Europese lidstaten moeten meer doen voor de bescherming en ondersteuning van minderjarige vluchtelingen en migranten

UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, roept de Europese lidstaten op om hun inspanningen op het vlak van de bescherming van minderjarige vluchtelingen en migranten op te voeren. Eens in Europa wordt deze kwetsbare groep, na het afleggen van vaak moeilijke en gevaarlijke reizen, mogelijks verder blootgesteld aan risico’s en obstakels, zoals onjuiste registratie als volwassene, onveilige opvang, en een gebrek aan passende zorg.

Een syrische familie uit Idlib dat recent aangekomen is op het Griekse eiland Lesbos. UNHCR/Gordon Welters

 

Uit het meest recente Desperate Journeys rapport van UNHCR, dat vandaag werd gepubliceerd, is gebleken dat tussen januari en september 2019 ongeveer 80.800 mensen via routes in het Middellandse Zeegebied in Europa zijn aangekomen – een daling ten opzichte van 102.700 in dezelfde periode van 2018. Meer dan een kwart van hen waren kinderen, waarvan velen reisden zonder hun ouders.

 

“Deze kinderen zijn conflicten ontvlucht, hebben misschien familieleden verloren, zijn maanden of zelfs jaren onderweg geweest en sommigen van hen hebben tijdens hun reizen afschuwelijk misbruik meegemaakt. Hun lijdensweg houdt echter niet op bij de grens”, zegt Pascale Moreau, directrice van het Europese Bureau van UNHCR. “In heel Europa worden niet-begeleide kinderen vaak in grote centra gehuisvest met minimaal toezicht, waardoor ze aan verder misbruik, geweld en psychische problemen blootgesteld worden en het risico toeneemt dat ze verder trekken of verdwijnen.”

 

Griekenland heeft dit jaar het merendeel van de mensen die in het Middellandse Zeegebied zijn aangekomen ontvangen – meer dan Spanje, Italië, Malta en Cyprus samen. Tot nu toe zijn meer dan 12.900 kinderen via de zee in Griekenland aangekomen, waaronder bijna 2.100 niet-begeleide en van hun ouders gescheiden kinderen. Velen onder hen afkomstig uit Afghanistan, Syrië en andere landen die gebukt gaan onder conflicten en geweld. De omstandigheden in de overvolle en onhygiënische opvangcentra op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zijn uitermate zorgwekkend.

 

De Griekse autoriteiten hebben maatregelen aangekondigd om de overbevolking te verminderen en er zijn positieve voorbeelden van goede praktijken die worden toegepast, waaronder cultuursensitieve pleegzorg. Eind september bevonden de meeste niet-begeleide en van hun ouders gescheiden kinderen in Griekenland zich echter nog steeds in ongeschikte huisvesting. Gezien de uiterst risicovolle omstandigheden waarmee ze worden geconfronteerd, roept UNHCR de Europese landen op om ze, als gebaar van solidariteit, te herplaatsen en de transfers van kinderen die in aanmerking komen om zich bij hun familieleden te voegen, te bespoedigen.

 

Hoewel er in heel Europa veel positieve stappen zijn gezet om de bescherming van deze kinderen te verbeteren, komt uit het rapport naar voren dat er meer gedaan moet worden om de uitdagingen waar ze nog steeds mee worden geconfronteerd, aan te pakken. Het rapport beveelt onder andere aan dat er dringend een einde gemaakt moet worden aan immigratiedetentie voor kinderen, dat opgeleide voogden of maatschappelijk werkers moeten aangesteld worden en dat er gezorgd moet worden voor een vlottere toegang tot onderwijs voor vluchtelingen- en migrantenkinderen. Omdat kinderen ook moeite kunnen ondervinden om als kind erkend te worden in Europa, roept het rapport op tot het gebruik van holistische en multidisciplinaire methodes om de leeftijd van een kind te schatten.

 

Door de stappen in dit rapport ter harte te nemen, zullen lidstaten de bescherming van kinderen kunnen verbeteren en beter in staat zijn om te bepalen hoe hun belangen het best kunnen worden behartigd, met inbegrip van mogelijke oplossingen buiten Europa.

 

Lees hier onze twee rapporten:

Desperate Journeys – januari tot september

Naar een sterkere bescherming van niet-begeleide en van hun ouders gescheiden kinderen in België