Milyonlarca Suriyeli, ülkelerini harap eden bombalardan ve kurşunlardan kurutulmak için uluslararası sınırları aşarak ülkelerinden kaçmıştır.
Türkiye, 3 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Ülkedeki Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğu kentsel alanlarda yaşamakta olup 260.000’den fazlasına hükümet tarafından yönetilen 22 mülteci kamplarda konaklama imkanı sağlanmaktadır.
Lübnan’da hiç mali kaynağı olmayan veya çok az mali kaynağa sahip pek çok Suriyeli mülteci için yaşam, günlük bir mücadeleden ibarettir. Mültecilerin yaklaşık yüzde 70’i günlük kişi başına 3,84 ABD doları olan yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Resmi mülteci kampları bulunmamaktadır ve bu sebeple 1 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli 2.100’den fazla kentsel ve kırsal topluluk içerisine ve lokasyona dağılmış olup, çoğu zaman çok kalabalık koşullarda diğer mülteci aileleriyle küçük ve basit barınma alanlarını paylaşmaktadır.
“Bize bisküvi, peynir, hurma, kurutulmuş et verdiler…
hepsi çok güzeldi… Ayrıca bize uyku şiltesi,
battaniye ve mutfak gereçleri verdiler.”
Fayzeh, Ürdün Zaatari kampı, üç çocuk annesi.
Ürdün’de, 655.000’den fazla erkek, kadın ve çocuk şu anda sürgünde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmış durumdadır. Bunların yaklaşık yüzde 80’i kamp dışında yaşarken 140.000’den fazla kişi Za’taari ve Azraq kamplarında kalmaktadır. Çoğu, temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere sınırlı kaynaklarla gelmiştir ve başlarda birikimlerine veya ev sahibi ailelerinden gelen desteğe bel bağlayanlar giderek daha çok yardıma ihtiyaç duyar hale gelmektedir.
Irak’a gelen Suriyeli sayısı giderek artmıştır ve Irak 230.000 Suriyeliye ev sahipliği yaparken Mısır’da UNHCR, 117.000’den fazla Suriyeliye koruma ve yardım sağlamaktadır.
Sürgünde yaşam güç olsa da bugün Suriyeliler için kendi ülkelerinde yaşam daha zordur.
“Belki de ölme sırası bize geldi diye düşünüyorduk.
Ama ölmek istemiyorduk.
Bu yüzden gitmeye karar verdik.”
Sahar, 25, Lübnan’da yaşayan Suriyeli mülteci
UNHCR yardım etmek için ne yapıyor?
Suriyeli mültecilere hayati önem taşıyan insani yardım sağlıyor, en hassas durumda olanlara ilaç ve gıda satın almaları için nakit para, ısınma için soba ve yakıt, çadır için yalıtım materyali, termal battaniye ve kışlık giysi yardımında bulunuyoruz.
2017 yılının başlarında Suriye’deki savaş yedinci yılına doğru hızla ilerlerken ve savaşın biteceğine dair bir emare ufukta görünmezken; Suriye ve bölgedeki milyonlarca insana yardım ulaştırabilmek için 8 milyar ABD doları değerinde yeni fon sağlanması çağrısında bulunmak üzere diğer Birleşmiş Milletler insani yardım kuruluşlarıyla ve kalkınma ajanslarıyla bir araya geldik.
Bu çağrının ilk bileşeni UNHCR’nin liderliğini üstlendiği ve komşu ülkelerdeki 4,8 milyon mülteciye ve onlara ev sahipliği yapan topluluklardaki dört milyon kişiyi desteklemek üzere 4,63 milyar ABD doları kaynak çağrısında bulunan Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı’dır (3RP). İkinci bileşeni ise, Suriye’de bulunan 13,5 milyon kişiye insani yardım ve koruma sağlamak üzere 3,2 milyar ABD doları tutarında kaynak sağlanması çağrısında bulunan 2017 Suriye İnsani Müdahale Planı’dır.
“Suriye, günümüzde karşı karşıya olduğumuz en büyük insani ve
mülteci krizi olup milyonlarca insanın acı çekmeye devam etmesinin sebebidir ve
bu dünya genelinde büyüyen bir destek dalgası yaratmalıdır.
Filippo Grandi, UNHCR Yüksek Komiseri
Suriye’deki çalışmalarımız ve en güncel sayılara ilişkin daha fazla bilgi için UNHCR Suriye web sitesini ziyaret edin.