UNHCR solicită Președinției Române a UE să mobilizeze țările UE în jurul unui răspuns mai ferm și mai echitabil pentru refugiați

București / 21 decembrie 2018   UNHCR, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, a prezentat astăzi recomandările pentru Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene (UE). “UNHCR invită România să folosească perioada de asumare a Președinției pentru a mobiliza UE în vederea unei gestionări mai ferme și mai echitabile a situației persoanelor […]

Sam Jammal, 12, si sora sa Sara, 10, urmeaza Scoala Arabă dar, de două ori pe săptămană merg corul Scolii Gimnaziale Ferdinand I din Bucuresti.

București / 21 decembrie 2018

 

UNHCR, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, a prezentat astăzi recomandările pentru Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene (UE).

“UNHCR invită România să folosească perioada de asumare a Președinției pentru a mobiliza UE în vederea unei gestionări mai ferme și mai echitabile a situației persoanelor strămutate forțat, obiectiv central al Pactului Global pentru Refugiați. Aceasta include demonstrarea solidarității în întreaga UE față de refugiați și țările care îi găzduiesc”, a declarat Gonzalo Vargas Llosa, Reprezentantul Regional al UNHCR pentru Afaceri Europene.

 

UNHCR solicită, de asemenea, Președinției Române să se angajeze dincolo de frontierele UE pentru a extinde protecția la nivel global. Aceasta include încurajarea statelor să fie pregătite pentru gestionarea fluxurilor de refugiați, să instituie și să consolideze instituțiile și procedurile de azil relevante. Sporirea căilor legale, inclusiv reunificarea familiilor, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să recurgă la traficanți și călătorii periculoase în căutarea siguranței, sunt de asemenea vitale pentru a asigura o protecție robustă a refugiaților la nivel global.

 

Printre principalele recomandări se numără necesitatea asigurării unui sistem de azil echitabil, eficient și bine gestionat. În special, reforma Regulamentului de la Dublin ar trebui să conțină un mecanism concret de relocare pentru a sprijini statele membre care primesc un număr disproporționat de cereri de azil. Până la implementarea unui astfel de mecanism, UNHCR încurajează aranjamentele ad-hoc pentru a asigura împărțirea responsabilității de către statele membre ale UE.

 

UNHCR este în continuare pregătit să ofere atât sprijin Președinției Române, UE și statelor sale membre, pentru a asigura un sistem european de azil funcțional, echitabil și accesibil precum și îndrumare, la nivel global.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: