H Solaf αγαπάει τα σπορ και θέλει να ζήσει στην Αμερική
Με την οικογένειά της γλίτωσαν από τον πόλεμο στη Συρία
Solaf, 9 ετών: «Ονομάζομαι Solaf και είμαι από τη Bosra της Συρίας. Θυμάμαι το σπίτι μου εκεί. Ήταν μεγάλο με μια καφετιά πόρτα. Είχε και ένα κήπο έξω με ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές και μηλιές. Φυτεύαμε βασιλικό, θυμάρι, χαμομήλι, μαϊντανό, μελιτζάνες και πατάτες. Μια μέρα βομβαρδίστηκε το σπίτι μας και αναγκαστήκαμε να κοιμηθούμε στο τζαμί. Αλλά μετά βομβαρδίστηκε και το τζαμί οπότε ήρθαμε στην Ιορδανία.»
«Δε μου αρέσει πολύ εδώ στον καταυλισμό. Δεν υπάρχει ρεύμα. Χρησιμοποιούμε ηλιακές λάμπες το βράδυ αλλά διαρκούν μόνο 30 λεπτά. Εάν είχαμε ρεύμα θα ήθελα να έβλεπα τηλεόραση … όχι, λάπτοπ! Θέλω να βλέπω τηλεόραση σε λάπτοπ. Όταν δεν είμαι στο σχολείο παίζω με τους φίλους μου και συμμετέχω σε σπορ. Μαθαίνω Τάε Κβο Ντο για να μπορώ να προστατεύω τον εαυτό μου όταν λείπει ο αδερφός μου. Μπορώ σχεδόν να κάνω σπαγγάτο, θέλω λίγο ακόμα.»
«Θέλω να πάω στην Αμερική. Ένας συγγενής μου πήγε κάποτε και μου είπε ότι η ζωή είναι κανονική εκεί – έχει μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά σχολεία. Θα περνούσα τις εξετάσεις μου και θα έπαιρνα καλούς βαθμούς εκεί. Θέλω να γίνω γιατρός και να θεραπεύσω τον διαβήτη. Γιατί; Γιατί έχει η μητέρα μου διαβήτη. Θέλω να βοηθήσω την οικογένειά μου γιατί είναι για μένα τα πάντα.»
Η εννιάχρονη Solaf είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Ζει με τους γονείς της και τον μεγαλύτερο αδερφό της στον προσφυγικό καταυλισμό Azraq στην Ιορδανία. Προέρχεται από την πόλη Bosra της νότιας Συρίας, και μαζί με την οικογένειά της διέφυγαν στην Ιορδανία το 2013 όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους. Η Solaf έχει ζωηρές μνήμες από τον πόλεμο στη Συρία. «Θυμάμαι όταν ένας πύραυλος έπεσε στο νεκροταφείο της πόλης μας και η σορός κάποιου με το όνομα Mousa βγήκε από το χώμα.»
Παρ’ όλα όσα έχει περάσει, η Solaf είναι ένα χαρούμενο και ζωηρό παιδί, που λατρεύει να παίζει διάφορα αθλήματα με τους φίλους της στον καταυλισμό, και να φτιάχνει παζλ στον οικίσκο που ζει με την οικογένειά της. Της αρέσει πολύ να βοηθάει τη μητέρα της στο μαγείρεμα και παίζει στα δάχτυλα τη συνταγή του αγαπημένου της φαγητού, του σις μπαράκ (shishbarak), κομματάκια αρνιού μαγειρεμένα σε σάλτσα από γιαούρτι.
Ο πόλεμος στη Συρία είναι πια στο πέμπτο έτος του και έχει επιφέρει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση παγκοσμίως με πάνω από 4,8 εκατομμύρια Σύρους να έχουν διαφύγει στην Ιορδανία και σε άλλες γειτονικές με τη Συρία χώρες.
Δείξε την αλληλεγγύη σου με τους πρόσφυγες όπως η Solaf υπογράφοντας σήμερα την έκκληση #WithRefugees.
Σου άρεσε η ιστορία της Solaf; Μοιράσου τη με τους φίλους σου!
«Τα παιδιά πρόσφυγες, όπως όλα τα παιδιά, έχουν το δικαιώμα στην εκπαίδευση. Είναι πρωταρχικής σημασίας να μην μείνουν και άλλο πίσω τα παιδιά που έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο και τη βία», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.
Σύμφωνα με τα στατιστικά, μόνο το 53% από τα παιδιά πρόσφυγες της Συρίας που είναι σε σχολική ηλικία έχουν εγγραφεί στο σχολείο στην Ιορδανία. Στον καταυλισμό Azraq, όπου μένει τώρα η Solaf, το ποσοστό εγγραφής στο σχολείο ανέρχεται στο 55%. Αυτό σημαίνει ότι 3.000 παιδιά παρακολουθούν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Περισσότερες ιστορίες
Η Tinalbarka εγκατέλειψε το Μάλι λόγω των συγκρούσεων.
Ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος.
O Lim διέφυγε ολομόναχος από τη βία στο Νότιο Σουδάν.
Ονειρεύεται να γίνει γιατρός.
Η Baw Meh διέφυγε από τη βία στη Μιανμάρ.
Ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα εγγόνια της.