DR Congo

Nye uroligheder i DR Congo har fordrevet over 4,5 mio. mennesker inden for landets grænser, og titusindvis er flygtet til nabolande som Angola og Zambia.

Folk flygter fra deres hjem i et foruroligende tempo, da den eskalerede vold koster liv og ødelægger folks livsgrundlag på tværs af landet.

Støt i dag

Mere end826.000 DRC-flygtninge befinder sig i andre afrikanske lande

4,5 mio. mennesker er internt fordrevet i DRC (Opdateret af OCHA december 2017)

Mere end530.000 flygtninge fra andre afrikanske lande befinder sig i DRC

Flere data om krisen
Opdateret marts 2019

Situationen i DR Congo

Den humanitære situation i Den Demokratiske Republik Congo (DRC) er en af de mest komplekse og udfordrende i verden. En lang række konflikter har ramt adskillige dele af det store land.

Håb spirede frem, efter en lang og blodig borgerkrig, der havde kostet mange menneskeliv, blev afsluttet i 2003. I stedet blev nationen dog mødt af flere sporadiske bølger af konflikt – specielt i Nord-Kivu, hvor udbredt vold og anarki stadig præger området.

Nu kæmper flere tusinde civile igen for overlevelse.

Selvom mange mennesker er vendt tilbage til Kasai, har de ofte genfundet deres ejendom, forretninger og skoler i ruiner og deres familiemedlemmer dræbt. Krænkelser af menneskerettighederne er stadig udbredt, herunder fysisk lemlæstelse, drab, seksuelle krænkelser, vilkårlige anholdelser og fængslinger under inhumane forhold. I dag er mere end 896.000 mennesker stadig internt fordrevet i Kasai-provinsen.

”Bevæbnede mænd dræbte min kone og tre af vores børn. Jeg ved stadig ikke hvorfor.”

– Kadima Kabenge, minearbejder, der flygtede fra angreb i Kasai-provinsen

Mens disse konflikter har tvunget mange congolesere til at flygte fra deres hjem, huser landet samtidig mere end en halv million flygtninge fra nabolandene. Der kommer fortsat nye flygtninge til fra Burundi, Den Centralafrikanske Republik og Sydsudan.

Risikoen for, at de kan blive yderligere fordrevet, er høj, da politiske og etniske konflikter stadig præger mange områder. Behovet for beskyttelse, især for de mest sårbare flygtninge, er enormt, og udfordringerne med at få nødhjælpen ud til dem, der har brug for den, vokser. Det er afgørende at styrke de offentlige sundheds-, sanitets- og vandforhold for at undgå sygdomme.

FN betegner nu områder i DRC som en Niveau 3 nødsituation – det højeste niveau, som indikerer et akut behov for at øge nødhjælpen.

 

Sådan hjælper UNHCR

UNHCR hjælper internt fordrevne i DRC gennem aktiviteter, der sigter mod at forebygge og reagere på seksuel- og kønsbaseret vold, og ved at styrke beskyttelsen af sårbare mennesker, herunder kvinder og børn.

Vi arbejder også sammen med Den Internationale Organisation for Migration (IOM) for at lede koordineringen og administrationen af opholdssteder for internt fordrevne i Nord-Kivu. Vi sørger for tag over hovedet i visse områder og har udført pilotprojekter for at støtte den lokale integration.

UNHCR er i gang med at styrke tilstedeværelsen af personale i Kasai, hvor vi koordinerer beskyttelsen af internt fordrevne, tilbagevendte og andre sårbare civile personer. Vi har distribueret nødhjælp og forbereder yderligere hjælp til lokalsamfund, som folk vender tilbage til. Vi yder direkte økonomisk støtte til de mest sårbare fordrevne og tilbagevendte mennesker i Kasai-regionen, så de kan genopbygge deres hjem og købe husholdningsartikler og landbrugsredskaber.

I samarbejde med myndigheder og partnere fortsætter vi arbejdet med at yde beskyttelse og hjælp til congolesiske flygtninge i nabolandene, herunder de mennesker, der er tvunget på flugt under den seneste udbrudte vold.

På trods af de enorme behov har UNHCR kun modtaget mindre end en fjerdedel af de 201 millioner USD, som det kræver for at yde livreddende nødhjælp og beskyttelse til flygtninge, internt fordrevne og andre sårbare mennesker i DRC.