Da 24-årige Ali kom til Danmark for to år siden, som flyktning fra Syria, hadde han ingen tvil om at han ønsket å fortsette å studere. Men han fant fort ut at det danske utdanningssystemet var noe helt annet enn det han kjente fra hjemlandet.
Selv om offentlige sosialarbeidere forsikret ham om at det var mulig å begynne å studere i Danmark, var det klart at veien videre ville være alt annet enn lett.
“Dette er drømmen min, men dessverre møtte jeg på en masse utfordringer og problemer. Jeg følte jeg satt fast, som om at jeg ikke kunne ta neste skritt”, forklarer Ali.
Men dette endret seg da en venn fortalte ham om nettverket ved navn Student refugees. En frivillig gruppe med universitetsstudenter som har slått seg sammen for å hjelpe unge flyktninger få tilgang til høyere utdanning.
De hjelper flyktningene med å forstå det danske systemet, overvinne språkbarrierer og forbedre deres kvalifikasjon. De gir dem råd om muligheter, tilleggskurs og søknadsprosesser. Og like viktig er det at de tilbyr verdifull støtte og motivasjon fra jevnaldrende.
“Vi ser at flyktninger blir ført inn i det ufaglærte og dårlig betalte jobbmarkedet, og jeg tror ikke at dette er den beste måten å integrere dem på, fordi folk som studerte til å bli leger og professorer da ender opp med å kjøre drosjer og vaske gulv”, forklarer Alba Ortega, som grunnla nettverket.
Med økonomisk støtte fra både europeiske og danske stiftelser, ble Student Refugees formelt etablert høsten 2017. Etter kun seks måneder har de vært i kontakt med over 70 unge flyktninger, med bakgrunn innen økonomi, kjemi, juss, ingeniørarbeid og mer. Tallene fortsetter å vokse, ettersom nettverket regelmessig er vertskap for åpne “søknadskafeer”, hvor flyktninger kan møte opp, få hjelp og støtte, og deretter bli satt i kontakt med mentorer fra Student Refugees.
“Vi ønsket å gi folk muligheten til å fortsette å gjøre det de hadde begynt på i deres hjemland”, sier grunnlegger Alba Ortega, som har blitt invitert til å dele konseptet og erfaringene sammen med andre frivillige på flere integreringskonferanser i Europa.
En av mentorene for studentflyktninger er Sara, en dansk medisinstudent som ble med i nettverket for å motvirke det negative bildet som har etablert seg i den danske offentligheten.
“Det legges stadig negativ vekt på at flyktningene er en belastning, men jeg ikke enig, og jeg ønsket å gjøre noe som representerer landet mitt på en annen måte. Dette er kanskje bare en dråpe i havet, men jeg ønsker flyktninger velkommen og ønsker å være til hjelp”, sier hun.
24 år gamle Ali, som studerte oversettelse fra fransk hjemme i Syria før han ble tvunget på flukt sammen med moren og søsteren, har nå sendt inn en søknad for å studere humanvitenskap ved Universitetet i Roskilde fra høsten 2018. Dette ble kun mulig etter at han, med råd og støtte fra de frivillige, lyktes i å få papirene fra hans syriske universitet og hans tidligere utdannelse godkjent av det danske departementet for høyere utdanning.
Nå må han bare vente på avgjørelsen i sommer, om han blir akseptert eller ikke, som så mange unge flyktninger som har fått støtte fra Student Refugees til å sende inn søknader til danske universiteter.
Men støtten og hjelpen fra Student Refugees ga i det minste Ali håp og styrket selvtilliten:
“De hjalp meg med å få en ny visjon. Jeg følte meg komfortabel med dem, fordi de vet mye mer enn det jeg gjør om det danske systemet. De fikk meg til å føle at jeg kan klare det. At det ikke er umulig”, sier han.
Oppdatering september 2018
Gode nyheter! Ali kom inn på Universitetet i Roskilde.
“Jeg var optimistisk, men også veldig nervøs. Da jeg fikk brevet om at jeg var kommet inn, var det nesten den beste dagen i mitt liv.”
For et par uker siden startet Ali sine bachelorstudier i sosiale og internasjonale studier.
“Jeg har allerede fått mange nye venner, og her er vi alle bare studenter,” sier han. “Jeg er virkelig glad, men jeg vet at det også vil være en utfordring fordi jeg har vært borte fra skolen i så mange år. Jeg trenger å komme tilbake i studiemodus.”
Dessverre har ikke alle barn og unge som har blitt tvunget til å flykte fra sine hjem, mulighet til å vende tilbake til skolen. Bare en prosent av flyktningungdom har tilgang til høyere utdanning, og UNHCR fremmet nylig et varsel om det voksende gapet i utdanning for flyktninger, hvilket forårsaker at fire millioner flyktningbarn går glipp av skolegang. Mer informasjon her.
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]
Del på Facebook Del på Twitter