UNHCR doet aanbevelingen voor de EU om van 2020 het jaar van verandering voor vluchtelingenbescherming te maken

UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, heeft een reeks ambitieuze maar haalbare aanbevelingen voorgesteld voor het Kroatische en Duitse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (EU) in 2020.

in afwachting van de uitslag van zijn asielprocedure werkt Yusuf als vrijwilliger bij de brandweer van Fürstenwalde, Duitsland. © UNHCR/Christian Mang

De voorzittersschappen en het geplande nieuwe Europese Pact inzake immigratie en asiel bieden unieke mogelijkheden om enerzijds mensen op de vlucht en staatlozen in Europa en daarbuiten beter te beschermen en anderzijds de gastlanden te ondersteunen.

Nu we een nieuw decennium ingaan, en na het succes van het Global Refugee Forum, heeft de EU tijdens haar voorzittersschappen de kans om van 2020 het jaar van verandering voor vluchtelingenbescherming te maken“, aldus Gonzalo Vargas Llosa, Regionale Vertegenwoordiger van UNHCR voor EU-zaken.

De aanbevelingen van UNHCR stellen een werkelijk gemeenschappelijk en goed functionerend Europees asielstelsel voor, door duurzame hervormingen en hernieuwde financiële steun voor landen buiten de EU die mensen op de vlucht opvangen.

Binnen de EU moeten eerlijke en vlotte asielprocedures ingevoerd worden zodat er sneller bepaald kan worden wie internationale bescherming nodig heeft en wie niet. Personen die in aanmerking komen voor bescherming zouden zo snel mogelijk hun status moeten krijgen en steun voor een succesvolle integratie moeten ontvangen. Personen die niet in aanmerking komen voor enige vorm van bescherming, moeten hulp krijgen bij hun terugkeer.

Delen in de verantwoordelijkheid met EU-lidstaten die een onevenredig groot aantal asielaanvragen ontvangen, is essentieel voor een werkelijk gemeenschappelijk en goed functionerend asielstelsel. UNHCR spoort de voorzittersschappen aan om werk te maken van een doeltreffend solidariteitsmechanisme, onder meer door afspraken rond relocatie, waarbij prioriteit wordt gegeven aan gezinshereniging.

“Het afgelopen decennium was er een van grootschalige ontheemding. Dit nieuwe decennium kan, en moet, een decennium van oplossingen zijn, die in 2020 onmiddellijk van start gaan”, aldus Gonzalo Vargas Llosa. “Door steun te bieden aan landen buiten Europa die veel vluchtelingen opvangen, kan de EU er voor zorgen dat deze vluchtelingen niet enkel overleven maar zich er ook verder kunnen ontwikkelen.”

Aangezien 85 procent van de vluchtelingen in de wereld in naburige en ontwikkelingslanden wordt opgevangen, en niet in de EU, is er ook nood aan hernieuwde financiële steun. UNHCR roept de voorzittersschappen op om te zorgen voor meer en gediversifieerde financiering, onder meer voor ontwikkelingssamenwerking om gastlanden verder te ondersteunen en om mensen op de vlucht te helpen hun leven terug op te bouwen. De volgende EU-begroting (meerjarig financieel kader 2021-2027) is een uitgelezen kans voor de EU om blijk te geven van wereldwijde solidariteit met mensen op de vlucht en de gemeenschappen die hen opvangen.

UNHCR is bereid het Kroatische en Duitse voorzitterschap, de EU en haar lidstaten te steunen bij hun inspanningen om de solidariteit met vluchtelingen en de landen die hen opvangen te versterken, binnen de EU en daarbuiten.

Raadpleeg de volledige aanbevelingen hier.

Voor meer informatie kunt u contact nemen met: