Haklar ve yükümlülükler

Kayıt

Türkiye’de uluslararası koruma talebinde bulunan yabancılar için kayıt yaptırmak önemli bir hak ve yükümlülüktür, çünkü bu sayede Türkiye’de yasal bir şekilde kalabilir ve sunulan hizmetlere erişebilirsiniz.

Hak ve yükümlülükler

Bunun yanında Türkiye’de kaldığınız süre boyunca kanunlara ve kanunlarda öngörülen idari gerekliliklere uymanız gerekmektedir.

Bu yükümlülüklerden bazıları aşağıda maddeler hâlinde belirtilmiştir:

  • Kayıtlı olunan ilde, geçici barınma merkezinde veya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) tarafından belirlenen ilde ikamet etmek.
  • İstenen şekil ve sürelerde imza atma/bildirimde bulunmak.
  • Kayıtlı olunan il dışına seyahat etmek için İl Göç İdaresi Müdürlüğünden (İGİM) yol izin belgesi almak.
  • Adres, kimlik ve medeni hâl değişikliklerini (adres, medeni hâl, ailenizde gerçekleşen doğum ve ölümler, resmi çalışma durumu gibi) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğüne bildirmek.
  • Çalışma durumu, gelir ve mal varlığınızla ilgili değişiklikleri İGİM’e bildirmek.

Sağlık, eğitim, sosyal yardım, psikolojik destek, tercümanlık ve işgücü piyasasına erişim gibi hizmetlerden faydalanabilmek için kayıt yaptırmanız ve kanunlarda öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeniz gerekmektedir.

Kayıt yaptırmanız, Suriye’ye geri dönmeye karar verene kadar Türkiye’de yasal olarak kalmanızı sağlayacaktır.

Gönüllü geri dönüş

Suriye’ye gönüllü olarak geri dönmek için kayıtlı olduğunuz ildeki İGİM’e müracaat etmeniz gerekmektedir. İGİM’deki görevlilere geri dönmek istediğinizi beyan ettiğinizde sizinle bireysel mülakat yapılacak ve Suriye’ye gönüllü olarak geri dönmek istediğinizi kayıt altına almak üzere gönüllü geri dönüş istek formunu imzalamanız istenecektir. Sizinle birlikte Suriye’ye gönüllü geri dönmek isteyen aile fertleriniz varsa, yetişkin olan aile fertlerinin de İGİM’e müracaat etmesi gerekmektedir.

15 gün içerisinde Türkiye’den çıkış yapacağınız sınır kapısına giderek ülkeden ayrılmanız için size bir yol izin belgesi düzenlenecektir. Geçici Koruma Kimlik Belgeniz sınırdaki Türk yetkililer tarafından teslim alınacak, Suriye’ye geçtiğinizde geçici koruma statünüz sona erecektir. Suriye’ye geri dönme kararınızı değiştirmeniz durumunda, bunu kayıtlı olduğunuz ildeki İGİM’e bildirmeniz gerekmektedir.

Suriye’ye geri dönmeyi kabul edip gönüllü geri dönüş istek formunu imzaladığınız takdirde Türkiye’deki geçici koruma statünüz sona erecektir. Daha sonra Türkiye’ye geri dönmek istemeniz durumunda sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak yetkili ulusal makamların sizinle yapacağı bireysel mülakatın olumlu sonuçlanması durumunda geçici koruma statünüz yeniden tesis edilecektir.

Gönüllü geri dönüş konusunda danışmanlık hizmeti alma hakkınız bulunmaktadır. Fikir ve isteklerinizi yetkililere açık bir şekilde ifade etmekten çekinmeyin.

Daha fazla bilgi ve yardım talepleriniz için 444 48 68 numaralı UNHCR Danışmanlık Hattı’nı arayabilirsiniz.

Geçici koruma altındaki Suriyelilerin hak ve yükümlülükleriyle ilgili broşürümüzü inceleyebilir ve indirebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

Türk makamları tarafından kayıt
Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilerin bilgilerinin güncellenmesi
Türkiye’de geçici koruma