Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Σάμο

© UNHCR/D.Anagnostou

Βαθύ, Σάμος – H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πρόσφυγες και εθελοντές, διοργάνωσε στις 25 Ιουνίου ένα Φεστιβάλ Μουσικής και Γεύσεων στο υπαίθριο θέατρο του Άη Γιαννάκη, στο Άνω Βαθύ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Αυτή τη μέρα, ο κόσμος τιμά τη δύναμη, το θάρρος και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί μια σημαντική στιγμή για το κοινό, να δείξει την συμπαράστασή του στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν, αλλά και να αναγνωρίσει τις κοινότητες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δέχονται πρόσφυγες, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές μέρος και καλωσορίζοντάς τους στις κοινωνίες τους.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν εδέσματα απο το Λίβανο, το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, το Πακιστάν, την Ελλάδα και τη Συρία ενώ η χορευτική ομάδα του Καπετάν Λαχανά και τα μουσικά συγκροτήματα Σάμαν και Μουσική Παρέα Σάμου απογείωσαν τη διάθεση μετατρέποντας τη βραδιά σε ένα όμορφο πανηγύρι.

Καλλιτέχνες απο τον προσφυγικό πληθυσμό ερμήνευσαν δικά τους τραγούδια και εξέθεσαν τα έργα τους σε μια μικρή έκθεση τέχνης στον περιβάλλοντα χώρο.

«Σε έναν κόσμο όπου οι αριθμοί των ξεριζωμένων είναι στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε μαζί με τους Πρόσφυγες», δήλωσε η Rose de Jong, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στη Σάμο, απευθυνόμενη στους επισκέπτες της εκδήλωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της Ιρακινής κοινότητας, μιλώντας εκ μέρους του προσφυγικού πληθυσμού, σημείωσε στη δήλωσή του: «Απόψε μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την κοινωνία της Σάμου, για τη φιλοξενία και την υποστήριξή της στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα από διάφορες χώρες.» Ο Μανώλης Φραντζής, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καπετάν Λαχανάς, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε αυτή τη μικρή εκδήλωση και να μοιραστούμε τις παραδόσεις μας σε μια ανταλλαγή πολιτιστικών εμπειριών με διαφορετικούς πολιτισμούς.»

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, το πρώην κτίριο της Εμπορικής Σχολής Σάμου, το οποίο σήμερα φιλοξενεί τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φωτίστηκε με το μπλε χρώμα των Ηνωμένων Εθνών, ως συμβολική πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα εκατομμυρίων εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο για ένα καλύτερο μέλλον με ασφάλεια και ειρήνη.

Η Υ.Α θα ήθελε να ευχαριστήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Save the Children, τη Μετάδραση, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους Samos Volunteers, τους Friendly Humans και όλους τους εθελοντές για την πολύτιμη συμβολή τους, καθώς και την τοπική κοινωνία που στάθηκε μαζί με τους Πρόσφυγες.