In de periode van 2014 tot en met 2017 laaide het geweld in Irak op. Er sloegen meer dan 3,3 miljoen Irakezen op de vlucht voor de conflicten. Burgers zijn slachtoffer van massa-executies, verkrachttingen en systematische gewelddaden. Naar schatting hebben meer dan 11 miljoen Irakezen huminataire hulp nodig.
Vluchtelingen en ontheemden in de Koerdische regio
Veel Irakezen zochten veiligheid in de Koerdische regio. Hier is een op de vier mensen vluchteling of ontheemd. De lokale gemeenschappen, autoriteiten en infrastructuur staan onder extreme druk door de komst van de meer dan 1,5 miljoen mensen naar deze regio.
Ontheemd in Irak
Momenteel zijn 2,1 miljoen Irakezen ontheemd. Zonder persoonlijke bezittingen en met beperkte financiële middelen moeten deze Irakezen het hoofd boven water zien te houden.
“Als we waren gebleven, waren we omgekomen door de honger of gedood door mortiergranaten.”
Adil (34 jaar), vader
De strijd om Mosul
Bijna 350.000 inwoners zijn de stad Mosul ontvlucht tijdens het offensief van oktober 2016 tot juli 2017. De strijd leidde tot veel verwoesting. Huizen, scholen en infrastructuur zijn vernield. Nog steeds komen er geweldsincidenten voor in de stad, en voor veel mensen is de situatie te onveilig om terug te kunnen keren.
Terug in Mosul, na de herovering
In 2018, bijna een jaar na de herovering van Irak, bezoekt Angelina Jolie (special envoy van UNHCR) verschillende wijken in West-Mosul en ziet met eigen ogen dat veel buurten nog steeds in puin liggen. “In straten die compleet ombewoonbaar lijken, ruimen hele gezinnen de brokstukken op,” vertelt ze, “Ze werken het puin weg met hun blote handen. Afgelopen week ontplofte één van de vele achtergebleven explosieven in de straat, waardoor 27 mensen gewond raakten en omkwamen.”
“Erger nog dan de fysieke schade die in de stad is aangericht, is de schade die je niet kunt zien:
de emotionele schade die de bewoners van Mosul is aangedaan.”
Angeline Jolie
Noodhulp van UNHCR
UNHCR is aanwezig in Irak en de omliggende landen, om vluchtelingen en ontheemden op te vangen en te beschermen. We zorgen voor noodhulpgoeden zoals tenten, matrassen en andere basisbenodigdheden, en werken samen met organisaties zoals de United Nations’ Mine Action Service (UNMAS) om ontheemden en vluchtelingen in de toekomst veilig te kunnen laten terugkeren.