Noodhulp Rohingya

In 2017, ontvluchtten meer dan 723.000 Rohingya vluchtelingen het geweld in Myanmar. Hun aantal blijft groeien.

Vluchtelingen trotseren jungles, bergen of de gevaarlijke Bengaalse zee en komen vaak uitgeput, hongerig en ziek aan in Bangladesh.

Eenmaal in Bangladesh zijn vele Rohingya kwetsbaar voor aardverschuivingen en overstromingen die gepaard gaan met het zware regenseizoen.

Met een donatie kan u Rohingya-vluchtelingen een veilig onderkomen schenken.

Maak nu een donatie

Meer dan 900.000 Rohingya-vluchtelingen duiken momenteel onder in Bangladesh


55% van Rohingya-vluchtelingen zijn kinderen


350 mm neerslag en 200 landverschuivingen dit seizoen met nog vier maanden te gaan


307 miljoen is het bedrag dat UNHCR tracht te verwerven voor 2019

Meer dan een miljoen Rohinya inwoners zijn op de vlucht als een gevolg van tientallen jaren van discriminatie, staatloosheid en gericht geweld in Rakhine, Myanmar. Bijna een miljoen mannen, vrouwen en kinderen zoeken onderdak in vluchtelingen kampen in Bangladesh. Dit vaak onder verschrikkelijke omstandigheden. De VN-Vluchtelingenorgasatie (UNHCR) werkt dag en nacht om de vluchtelingen te beschermen.

De Rohingya vormen een staatloze etnische minderheid in Myanmar en zijn overwegend moslims. Grootschalige aanvallen op burgers waaronder moord, opsluiting en verkrachting in Augustus 2017 hebben ervoor gezorgd dat er nu meer dan 900.000 Rohingya burgers op de vlucht zijn.

De overgrote meerderheid die is aangekomen tijdens de toestroom van 2017 heeft onderdak gezocht in en rondom Kutupalong en Nayapara in Bangladesh. De enorme omvang van de toestroom legt een immense druk op de Bengaalse lokale bevolking en de bestaande faciliteiten en diensten.

De meeste vluchtelingen die Bangladesh bereiken zijn vrouwen en kinderen. Meer dan 40 procent is jonger dan 12 jaar. Vele anderen zijn ouderen die extra hulp en bescherming nodig hebben.

Daar hebben we jouw hulp bij nodig.

“Ze hebben ons huis afgebrand en ons met schoten naar buiten gejaagd. We hebben drie dagen door de jungle gelopen.” 

Mohammed, die met zijn gezin van zeven naar Bangladesh vluchtte, inclusief een baby die onderweg geboren werd.

Op de vlucht

Voor augustus 2017 leefden naar schatting 200.000 Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh, inmiddels is dat aantal opgelopen naar meer dan 900.000 Rohingya-vluchtelingen.

Meer dan de helft van de vluchtelingen heeft toevlucht gezocht in bestaande vluchtelingenkampen zoals Kutupalong. Dit is meer dan de toelaatbare opvangcapaciteit wat de infrastructuur en diensten tot het uiterste rekt. Met meer dan 600.000 mensen die op een oppervlakte van slechts 13 vierkante kilometer verblijven is Katupalong het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.

De humanitaire hulp in Bangladesh is gericht op het bieden van noodhulp aan de Rohingya-vluchtelingen. Ook wordt hulp geboden om de impact van de seizoensgebonden moessonregens te milderen. Aanvullende internationale steun is echter dringend nodig om het toenemende aantal  vluchtelingen in Bangladesh op te vangen en te ondersteunen.

Doneer nu

Welke hulp biedt UNHCR?

In samenwerking met onze partners ondersteunt UNHCR de overheid van Bangladesh met hun voornaamste humanitaire benodigdheden.

Hulpverleners van de VN-Vluchtelingenorganisatie werken samen met vluchtelingen en collega-hulporganisaties om tenten en hutten te verstevigen of om vluchtelingen zo snel mogelijk naar veiliger gelegen grond te verhuizen. Door meteen in actie te schieten was UNHCR in staat om 250,000 vluchtelingen in een paar weken tijd van pakketten met dekens, plastic lakens, slaapmatten, familietenten, keukensets, jerrycans en emmers te voorzien.

Identificatie en bescherming van kwetsbare groepen

We werken hard om de meeste kwetsbare vluchtelingen zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en gehandicapten zo snel mogelijk te kunnen helpen. Samen met de overheid van Bangladesh hebben we een programma ontwikkeld waardoor kwetsbare vluchtelingen sneller geïdentificeerd kunnen worden en zo de nodige hulp ontvangen. Met een gemiddelde van 4,000 registraties per dag hebben meer dan 500,000 Rohingya ondertussen een identiteitskaart kunnen bemachtigen.

Acute medische zorg en watervoorziening

UNHCR biedt in samenwerking met haar partners acute medische zorg door middel van hygiene-kits en veilige faciliteiten te bouwen. We bouwen ook latrines en installeren waterputten om drinkbaar water te voorzien en de verspreiding van ziektes zoals cholera te voorkomen.

Voedingsvoorziening

Samen met partners en de overheid van Bangladesh, probeert UNHCR ondervoede kinderen te identificeren en te verzorgen. Zwangere vrouwen krijgen advies en steun rond borstvoeding en aanvullende voeding. Vrouwen krijgen ook steun rond moederlijke- en kinderverzorging. Ook krijgen families advies in verband met gezonde voeding en hygienische praktijken.

Onderwijs

De VN-Vluchtelingenorganisatie zet zich in om de leermogelijkheden van Rohingya-kinderen te verbeteren door leercentra te bouwen en leerkrachten op te leiden. UNHCR is ook in bespreking met de regering van Bangladesh om meer trajecten voor formeel onderwijs te voorzien. De mogelijkheid om naar school te gaan brengt kinderen de nodige vaardigheden en kennis bij om zelfredzaam te worden en het vormt de basis voor een hoopvolle toekomst.

De meest actuele feiten en cijfers over de hulp van UNHCR in Bangladesh lees je in onze (Engelstalige) Operational Update.

Update: 2019 Moesson

Tussen mei en september is het in Bangladesh de Moesson (regentijd). Door de hevige neerslag in deze periode, stijgt het gevaar voor vluchtelingen in de vorm van hevige aardverschuivingen en overstromingen. Vele Rohingya wonen op ongelijke grond en lopen risico het slachtoffer te worden van landverschuivingen en overstromingen. Het is daarom noodzakelijk om hen te verplaatsen of hen te voorzien van de nodige materialen om het seizoen te doorkomen.

Momenteel zijn meer dan 47,000 Rohingya getroffen door het zware regenseizoen van 2019. In drie dagen tijd viel er meer dan 350mm neerslag en zijn er 26 landverschuivingen geweest. In deze drie dagen zijn er 273 schuilplaatsen vernietigd en 11 mensen gewond geraakt. UNHCR, partners  en vrijwilligers werken hier rond de klok om zo snel mogelijk hulp aan te bieden.

Momenteel werden er 2,100 vluchtelingen verplaatst en hebben we noodvoorzieningen uitgedeeld om schuilplaatsen te herstellen of te heropbouwen. Onze prioriteit momenteel is om de effecten van de moesson te verzachten voor de Rohingya. Dit doen we, in samenwerking met partners, door kademuren te bouwen, waterafvoer te installeren en door wegen en bruggen te bouwen. Ook worden er reservoirs gebouwd om het regenwater op te vangen en watervoorzieningen te beveiligen.

Maar met nog vier maanden te gaan dit moessonseizoen, is het gevaarte voor de Rohingya zeker niet achter de rug.

De VN-Vluchtelingeorganisatie heeft dringend meer financiële middelen nodig om dringende  noodhulp te kunnen bieden. Help mee om Rohingya-vluchtelingen een veilig en droog onderkomen te geven. 

Help direct met een bijdrage