Kirgizië eindigt staatloosheid

Een enorme doorbraak in de wereldwijde strijd tegen staatloosheid: vanochtend kregen in de hoofdstad Bishkek vijftig voormalige staatlozen, waaronder vijftien kinderen, een geboortebewijs en paspoort, waarmee ze burgers werden. Zij zijn de laatst bekende staatlozen in Kirgizië en hebben nu dezelfde rechten als elke andere burger.

Nazgul Avaz Kyzy, 22, voorheen staatloos, is nu volledig burger van Kirgizië en kan legaal in een plaatselijk café werken. © UNHCR/Chris de Bode

De Kirgizische Republiek is daarmee een toonaangevend voorbeeld geworden van hoe staatloosheid kan worden uitgeroeid. De afgelopen vijf jaar bracht het land het aantal staatlozen van 13.000 naar nul.

Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de jaren negentig werden honderd duizenden mensen in Centraal-Azië, waaronder in Kirgizië, staatloos. Door de #IBelong-campagne van UNHCR uit 2014 met als doel het beëindigen van staatloosheid, werden in Kirgizië 13.700 mensen zonder nationaliteit geïdentificeerd, waaronder meer dan 2.000 kinderen.

“Kirgizië toont leiderschap door bekende gevallen van staatloosheid op te lossen. Het is een geweldig voorbeeld waarvan ik hoop dat er velen zullen volgen,” aldus Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN. “Mijn felicitaties aan al diegenen die vandaag hun burgerschap hebben ontvangen.”

Staatloosheid treft miljoenen mensen over de hele wereld en ontzegt hen vaak de basisrechten en officiële erkenning die de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen. Uit rapportage blijkt dat er ongeveer 3,9 miljoen staatloze mensen in 78 landen leven, maar volgens UNHCR ligt het werkelijke totaal aanzienlijk hoger.