UNHCR, Irak’taki mezhep çatışmalarının ülke içinde yerinden edilme vakalarını arttırmasından endişe ediyor

Cenevre, 24 Eylül (UNHCR) – BM Mülteci Örgütü Salı günü, mezhepsel şiddet dalgalarının, bombalardan ve diğer saldırılardan kaçan Iraklılar’ın ülke içinde yerinden edilmeleri riskinin tetiklenmesi tehdidinden kaynaklanan endişelerinin arttığını dile getirdi.

UNHCR Sözcüsü Melissa Fleming Cenevre’de gazetecilere, “Yılbaşından bu yana devam eden bombalamalar ve artan mezhepsel gerginlik çoğunluğu Bağdat’tan olmak üzere Anbar ve Salah Al Din bölgelerine kaçan yaklaşık 5,000 Iraklıyı yerinden etti ve ayrıca Diyala ve Ninewa bölgelerinde de yerinden edilmelere neden oldu” diyerek durumu açıkladı.

UNHCR tarafından son iki haftada alınan raporlar Basra ve Ti Kar’dan yaklaşık 160 ailenin yerinden edilerek Salah al Din ve Anbar’a gittiklerini, bunun yanı sıra 57 ailenin de Bağdat’tan Babylon’a gittiğini gösteriyor. Daha az sayıda aile de çeşitli illerden Kerbela, Necef ve Vassit’e kaçtı. Şimdiye kadar yerinden edilenlerin arasında Sünni Araplar, Kürtler, Şii Şabaklar, Türkmenler ve Şii Araplar bulunmaktadır.

UNHCR ve ortakları yerlerinden edilmiş bu insanların ihtiyaçlarını değerlendirmekte ve Irak hükümetine kayıt çalışmaları yapılması konusunda destek vermektedir. Fleming yaptığı açıklamada, “UNHCR ve ortakları hükümetin koordinasyonu altında gıda ve eğitim dahil olmak üzere temel yardım malzemesi dağıtılmasını, yeterli barınak sağlanmasını ve kimlik ile oturum kartlarının verilmesini garanti altına almaktadır” dedi.

Son yerinden edilmeler, 2006-2008 yılları arasında yoğun mezhep çatışmalarından kaçmak için evlerini terk eden Irak içerisinde yerinden edilmiş kişi sayısı olan 1,13 milyona eklenmiştir. Bu kişilerin çoğunluğu Bağdat, Diyala ve Ninewa illerinde yaşamaktadır.
Sayıları yaklaşık olarak 467,000’i bulan ülke içinde yerinden edilmiş kişiler, geri dönenler ve başkalarının yerlerini işgal edenler, hükümetin ve diğer kurumların çabalarına rağmen 382’den fazla kamu arazisi üzerindeki veya kamu binaları içerisindeki yerleşimlerde elektriğe, temizlik, okul veya yeterli iş olanaklarına sınırlı erişim ile zor yaşam koşullarına dayanarak yaşamaya devam ediyorlar.

UNHCR ve ortakları hükümetle beraber zorla yerinden edilme vakalarını bitirmek için kapsamlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan geçim sağlama, iş olanakları ve barınak programları politikaların geliştirilmesini içermektedir.

Fleming, UNHCR’nin saldırıya uğradığı 1 Eylül tarihinden bu yana sayım yapılmayan yeni Irak kampında kalan yedi kişinin güvenlikleri konusunda “ciddi endişeleri” olduğunu söyledi. Kampta kalan 50’den fazla kişi Irak’ın orta doğusunda yapılan saldırıda hayatını kaybetti.

“UNHCR’a ulaşan bilgilere göre kayıp olduğu bildirilen kişiler Irak’ta bir yerde tutuluyor ve istekleri dışında İran’a geri gönderilme riski altında olabilirler, bu uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olur” diyen Fleming, “Bu yedi kişinin sığınmacı olduğu UNHCR tarafından bilinmektedir ve UNHCR onlarla görüşme imkânı bulmayı arzu etmektedir”,diye devam etti.

Fleming, geçen hafta boyunca sürekli gelen raporların ışığında bu kişilerin zorla İran’a döndürülme riski olabileceğini ve fiziksel güvenliklerini sağlamak ve istekleri dışında İran’a döndürülmeye karşı korumak için UNHCR’nin Irak hükümetini onları yerleştirmeye çağırdığını ifade eden Fleming sözlerini “UNHCR hükümeti, Hurriya geçici transit yerindeki yerleşimlerin güvenliğini sağlamaya ve uluslararası toplumu acil olarak Irak dışında çözüm bulmaya çağırıyor” diyerek bitirdi.