alabilirsiniz?
Sosyal ve mali yardım
Sosyal, ekonomik ve medeni konular