Tentoonstelling in het Brusselse Zuidstation zet internationale reactie op de situatie van Venezolaanse vluchtelingen en migranten in de kijker

In het kader van de Dag van de Verenigde Naties (24 oktober) hebben UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie en de Europese Unie samen een fototentoonstelling in de centrale hal van Brussel-Zuid georganiseerd.

Tentoonstelling in het Brusselse Zuidstation © HCR/Marion Evrard

De tentoonstelling, “Verhalen van Venezolanen – Op zoek naar veiligheid en waardigheid”, liep van maandag 21 tot en met zaterdag 26 oktober, en vestigde de aandacht op de massale uittocht van miljoenen Venezolanen, met als gevolg een van de ernstigste ontheemdingscrises ter wereld en de grootste in de recente geschiedenis van de regio. Bijna 80 procent van de bijna 4,5 miljoen Venezolanen die hun land hebben verlaten, bevinden zich in Latijns-Amerika of het Caribisch gebied.

Ongeveer 30 foto’s werden aan pendelaars en voorbijgangers voorgesteld op een structuur in de vorm van een bus. De bus geeft de reis van de Venezolanen door de regio weer: deze mensen zijn op zoek naar veiligheid – velen leggen lange afstanden te voet af, anderen verplaatsen zich met de bus of met een auto. De tentoonstelling legde de nadruk op de benarde situatie van Venezolaanse vluchtelingen en migranten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en belichtte de acties die door UNHCR en IOM, met de steun van de Europese Unie, in de hele regio ondernomen worden. Naast het vertellen van deze pakkende verhalen nodigde de tentoonstelling bezoekers ook uit om zich in te leven in enkele van deze opmerkelijke verhalen en zich af te vragen: wat zou ik doen als ik in hun schoenen stond?

Tot op vandaag hebben al meer dan vier miljoen vluchtelingen en migranten Venezuela verlaten. Velen vluchten zonder te weten waar ze zullen eindigen. Sommigen hebben hun families, hun gemeenschappen en hun geliefden moeten achterlaten. Anderen vertrekken om zich bij hen te voegen. Velen vertrekken zonder papieren die toelaten om de grens over te steken. Ze lopen grote risico’s in handen van smokkelaars en mensenhandelaars. Landen in de regio hebben genereus hun grenzen opengesteld en bieden Venezolanen toegang tot medische hulp, onderwijs en werkgelegenheid.

Samen met onze partners en donoren, bieden UNHCR en IOM de meest hulpbehoevenden levensreddende steun waaronder bescherming, onderdak, voedsel en water, juridisch advies, en medische en psychosociale hulp.

Kans gemist om de tentoonstelling te bezoeken?

Virtueel bezoek van de tentoonstelling

Foto’s van de tentoonstelling