UNCHR Suriye’nin en zorlu bölgelerine ulaşmaya ve kış yardımı ulaştırmaya devam ediyor

Bu yıla kadar UNHCR’nin temel ihtiyaç teminin yaklaşık %35’i Halep, Azzaz ve Karameh gibi ulaşımı zor bölgelerdeki insanlara dağıtıldı.

Şam, Suriye, 22 Ekim (UNHCR) – Suriye çatışması her ne kadar insani yardımların ülkeye ulaşmasını zor bir hale getirmişse de, BM Mülteci Örgütü tehlikeli ve umutsuz şehirlerin bazılarına ulaşmaya devam ediyor.

14 Ekim’de UNCHR başkent Şam’ın güneybatısında bulunan Mouadamiya’daki yaklaşık 2,500 kişiye yardım dağıttı. Çok yakın zamanda yerlerinden edilen bu kişiler şimdi Dahyet Qudsaya’daki toplu merkezde kalıyorlar. Ülkelerinde yerinden edilmiş bu insanları koruma çabasına ve yaşam şartlarının gözetlenmesine ek olarak; UNHCR barınak, battaniye, tencere takımı, hijyen ürünleri ve diğer yardımları da içeren temel yardım malzemelerini dağıttı.

UNCHR geçen hafta yerel ortakları aracılığıyla ulaşımı zor Raqqa şehrinde 10,000’den fazla insana yardım dağıttı. Kuzey Suriye’de bulunan Raqqa şehri, 160 kilometre batısındaki Hale ve Deir es Zour’den gelen ülkelerinde yerinden edilmiş insanları ağırlıyor.

10 – 13 Ekim tarihleri arasındaki Kurban Bayramından hemen önce UNHCR, Humus şehrinin yanında ülkenin batısında bulunan Al- Ghantoo ve Ter Maela’nın ulaşılması zor bölgelerine giden iki konvoyun arasına katıldı. 10.000 savunmasız insana yardım eşyaları ulaştırıldı.

Sözcü Adrian Edwards “UNHCR yerinden edilmiş insanların pek çoğunun penceresi, kapısı ve elektriği olmayan binalarda yaşadığını gözlemledi. Bu bölgede yaşayan insanların kış soğuyla baş edebilmesi için çok yakın zamanda termik battaniyelere ve plastik çadırlara ihtiyacı olacaktır. Kadınlar ortak çadırlarda hiç bir özellerinin kalmadığını bize anlattı.” dedi.

Bu yıla kadar UNHCR’nin temel ihtiyaç teminin yaklaşık %35’i Halep, Azzaz ve Karameh gibi ulaşımı zor bölgelerdeki insanlara dağıtıldı. UNHCR Şubat ayından bu yana Karameh, Halep, İdlib, Hama, Humus, Dier es Zour ve Dara’daki sıcak noktalara giden 21 kuruluşun arasına katıldı.

UNHCR Suriye içinde 3 milyon insana yardım ulaştırmayı hedefliyor. Bu onların ailelerinin karnını doyurabilmelerini, barınak edinmelerini sağlıyor ve insanlara yer değiştirmenin getirdiği zorluklarla baş etme ve hijyene ulaşma konusunda yardım ediyor. Her hafta 250 UNHCR kamyonu 14,000 ila 15,000 haneye yardım ulaştırıyor, bu sayı yaklaşık 100,000 insana tekabül ediyor.

Fakat bu çabaya rağmen, Suriye’deki ihtiyaçlar çok fazla ve yerinden edilme devam ediyor. BM’nin son tahminlerine göre 4.25 milyon ülkesinde yerinden edilmiş insan var, ancak bu sayı beş ay öncesine ait ve daha da artacak gibi görünüyor. Milyonlarca Suriyeli fakirleştiriliyor, sağlık yardımı ve diğer gerekli ihtiyaçlardan yoksunlar.

Edward “Tüm Suriye bölgesinde şu anda sıcaklıklar düşüyor ve bütün yardım topluluklarıyla birlikte insanlara yardım etmek ve onları çatışmanın üçüncü kışına hazırlamak için zamanla yarışıyoruz,” dedi. Bu ayın başlarında UNHCR tüm Suriye’de kış için termal battaniye, ek su geçirmez plastik brandalar gibi yardım gereçlerini bir milyon yerinden edilmiş insana dağıtmaya başladı. Edward “UNHCR şimdiye kadar kış gelmeden ulaşmak istediğimiz 80,000 insandan 35,000’inin kaldığı çadırları tamir etti.” diye ekledi.

Bu insanlar gayri resmi ve henüz bitmemiş çadırlarda kalıyor; bu barınaklar genellikle ısıtmasız, kapısız ve penceresiz. UNHCR ayrıca Şam, Şam’ın kırsal kesimleri, Humus, Hasiçi, Kamışlı ve Tartus’ta ülkelerinde yerinden edilmiş savunmasız insanlara mali yardım sağlıyor. Şu ana kadar bu yardımdan 17,000 yerinden edilmiş ve savunmasız Suriyeli yararlandı.

Geçen hafta UNHCR yardımlarının yüklendiği 44 gemi konteynırının ilk yarısı Tartus’un kıyı limanına ulaştı ve 40 yiyecek konteynırının da yakında ulaşması bekleniyor. Bu nakliyat Suriyelilere gelecek aylarda ulaştırılacak olan 29,000’den fazla branda, 150,000 serme yatak, 75,000 kap kacak ve 30,000 mutfak seti içeriyor.

Esas itibariyle Suriye’deki her şehir ve kasaba çatışmadan etkileniyor ve travma geçirmiş, yerlerinden edilmiş insanları ağırlıyor. BM’nin istatistiklerine göre, 400,000’den fazla ev yok edildi ve 1,2 milyon ev hasara uğradı. 5,500 kadar okul ve 3,800 kadar cami hasara uğradı ya da yok edildi.

Pek çok un fabrikası ve ekmek fırını artık üretim yapmıyor. Hastanelerde barınacak yer yok; hastanelerin %57’si zarar gördü ve ambulansların %60’ı servis dışı durumda. Yaklaşık 15,000 doktor sağlık personelinde acil açığa rağmen ülkeden kaçtı.

Sayıları gittikçe artan ülkelerinde yerlerinden edilmiş insanlar sefil şartlar altında terk edilmiş binalarda yaşıyor. Suriye’nin bütün illerinde 180,000 muhtaç insan 983 ortak çadırın bulunduğu yerde hayatlarına devam ediyor. UNHCR, çoğu kadın, çocuk ve yaşlı insanların kaldığı kapısız, penceresiz ve sağlık tesislerinin eksik olduğu çadırlar gözlemlemiştir.

Edward “Birlik ve güvenlik duygusunda yaşanan kırılmanın en çok çocuklara zarar veriyor olması bizi endişelendiriyor. Yaklaşık 2 milyon çocuk okuldan ayrıldı ve gittikçe sayıları artan bu çocuklar çalıştırılarak ya da silahlı grupların bünyesine alınarak istismar ediliyor.” dedi.

Ebeveynlerinden ayrılmış çok fazla sayıda çocuk bulunuyor ve bunların pek çoğu sürekli travma ve korku içinde yaşıyor. 4 milyondan fazla insanı etkileyen gıda güvencesizliği nedeniyle 2 milyon çocuk zafiyetle yüz yüze kalmış durumda. UNHCR ayrıca pek çoğu dağılmış ailelerine liderlik eden savunmasız kadınlar için de endişeleniyor.