Word vrijwilliger

Wilt u zich graag opgeven als vrijwilliger, dan kunt u onderstaande organisaties contacteren:

Vluchtelingenwerk Vlaanderen (NL)

Vluchtelingenwerk zet zich sinds 1987 in voor asielzoekers en vluchtelingen. Eerst als expertisecentrum  ‘OCIV (OverlegCentrum voor de Integratie van Vluchtelingen)’, daarna als beweging onder de naam Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De organisatie werkt met meer dan 30 partnerorganisaties en een groot aantal vrijwilligers.

Voor meer informatie: Doe mee 

Contact: [email protected]

Convivial (FR)

Geboren uit de ontmoeting en wederzijdse bijstand tussen een Belgische vrouw en een Rwandese vluchtelinge in 1994, wil Convivial de integratie van vluchtelingen in België bevorderen met een dynamiek van luisteren en wederzijds engagement tussen Belgen en vluchtelingen. De organisatie werkt met vrijwilligers in verschillende departmenten om activiteiten (installatie, integratie en bewustwording) te ondersteunen.

Voor meer informatie: [email protected]

Singa

SINGA stelt voor om ruimte te creëren voor ontmoetingen, uitwisselingen en samenwerking tussen nieuwkomers en de lokale bevolking. Singa biedt vier soorten initiatieven waaraan u kunt deelnemen volgens uw beschikbaarheid: het organiseren van of deelnemen aan activiteiten, conversatietafels, buddy worden of wordt een CALM-host.

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina S’engagez of neem contact met hen op via [email protected]

SB Overseas (FR/EN)

SB OverSeas is een in België gevestigde vzw die zich inzet voor humanitaire hulp aan vluchtelingen en slachtoffers van conflicten. Hun activiteiten zijn onderverdeeld in drie activiteiten: onderwijs, noodhulp en zelfredzaamheid. In België werken ze voornamelijk met niet-begeleide minderjarigen om de integratie in drie opvang- en transitcentra te bevorderen. Af en toe publiceert de organisatie voor een beperkte periode mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.

Voor meer informatie bekijk de pagina vrijwilliger

 

Help in een opvangcentrum

België telt bijna 60 opvangcentra, waarvan 22 federale centra en de andere opvangcentra worden beheerd door verenigingen.

Fedasil-centra (NL, FR & ENG)

In de opvangcentra helpen vrijwilligers bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten. Ze geven ook taal- en computerlessen, begeleiden bewoners bij uitstappen of kampen, en bieden ondersteuning bij sportieve en culturele activiteiten. Soms bieden ze gewoon een luisterend oor.

Voor meer informatie: Fedasil vraagt u rechtstreeks contact op te nemen met een opvangcentrum in uw buurt.

Algemeen contactpersoon: [email protected]

Rode Kruis (NL) Croix Rouge (FR)

Het Rode Kruis is verantwoordelijk voor 21 opvangcentra in België. Als vrijwilliger en afhankelijk van uw vaardigheden en aspiraties, kan u gevraagd worden om een:
hulp bij het onderhoud van gebouwen en terreinen (elektriciteit, loodgieterij, timmerwerk, schilderwerk, tuinieren); hulp bij bepaalde specifieke diensten binnen het centrum: garderobe, naaien, kapper, schoenmakerij, fietsreparatie, huisvestingskantoor, vertaling,….

Voor meer informatie: zie de pagina word vrijwilliger

Accommodatie van vluchtelingen
Huurt u een woning? Wilt u een vluchteling helpen door uw woningaan hem of haar te verhuren?

Caritas International NL/EN/FR

Caritas is op zoek naar vrijwilligers om vluchtelingen en asielzoekers te ondersteunen en te verwelkomen. Caritas zoekt begeleiders voor erkende vluchtelingen bij het vinden van huisvesting, hulp in opvangcentra waar Caritas actief is en een ondersteunende verhuurder door het verhuren van uw woning aan erkende vluchtelingen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de Vrijwilligerspagina

Convivial (FR)

De Convivialistische beweging heeft ook een centrum dat vluchtelingen helpt bij het vinden van een woning, met als doel hen te helpen bij het vinden van duurzame, fatsoenlijke en betaalbare huisvesting. Raadpleeg de pagina “Huisvesting”.

Werkgelegenheid voor vluchtelingen

Duo for a job NL/EN/FR

DUO for a JOB verbindt jonge werkzoekenden met een migrantenachtergrond met ervaren 50-plussers in dezelfde professionele sector om hen te ondersteunen bij hun zoektocht naar werk. Eenmaal met z’n tweeën, ontmoeten de jongere en z’n mentor elkaar gedurende 6 maanden gedurende 2 uur per week. DUO for a JOB biedt zijn diensten aan jongeren en potentiële mentoren in de regio’s Brussel, Luik, Gent en Antwerpen.

Voor meer informatie kunt u contact met hen opnemen via [email protected]