Mojtabas dröm är att hitta ett botemedel mot cancer.
Han var 13 när han flydde undan talibanerna.
Mojtaba, 22: “Resan till Europa var mycket svår. Jag var bara 13 år då. Jag förlorade min storebror på vägen. Han drunknade vid överfarten mellan Turkiet och Grekland. Efter det fick jag klara mig själv. Det svåraste var att inte veta vem jag kunde lita på. Men jag hade tur. I Österrike hittade jag en familj som hjälpte mig, och som fortfarande hjälper mig. Och nu är jag på universitetet, där jag studerar molekylärbiologi.
”Där jag var barn fanns det ingen vetenskap. Jag hjälpte mina föräldrar på fälten i provinsen Ghazni. De var bönder, och odlade potatis, frukt och grönsaker. Vi omringades av talibanerna. Eftersom vi hörde till den hazariska minoriteten var vi ständigt utsatta. Det kändes som att sitta i fängelse. Vi kunde inte röra oss fritt, och förr eller senare skulle de attackera oss. Europa var vårt enda hopp om säkerhet”
”Min afghanska familj är hos mig nu, och jag följer min dröm att forska om cancer. Jag skulle vilja åka utomlands för doktorandstudier, kanske till Skottland, där det finns bra hjärnspecialister. Jag är fast besluten att bekämpa cancern.”
Mojtaba Tavakoli hade endast grundläggande utbildning när han flydde undan Afghanistans talibaner vid 13 års ålder. Han är nu 22 år gammal och studerar molekylärbiologi på Wiens medicinska universitet, och siktar på en framtid inom cancerforskningen. Familjen Tavakoli, som hör till Afghanistans förtryckta hazariska minoritet, sände två av sina sönder till Europa 2006 för att undkomma talibanerna. När hans äldre bror Morteza, 18, drunknade i Egeiska havet fortsatte Mojtaba resan ensam. I Österrike togs han om hand av ett österrikiskt par, Marion Weigl och Bernhard Wimmer.
När han väl fått asyl i Österrike, kunde Mojtaba ta dit sin afghanska familj för att återförenas med honom. Ännu en bror, Mustafa, 12, dog av cancer i Wien 2014. Hans förluster och godheten hos de som hjälpt honom utgör Mojtabas drivkrafter.
“Jag har sett saker som folk dubbelt så gamla inte har sett,” säger han. “Det har gjort att jag strängt ser till att ta till vara mina möjligheter och göra familjen stolt.”
Visa din solidaritet med flyktingar som Mojtaba. Skriv under vår #WithRefugees namnlista idag.
Håll kontakten – Dela och följ oss på:
More stories
Baw Meh flydde från våldet i Myanmar
Hon hoppas på en bättre framtid för sina barnbarn.
Lim flydde våldet i Sydsudan ensam.
Han vill bli läkare
Carmen flydde våldet i Colombia
Hon hoppas att andra kvinnor ska inspireras av hennes arbete.