IDAHOT: UNHCR käynnistää neuvotteluja koskien HLBTI-pakolaisten oikeuksia

Tämän vuoden teemana kansainväliselle homofobian, transfobian ja bifobian vastaiselle päivälle (IDAHOT) on ”oikeudet ja suojelu kaikille”.

© UNHCR/Markel Redondo

Ihmiset voivat hakea ja myös hakevat pakolaisasemaa perustuen pelkoon siitä, että heitä vainotaan seksuaalisen suuntautumisen ja/tai sukupuoli-identiteetin perusteella. He ansaitsevat samat ihmisoikeudet kuin kaikki muutkin. Kaikkia homo-, lesbo-, biseksuaali-, transsukupuoli- ja intersukupuoli (HLBTI) -pakolaisia, maan sisäisiä pakolaisia ja kansalaisuudettomia henkilöitä tulee kohdella yhdenvertaisilla oikeuksilla ja ihmisarvoilla. Monissa maissa saman sukupuolen väliset suhteet on kriminalisoitu, joissakin tapauksissa jopa kuolemanrangaistuksen uhalla. HLBTI-pakolaiset ovat haavoittuvaisia matkallaan turvaan niin kotimaassaan kuin matkan aikana.

UNHCR pyrkii pitämään HLBTI-pakolaiset turvassa suojeluohjelmalla ja inklusiivisella lähestymistavalla, työskentelemällä kumppaneiden ja yhteisöjen kanssa tuen saamiseksi, tarjoten turvallisia paikkoja  ja pyrkimällä tunnistamaan ratkaisuja. Aikana, jolloin pakolaisia koskeva kielteinen retoriikka on huipussaan, meidän kaikkien on otettava vahva kanta kaikenlaista suvaitsemattomuutta vastaan, mukaan lukien homofobia, transfobia ja bifobia.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on käynnistänyt tällä viikolla useita neuvotteluja, joiden avulla voidaan selvittää keinoja varmistaa, että HLBTI-pakolaisia suojellaan paremmin heihin kohdistuvien uhkien varalta, ja että he voivat etsiä oikeutta ja tukea kohdatessaan väkivaltaa ja syrjintää.

Ottaen huomioon tämän vuoden kansainvälisen homofobian, transfobian ja bifobian vastaisen päivän (“IDAHOT”) valittua teemaa, “Oikeudet ja suojelu kaikille”, ensimmäinen neuvottelukierros HLBTI-järjestöjen ja eri edustajien kanssa järjestettiin 16. toukokuuta 2019 Genevessä. Muita neuvotteluja käydään eri puolilla maailmaa tulevina kuukausina.

”UNHCR on työskennellyt kovasti varmistaakseen, että HLBTI-turvapaikanhakijoita ja pakolaisia suojellaan missä he ovatkin, mutta meidän on mentävä entistäkin pidemmälle. Siksi on niin tärkeää kuulla ja yhdistää voimia eri henkilöiden ja organisaatioiden kanssa, joilla on asiantuntemusta aihetta koskien.” Sanoi YK:n pakolaisvaltuutettu Filippo Grandi.

Useat HLBTI-ihmiset kokevat edelleen vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja vainoa kotimaassaan, kun yli 70 maassa ympäri maailmaa samaa sukupuolta olevien suhteet on edelleen rikoksellista. Pakotettuna etsimään turvaa ja suojelua ulkomailta, he kohtaavat usein samanlaisia tai jopa suurempia riskejä, kun he saapuvat naapurimaihin.

Syyriassa HLBTI-ihmiset voivat tulla vangituksi, kidutetuksi tai murhatuksi. Samer ja Fadi ovat syyrialainen pari, joka pakenee kuoleman uhalla. ©UNHCR/Diego Ibarra Sánchez

”On tärkeää, että luomme turvallista tilaa HLBTI-turvapaikanhakijoille ja -pakolaisille, jotta he eivät tunne pakkoa salata seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiänsä pyrkiessään suojelemaan itseään”, sanoo Grandi, todeten, että UNHCR on viime vuosina panostanut ohjauksen kehittämiseen, työkaluihin ja koulutukseen HLBTI-asioissa sen henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden osalta.

Pakolaisvaltuutettu totesi, että viime vuosina on ollut monia rohkaisevia esimerkkejä tehdystä työstä. Kuten työskentelystä HLBTI-johtajien kanssa Afrikassa käsityksien laajentamiseksi ja palveluiden aikaansaamiseksi, rakentaen verkostoja työnantajien kanssa, jotta voidaan luoda elinkeinomahdollisuuksia HLBTI-pakolaisille Amerikassa ja perustaa HLBTI-nuorisotukiryhmiä Lähi-idän alueella.

”HLBTI-oikeuksien vahvistaminen koskee meitä kaikkia. Kyse on ihmisyytemme monimuotoisuudesta. Meidän kaikkien pitäisi toimia aktiivisesti homofobian, transfobian ja bifobian torjunnassa.”, hän totesi.

Mexico. Central American families escaping violence

Juan pakeni jengiväkivaltaa Hondurasissa uhkailujen jälkeen ja etsii nyt kansainvälistä suojelua Meksikossa. ©UNHCR/Elisabet Diaz Sanmartin

idahot

”Meillä pitäisi olla oikeus olla oma itsemme; olla vapaita ja turvassa”, sanoo Pedro, transsukupuolinen mies, jonka oli pakko paeta El Salvadorista. Guatemalassa hän rakastui transsukupuoliseen naiseen, Luciaan. ©UNHCR/Pablo Villagran

Switzerland.UNHCR International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia

Henkilökunta ja yhteistyökumppanit seisovat sateenkaarilipun edessä, joka on ripustettu UNHCR:n päämajan ulkopuolelle 17. toukokuuta – lippu on nostettu salkoon kansainvälisen homofobia-, transfobia- ja bifobia-päivän merkiksi. ©UNHCR/Susan Hopper